heta grilltips till grillen

10 glödheta tips för grillen

Grillad mat hör verkligen sommaren till. Faktum är dock att det går utmärkt att grilla året runt. Visst ändras smakerna efter årstid, och det som man är sugen på när det är varmt ute känns kanske inte lika lockande i december. I denna guide tänkte vi bjuda på lite inspiration för dig som vill upptäcka nya råvaror som passar att lägga på grillen. Kanske har du som läser det här kört fast och längtar efter att testa något nytt? Dessutom bjuder vi på våra allra bästa tips på hur du ska lyckas med grillningen framöver.

5 snabba för att lyckas vid grillen

  • Grilla under lock så sprids värmen jämt och köttet blir extra saftigt.
  • Se till att grillen blir ordentligt varm innan du börjar grilla.
  • En del grönsaker som spetskål och rotfrukter kan grillas direkt på glöden. När de är klara är det bara att ta bort det sotiga yttersta lagret och du har en perfekt grillad grönsak att njuta av.
  • Skär inte sönder köttet under tiden som du gillar. Vid varje litet snitt som du skär kommer köttsaft att sippra ut och köttet blir torrt och tråkigt.
  • Se till att alla köttbitar är lika stora för då blir de klara samtidigt.

10 matvaror att lägga på grillen

1. Potatis

grillad potatisPotatis är fantastiskt att grilla och sättet man gör det på kan varieras i oändlighet. Potatis går att grilla både okokt och kokt.

  • Potatis i foliepaket. Lägg hel, kokt potatis i ett foliepaket tillsammans med skivad lök och hackad vitlök. Krydda med salt, peppar, citronzest & rosmarin. Ringla över olivolja och vik ihop till ett paket. Grilla i 15–20 minuter.
  • ”Mashed potatoes” kan du enkelt fixa genom att platta till kokt potatis med en stekpanna så att de spricker lite. Pensla med olivolja, krydda och lägg sedan den platta potatisen på grillen under lock i 5 minuter tills de har blivit så där härligt gyllenbruna.
  • Grilla potatisklyftor är enkelt och festligt. Okokt potatis med skalet på blir godast. Börja med att skära potatisen i klyftor. Pensla med lite olivolja och grilla på hög värme för att ge potatisen lite färg. Låt sedan gå färdigt genom att flytta potatisen ut mot kanterna

2. Lax eller annan fisk

grillad lax på grillenDet är en bra idé att börja grilla laxen på hög värme. Beroende på skivornas tjocklek tar det mellan 1–5 minuter per sida. En hel fisk behöver grillas betydligt längre för att bli klar. Andra fiskar som är goda att grilla är regnbågsforell, röding och öring. Det som gör att just dessa fiskar är goda att grilla är att de är feta och lite köttiga. Vill man grilla andra fiskar går det utmärkt att göra det i ett foliepaket.

Tips: Ett lite trendigt sätt att grilla fisk är att använda ett så kallat halster. Ett halster är ett dubbelt stekgaller som kan stängas om fisken för att hålla den på plats. Glöm inte att pensla med olja innan du lägger fisken i halstret. Det går även bra att halstra grönsaker.

3. Kyckling

grillad kycklingKyckling är en tacksam grillfavorit. Det funkar fint att grilla kycklingens alla delar. Om du ska grilla en hel kyckling så görs det bäst genom indirekt grillning under lång tid.

För kycklingen ska bli saftig så kan du:

  • marinera för att få fram smakerna,
  • torka bort överflödig marinad för att undvika att det droppar ner på elden och bränner kycklingen,
  • börja grilla på hög värme för att få en krispig och fin yta. När kycklingen har fått fin färg kan du flytta den till sidan där värmen är lägre,
  • grilla kycklingen under lock,
  • använda en termometer. Kycklingen måste bli genomstekt eftersom den kan innehålla bakterier som i värsta fall kan göra dig ordentligt sjuk.

4. Grönsaker

grillade grönsakerOj vad många goda grönsaker man kan grilla! Sparris, morot, spetskål, salladslök, majskolv, paprika, zucchini, lök – listan kan göras lång.

Det går fint att bara pensla med lite olja innan grillning men att marinera grönsakerna kan också vara en höjdare. Tips på marinad:

  • Söt soja. Att pensla med den indonesiska sojavarianten ketjap manis blandat med vitlök och chilisås ger grönsakerna en asiatisk touch.
  • En kall glaze rör du snabbt ihop med chilisås, ketchup, honung, vitlök, tomatpuré och lite paprikapulver.
  • Toppa grönsakerna med lite balsamvinäger, svartpeppar och flingsalt.

5. Kött

grillat köttKött är kanske det man främst tänker på när man ska grilla och visst finns det många bra alternativ att välja bland när man är sugen på en god köttbit. Ett trevligt sätt att servera kött är att göra en barbecue. Då lägger man olika mindre köttbitar på het grill och låter gästerna välja själva vad de vill ha. Fläskfilé, kotlett, karré, skinka, revbensspjäll, filé, biff av nötkött och entrecôte passar bra att lägga på grillen.

Tips på kall grillsås till köttet (4 personer):

  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 1 st. rödlök
  • 2 tsk sambal oelek
  • Salt och peppar

6. Halloumi

grillad HalloumiHalloumi är en ost som är fast i sin konsistens. Eftersom osten inte faller isär lämpar den sig bra för grillen. Osten kan delas i två eller skivas. Ett tips är att torka av osten med ett hushållspapper innan den läggs på gallret. Om man inte torkar bort vätskan är risken stor att den fastnar i gallret. Innan osten läggs på grillen ska den penslas med olja så att den inte går sönder när man tar av den. Det räcker med att grilla osten 1–2 minuter på varje sida för att ytan ska få en vacker gyllenbrun färg.

För att lyckas med halloumin kan du:

  • dela osten på längden. Platta bitar faller inte lika lätt isär.
  • servera osten tillsammans med något som får fram sältan exempelvis vattenmelon,
  • avsluta med att grilla osten när måltidens övriga delar är färdiga. Halloumi blir nämligen seg om den får ligga för länge.

7. Lammfärs

grillad lammfärsAtt grilla lamm är superenkelt och smakrikt. Riktigt lyxigt känns det att formera lammfärsspett till järpar som du sedan trär på grillpinnar. För att färsen ska hålla ihop på grillen kan du med fördel blanda den med ägg. Lamm är gott att krydda med fetaost, spiskummin och mynta.

Tips: Passa på att samtidigt grilla potatis och citronhalvor. När grillningen är igång kan du passa på att göra en kall yoghurtsås och en melonsallad så har du en underbar måltid som gillas av både stora och små.

 

8. Grillat bröd

Kan man grilla bröd? Ja, det kan man! Varför inte testa att göra en grillad bruschetta nästa gång grillen är framme? Skär lite surdegsbröd i skivor och pensla med olja. Grilla snabbt tills brödet har fått färg. Toppa med en röra gjord på tomat, olivolja, hackad basilika och en nypa flingsalt. Servera som förrätt eller som tillbehör till den grillade måltiden.

9. Korv

grillad korvGrilla korv gör man året runt. Nuförtiden finns det många olika smaksatta korvar som gör den enkla måltiden festlig. Vad sägs om en kryddig chorizo eller en het chilikorv? Utbudet av korvar har aldrig varit större så passa på att smaka någon ny sort nästa gång det är dags att grilla.

Tips när du grillar korv: Lägg aldrig kall mat direkt på grillen. Ta ut korven från kylen en stund innan den ska grillas. Skär några snitt i korven för att undvika att den spricker.

 

10. Efterrätter

grillad banan som efterrättVarför sluta att grilla när glöden är som bäst? Faktum är att det finns flera efterrätter som kan tillagas på grillen. Det är till exempel väldigt gott att grilla frukt. När man grillar frukt frigörs den söta smaken och frukten blir ännu saftigare. Det bästa är att välja frukt som har fast fruktkött som nektarin, persilja, mango eller banan.

Tips: Gör gino på grillen! Skär banan, jordgubbar och kiwi i mindre bitar. Fördela i ugnsfasta portionsformar och riv över vit choklad. Ställ på grillgallret. Efter bara några minuter börjar chokladen smälta och få en härligt krispig yta.