Bästa såser till grillat

5 Bästa såser till grillat

Hur låter korv med bröd utan ketchup och senap? Eller en pizza utan tomatsås i botten? Ganska tråkigt, eller hur? Du bör tänka precis likadant när du planerar sommarens grillkvällar – glöm inte bort såsen! Med en smaskig sås kan köttet, fisken, kycklingen eller det vegetariska alternativet smaka ännu bättre. Här får du tips på 5 enkla såser som passar ypperligt till grillat.

Tzatziki – passar till det mesta från grillen

Tzatziki till grillat receptDenna krämiga, kalla sås från Grekland är en storfavorit över hela världen, och den har faktiskt kommit att bli lite av en svensk klassiker också. Tzatziki har en bas av tjock yoghurt som sedan rörs ihop med bara några få ingredienser – jättegod, men också busenkel att förbereda! Det går också bra att justera receptet efter tycke och smak.

Ingredienser (för 4 portioner):

  • ¼ gurka
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ¾ dl grekisk yoghurt
  • ½ tsk citronjuice
  • ½ msk olivolja

Så gör du:

  1. Skala gurkan och riv den på rivjärnets grova sida. Sprid ut den rivna gurkan på en skärbräda eller tallrik och strö över saltet. Låt sedan stå i ungefär 10 minuter.
  2. Skala vitlöksklyftan och finhacka/pressa. Blanda med yoghurt, olivolja och citronjuice i en skål.
  3. Låt den rivna gurkan rinna av – du kan trycka lätt på den för att bli av med vattnet. Blanda sedan ner den rivna gurkan i skålen och smaka av.
  4. Låt såsen stå kallt innan servering. Garnera gärna med några oliver eller finhackad mynta.

Barbecuesås – en klassiker till grillat kött

BarbecuesåsVad är väl en grillkväll utan en riktigt smakfull barbecuesås? Den här tomatbaserade såsen passar perfekt till grillat kött eller revbensspjäll men är lika smaskig som dipp till pommes frites eller för extra smak på en grillad fiskfilé. Barbecuesås lämpar sig utmärkt som just sås, men den kan också användas som marinad eller glaze.

Ingredienser (för 7 dl):

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 4 ½ cm ingefära
  • 1 dl muscovadosocker (mörkt)
  • 1 dl apelsinjuice (helst färskpressad)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger/sherry
  • 400 ml finkrossade eller passerade tomater
  • 1 msk worcestersås

Så gör du:

  1. Skala och finhacka ingefära, vitlök och rödlök.
  2. Fräs rödlöken i olja tills den blir glansig. Rör ner muscovadosockret och karamellisera löken i ungefär 5 minuter. Rör sedan ner tomatpurén och fräs i ett par minuter till.
  3. Tillsätt ingefära, vitlök, vinäger, apelsinjuice, worcestersås, dijonsenap och de passerade/finkrossade tomaterna. Låt blandningen puttra i ungefär 30 minuter medan du rör om ibland.
  4. Stäng av värmen och mixa barbecuesåsen slät med hjälp av en stavmixer.
  5. Förvara kallt.

Vitlökssås med honung – gott, snabbt och enkelt

vitlökssåsRäcker inte tiden till? Eller du kanske helt enkelt inte orkar stå i köket särskilt länge just ikväll? Då passar den här vitlökssåsen med honung alldeles perfekt oavsett om det vankas fisk, kyckling, kött eller något vegetariskt alternativ på grillen.

Ingredienser (för 2 dl):

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl crème fraiche (gärna lätt)
  • ½ dl majonnäs
  • salt och peppar

Så gör du:

  1. Finhacka vitlöksklyftorna och blanda med alla andra ingredienser.
  2. Salta och peppra såsen efter behag.
  3. Låt såsen dra sig i kylen en stund innan servering.

Smakrik currysås med mango – för dig som uppskattar hetta

currysås till grillat receptOm du är en av dem som gärna utmanar smaklökarna med lite hetta till den grillade måltiden passar chili och curry som handen i handsken. Tillsammans med mango chutney får du en fenomenal kombination av hetta, sälta och sötma.

Ingredienser (för 2 dl):

  • ½ dl mango chutney
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 chilifrukt
  • 1 krm chilipulver
  • 1–2 tsk curry
  • 1 krm paprikapulver
  • salt och peppar

Så gör du:

  1. Kärna ut och finhacka chilifrukten och fräs den tillsammans med smör och curry.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
  3. Låt sjuda i ungefär 5 minuter.

Bearnaisesås – lyckas med den svenska favoriten

Bearnaisesås till grillat receptDet är ett vanligt missförstånd att bearnaisesås skulle vara väldigt svårt att lyckas med, och just därför väljer många att inte ens försöka. Men det behöver inte vara särskilt komplicerat alls, så länge du följer receptet noga! Bearnaisesås har en hyfsat kort ingredienslista, och är ett säkert kort när du ska bjuda in vännerna på grillkväll.

Ingredienser (för 4 portioner):

  • 1 schalottenlök
  • 300 g smör
  • 2 ½ msk dragonvinäger/rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • ½ krm cayennepeppar
  • 2 msk hackad dragon
  • 4 msk hackad persilja

Så gör du:

  1. Smält smöret och se till att dess temperatur hamnar på 55 grader (använd en kökstermometer).
  2. Plocka bort bladen från dragonen och lägg dem åt sidan så länge. Hacka sedan dragonstjälkarna och schalottenlöken riktigt fint.
  3. Koka upp dragonstjälkar, lök och vinäger – det räcker med ett uppkok. Tillsätt sedan vattnet och låt blandningen svalna något.
  4. Tillsätt äggulor och värm blandningen under vispning till ungefär 65 grader.
  5. Tillsätt smöret till ägguleblandningen droppvis under konstant vispning. Vispningen ska gå långsammare i början och sedan snabbare mot slutet.
  6. Smaka av såsen med cayennepeppar och salt.
  7. Hacka persilja samt dragonbladen och vänd ner.