skillanden mellan löparväst och löparryggsäck

Vad ska man välja: löparväst eller en löparryggsäck?

Är du ofta ute på längre träningspass – du kanske vandrar, löptränar, cyklar eller åker skidor – kan det vara en god idé att investera i en löparväst eller en löparryggsäck. Då kan du på ett effektivt sätt få med dig den vätska du behöver fylla på med under passet och du kan också få med dig personliga tillhörigheter som mobil, nycklar och energibars.

Men vad ska man välja: en löparväst eller en ryggsäck? Här ska vi förklara vilka skillnader det finns mellan en löparväst och en löparryggsäck. När vi pratar om löparvästar i den här artikeln refererar vi till löparvästar där du på ett smidigt sätt kan få med dig vätska och andra mindre saker på träningspasset. Det finns också löparvästar som skyddar mot kyla och vind men det är inte den typen av träningsutrustning vi avser att fördjupa oss med.

Välj rätt för löpingen, cyklingen, vandringen eller skidåkningen

Gillar du lite längre träningspass är det viktigt att du också får med dig vätska. För ett kortare träningspass kan det räcka med en löparväst, en så kallad vätskeväst, eller ett vätskebälte. Ska du däremot vara ute flera timmar behöver du en löparryggsäck, eller vätskeryggsäck som det också kallas. Har du en löparryggsäck får du nämligen inte bara med dig den vätska du behöver under träningspasset utan också extra energibars, kläder och annan utrustning som mobiltelefon och ett första hjälpen-kit. Det gör långpasset både roligare och säkrare.

Hur fungerar en löparryggsäck?

löparryggsäck med vätskaEn löparryggsäck har en vätskeblåsa på ryggen och en slang, som ett sugrör, som leds längs med axelremmen till framsidan där ett munstycke sitter. Ryggsäckens kapacitet skiljer sig åt mellan olika modeller, ju större ryggsäck du har desto mer vätska rymmer den. Du behöver fylla på med ungefär en liter vätska i timmen på ett träningspass men självklart varierar detta beroende på dina individuella behov, hur mycket du svettas och anstränger dig samt utetemperaturen. En löparryggsäck har också andra mindre fack där du kan förvara till exempel mobiltelefonen, plånboken, nycklar och energibars.

När du köper en löparryggsäck är det viktigt att du hittar en ryggsäck med en passform och en storlek som sitter perfekt på just dig. Den ska sitta tajt så att den inte studsar och skumpar när du rör dig. Axelremmar, bröstremmar och höftremmar ska vara tillverkade i ett ventilerande material och så breda så att de inte skavar och irriterar. För tips på modeller: Läs vår jämförelse över bästa löparryggsäckar.

Vilken storlek och kapacitet du ska välja beror helt enkelt på hur länge du ska vara ute. Ska du löpträna långa turer kan du behöva en extra stor ryggsäck som också rymmer extrakläder och kanske till och med mat.

Fördelar med en löparväst

löparväst med vätskaPrecis som vid köp av en ny löparryggsäck är passformen den viktigaste faktorn vid val av löparväst. En löparväst ska ha en slimmad passform och följa kroppsformen för att inte störa dina rörelser. Det finns modeller särskilt anpassade för damer. Eftersom västen sitter nära kroppen och omsluter den på ett annat sätt än löparryggsäcken kommer du att uppleva att västen rör sig och hoppar mindre än en ryggsäck.

En löparväst erbjuder förvaring på baksidan, framsidan och även längs sidorna. Löparryggsäcken har däremot det mesta av packutrymmet på ryggen men kan även ha mindre fickor på framsidans remmar. Det brukar vara lättare att nå dina saker i en väst medan du springer. Däremot är en löparryggsäck större och du får plats med mer vätska och fler personliga saker.

Löparryggsäckar och löparvästar till dam och herr

Eftersom kvinnor och män är olika byggda finns löparryggsäckar och löparvästar i dam- och herrmodeller. En detalj som kan skilja är till exempel storleken och spännbandet över bröstet. Många modeller av både ryggsäckar och väster är dock i unisexmodeller. Det bästa du kan göra för att hitta en ryggsäck eller väst som passar dig perfekt är att testa och prova dig fram. Sätt gärna på dig dina träningskläder innan du åker till sportaffären så blir det lättare att hitta rätt storlek och passform.

Vätskebälte för kortare turer

Du kan också välja att förvara din dryck i ett vätskebälte eller löparbälte på träningspasset. Olika vätskebälten rymmer olika många flaskor. Fundera över hur mycket vätska du vill kunna få med dig innan du köper ett nytt vätskebälte. I bältet finns också ofta extra förvaring där du kan placera din mobil eller några energibars. Även när det kommer till vätskebälten är passformen viktig. Bältet ska sitta ordentligt runt midjan, utan att det skaver och åker upp. Ofta är ett bredare bälte bättre. De sitter mer bekvämt runt kroppen och håller flaskorna bättre på plats. Det finns vätskebälten i olika storlekar.