Gräddsifon bäst i test

Bästa Gräddsifon 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Ta din matlagning till nya nivåer med unik konsistens och smak

Gräddsifon kan göra superfluffig grädde på bara några sekunder och behåller konsistensen i så länge som 10 dagar i kylskåpet. Grädde är så klart gott! Men det magiska resultatet kommer när du experimenterar med såser, krämer, mousser och maränger.

Det finns nästan oändliga möjligheter med gräddsifoner och oftast är smaken samt konsistensen något som endast upplevs på lyxiga restauranger. Vad sägs som hallonskum, chokladmousse, luftig hollandaise eller bearnaisesås, blomkålsskum till laxen, fluffig mjukglass och mycket mera. Bästa gräddsifonen klarar av både varmt och kallt så att du enklare kan experimentera med smaker.

För 2023 har vi sammanställt en lista över marknadens bästa sifoner för både grädde och infunderade såser. Vi har även med alternativ som kan göra nitrokaffe och nitro-cocktails. Listan är baserat på vanliga produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper, funktioner och pris.

iSi Gourmet Whip 0,5 l - Bästa gräddsifon

Bästa valet
iSi Gourmet Whip 0,5 l bild
ButikPris
1099:-Besök
 • 4,6 av 5 på amerikanska Amazon efter över 1800 kundrecensioner
 • 5 av 5 poäng när SpruceEats testa modellen 2020
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer modellen

iSi Gourmet Whip Plus gräddsifon vinner vår utmärkelse "Bästa valet" i denna sammanställning och anledningen till detta är att modellen har fått fantastiska kundrecensioner. Bara på amerikanska Amazon så har modellen 4,6 av 5 efter 1800 kundrecensioner och även hos de svenska butiker ser vi endast positiva kundrecensioner.

iSi Gourmet Whip plus 0,5 liter är en gräddsifon som har fått toppbetyg hos alla de populära butikerna som KitcthenTime eller t.ex. LyckasMedMat. Om du vill komma över en gräddsifon som kan gör riktigt fluffig grädde på bara någon minut så är denna gräddsifon ditt bästa val.

En Storlek på 0,5 liter är lagom

Gräddsifoner på 0,5 liter är den mest vanliga storleken och det är oftast den som lämpar sig bäst till vanliga familjer. Det finns större modeller på över 1 liter, men då krävs det också mer gas för att få ett bra resultat och det innebär det en större kostnad.

Vill du bara göra lite fluffig grädde så kan du fortfarande göra det i en 1 liters gräddsifon, men det kommer kräva två gaspatroner i stället för en. Hur ofta gör du 1 liter vispad grädde egentligen?.

iSi gräddsifon på 0,5 liter är precis lagom för att göra snabb fluffig grädde utan någon elvisp eller liknande. Men denna storleken lämpar sig också väldigt bra till att förbättra såser eller varför inte göra en grym chokladmousse. Även om såsen eller soppan är varm så klarar denna av detta utan några problem.

Gräddsifonen har en helt lufttät konstruktion som gör att t.ex. grädde håller i upp till 8-10 dagar i kylen.

Medföljande tillbehör till gräddsifonen

Det följer även med ett par tillbehör så som 3 stycken munstycken för grädde med mera. Det följer även med en ordentlig rengöringsborste för att underlätta diskningen. Gräddsifonen iSi Whip plus kan diskas i maskindisk om så önskas.

Gräddsifonen har två års fabriksgaranti och är tillverkad av rostfritt stål som har blivit borstat för en snyggare finish.

Gaspatroner måste köpas till då inga medföljer i paketet och priset för dessa gas- / gräddpatroner brukar kosta ungefär 80 – 90 kronor för 10 stycken. Vanligtvis så går det en gaspatron per användning så om du t.ex. gör grädde så tar det en patron.

 • Skäl att köpa
 • Bästa gräddsifon för både kallt och varmt
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Tre stycken munstycken medföljer
 • Det följer även med en rengöringsborste och gräddsifonen klarar av maskindisk
 • Volym på 0,5 liter och är också den mest använda storleken
 • Gaspatroner / gräddpatroner måste köpas separat, medföljer ej
 • 2 års garanti
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Xantia Gräddsifon 0,5 l - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Xantia Gräddsifon 0,5 l bild
ButikPris
749:-Besök
 • Höga kundomdömen från svenska konsumenter som testat gräddsifonen

Xantias gräddsifon på 0,5 liter är en billig modell som fått väldigt bra kundomdömen hos svenska butiker. Priset gör den extra intressant

Billig gräddsifon i aluminium

Xantia är för många ett ganska okänt märke inom köksverktyg men faktum är att både Xantia och Exxent har samma ägare. MerxTeam AB som äger båda märken är en svenska leverantör inom köks- och restaurangprodukter.

Vi vet sen tidigare att Exxent levererar bra gräddsifoner till ett pris som konkurrerar med flera andra kända märken. Xantia gräddsifon med ett pris under 500 kr är betydligt billigare än deras andra modeller, men är den lika bra?

Läser vi beskrivning och kundrecensioner på produkten så är det tydligt att den klarar av det mesta. Den klarar grädde, såser och soppor precis som vilken annan matsifon som helst. När det gäller soppa och sås så kan sifonen ligga i vattenbad upp till +75 grader.

Det medföljer även tre stycken munstycken för olika mönster och bakverk. Var däremot noga med att dessa måste handdiskas. Xantias gräddsifon är utan tvekan prisvärd och med ett toppbetyg från kundrecensioner så vinner modellen vår utmärkelse "bästa budgetval".

 • Skäl att köpa
 • En av marknadens mest prisvärda gräddsifoner
 • Passar bra till både göra tårta och varma såser
 • Gräddsifonen klarar max 75 grader
 • Svart design med aluminium
 • Tre olika munstycken medföljer, inklusive rengöringsborste
 • Modellen ska endast handdiskas
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

iSi Profi Whip 0,5 l - För professionella kök

iSi Profi Whip 0,5 l bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bästa gräddsifon enligt SpruceEats 2023
 • 4,6 av 5 hos Amazon USA efter närmare 1000 kundrecensioner

Vi ser på iSi Profi Whip 0,5 l, en gräddsifon som omtalas som den bästa av SpruceEats 2023 och har imponerat på Amazon USA:s kunder med en rating på 4,6 av 5.

Vi har tittat närmare på produkten och kan bekräfta att dess konstruktion är anpassad för professionella kök. Den är certifierad av NSF (National Sanitation Foundation) vilket betyder att den kan användas i proffskök och är tillverkad av robust rostfritt stål. Detta indikerar såklart att sifonen håller hög kvalitet och ska kunna utstå mycket användning.

Gräddsifonen kan användas i temperaturer mellan 1 och 30°C vilket gör den perfekt för förvaring i kylskåp där innehållet kan hålla länge. Den är dock inte lämplig för användning med heta ingredienser, men utmärkt för vispgrädde och kalla soppor och såser för de som vill experimentera lite. Vill du kunna göra varmare såser rekommenderas i stället iSi Gourmet Whip 0,5 l som kan uthärda 75°C. Men är du endast intresserad av kallare såser och grädde så är Profi Whip ett billigare alternativ.

En annan fördel med iSi Profi Whip 0,5 l är att den är enkel att rengöra. Den kan tvättas för hand och den medföljande lilla borsten gör det enkelt att komma åt på trånga ställen. Den är däremot diskmaskinssäker.

Vi anser att investeringen i denna gräddsifon är väl värd sitt pris om målet endast är kalla såser eller grädde. Visst, den är dyrare än andra alternativ men certifieringen för professionellt bruk tillför ganska mycket enligt oss och indikerar att den håller högsta kvalitet. 

På minussidan finns det inget skydd för gaspatronporten, endast två dekorativa munstycken och instruktionsboken är tryckt med röd färg, vilket kan vara svårt att läsa för vissa personer.

Som en avslutande tanke vill vi berätta att denna storlek passar perfekt i kylskåpet. Därmed kan vi säga att iSi Profi Whip 0,5 l är byggd för att hålla professionell standard och gör det enkelt att dispensera vispad grädde eller liknande. Den hållbara rostfria stålkroppen övertygar oss om att den kommer att hålla länge i ett hemkök. Även om de två dekorerande munstyckena är gjorda av plast är de stadiga och kopplas till kroppen via stålgängning.

 • Skäl att köpa
 • Certifierad av NSF för professionellt bruk
 • Klarar temperaturer mellan 1 och 30°C
 • Gedigen konstruktion med rostfritt stål
 • Väldigt enkel att komma igång med samt enkel att rengöra
 • Skäl att inte köpa
 • Saknar skydd för gaspatronporten
 • Bara två dekorativa munstycken

ISi Gräddsifon Easy Whip Plus 0,5l - Perfekt grädde

ISi Gräddsifon Easy Whip Plus 0,5l bild ISi Gräddsifon Easy Whip Plus 0,5l bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor på amerikanska Amazon efter närmare 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från användare som testat gräddsifonen

Det finns ingen tvekan om att iSi gör världens bästa sifoner just nu och det syns framförallt på Easy Whip Plus. När vi jämför kundomdömen från användare som har hunnit testa iSI gräddsifon så är kundbetyget i absoluta toppen med närmast 5 av 5 stjärnor.

En smidig gräddsifon till ett lägre pris

Modellen är bra mycket billigare än "Bästa valet" iSi Gourmet Whip och skälet till detta är att denna modell framförallt är avsedd för att endast göra fantastisk grädde. Givetvis kan du även leka med andra kalla alternativ.

Fokuset med iSi Easy Whip Plus är grädde och det är också här som gräddsifonen verkligen levererar det bästa resultatet. Grädden är riktigt fluffig och enligt vissa källor så ger modellen 5 gånger så mycket volym jämfört med att vispa med elvisp.

Till vem passar denna iSi gräddsifon? Vi skulle rekommendera denna modell till dig som framförallt vill kunna göra perfekt grädde varje gång och som inte riktigt har lust att lägga 1 000 kr för en sifon. Är målet att kunna göra grädde eller andra kalla alternativ så är detta ett av de bästa gräddsifonerna just nu med tanke på pris och kvalitet.

Då gräddsifoner utsätts för ganska högt tryck så känns det alltid lite säkrare med en modell som kommer från en världskänd tillverkare inom sifoner. Vi vet sen innan att Österrikiska iSI lägger enormt fokus på säkerheten kring sina gräddsifoner.

 • Skäl att köpa
 • Relativt billig gräddsifon från kända tillverkaren iSi
 • Bästa sifon för perfekt grädde för den prismedvetna
 • Tillverkad av rostfritt stål och tål diskmaskin
 • Lång hållbarhet i kylskåpet på 10 dagar
 • 1 st gaspatron per fyllning
 • Skäl att inte köpa
 • Endast för kallt

iSi Termo Whip 0,5 l - Inbyggd termos

Särskilt rekommenderad
iSi Termo Whip 0,5 l bild
ButikPris
1449:-Besök
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat iSi gräddsifon

iSi Termo Whip liknar de allra flesta gräddsifoner på marknaden. Förutom detaljen med inbyggd termos som öppnar upp nya användningsmöjligheter. Sifoner från iSi är utan tvekan marknadsledande och är kända för sin kvalitet inom kockvärlden. Modellen har fått högt kundomdöme och är omtyckt bland både proffskockar och hemmakockar.

Gräddsifon med fokus på säkerhet och kvalitet

Gräddsifonen är kanske det bästa kökstillbehöret för att skapa helt fantastisk grädde och såser som ger en mycket djupare smak samt konsistens. Men gräddsifonen måste givetvis vara säker att använda vilket österrikiska iSi är kända för då de används av professionella kockar.

Termosmodellen iSi Termo Whip är speciellt designad för professionella kockar och bagare. Med termos-funktionen så håller sig såsen eller grädden sig kall upp till 4 timmar. Givetvis kan en också användas till varmt innehåll då det ger samma effekt. iSi Termo Whip är till för dig som sätter höga krav på temperaturer eller som vill ha en gräddsifon som kan stå framme på bordet redo att användas.

iSi Termo Whip har nästan identiskt utseende/design som iSi Gourmet Whip men är något tjockare på grund av isoleringen. Modellen är tillverkad av rostfritt stål som också kan diskas i diskmaskin.

Tillbehören som medföljer är rosmunstycke, vanligt rakt munstycke och en stjärnmunstycke som passar både till bakning och matlagning. Det medföljer även en enkel rengöringsborste så att alla delar kan diskas förhand.

Gräddsifonen iSi Termo Whip är ju ganska dyr och om du inte ser någon användning av termos-funktion så är kanske iSi Gourmet Whip det bästa valet.

Användningen är väldigt enkel och här är en video på hur du använder iSI termos gräddsifon

 • Skäl att köpa
 • Gräddsifon med termos som håller både kyla och värme
 • Termos som håller upp till 4 timmar
 • Medföljande tillbehör är rosmunstycke, rakt munstycke och stjärnmunstycke
 • Kan användas till grädde, såser och drinkar
 • Rostfritt stål som kan diskas förhand eller i diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

iSi Nitro Whip Sifon - Nitroinfunderade drycker

iSi Nitro Whip Sifon bild iSi Nitro Whip Sifon bild
ButikPris
1331:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från glada kaffeentusiast

Trenden med kväveinfunderade drinkar har snabbt blivit väldigt populärt, allt från nitrokaffe till nitrote och liknande. Det är också en annan typ gas än traditionella gräddsifoner vilket gör att vi måste använda särskilda sifoner och patroner. Modellen har fått toppbetyg hos de butiker och marknadsplatser som säljer produkten.

Hoppa på supertrenden med nitro-drinkar och kallbryggning

iSi Nitro Whip är inte den klassiska gräddsifonen som injicerar lustgas i grädde. Utan här vill vi komma åt supertrenden med nitro-kaffe och cocktails som använder ren kväve. Denna typ av sifoner används bland annat till nitro-kaffe, nitro-te och andra former av kalla nitro-cocktails.

Det finns ett stort antal olika kväveinfunderade drycker att göra, allt från nitroöl till avancerade cocktails med bär och frukter. Däremot har kallbryggning av kaffe med sifon blivit en stor favorit bland många kaffeälskare. Både smak och konsistens förändras till det bättre. Bland annat blir konsistensen tjock och len, medans smaken blir söt utan bitterhet. Perfekt för dig som älskar dricka ditt kaffe kallt.

Det är däremot viktigt att påpeka att iSi Nitro Whip Sifonen använder en annan typ av patroner med högre tryck och annan gas. Dessutom får denna sifon endast användas till kalla drycker, högst 30 grader. Detta är alltså ingen gräddsifon då det är en helt annan gas (rent kväve).

Vem bör köpa iSi Nitro Whip Sifon?

Om du är på jakt efter en sifon för häftiga drinkar och cocktails så är detta kanske den bästa sifonen på marknaden. Supertrenden med kväveinfunderade drinkar så som kaffe, te och cocktails öppnar upp helt nya dörrar med unika smaker och konsistenser.

Det är däremot viktigt att poängtera att du endast bör köpa nitropatroner från iSi då det är högre tryck än traditionella gräddsifoner. Sifonen saknar också den röda markeringen som indikerar att sifonen endast får användas till kalla drycker upp till max 30 grader.

 • Skäl att köpa
 • Kan göra supertrendiga nitro-drinkar, allt från kaffe till olika cocktails
 • Gör drycken krämigare och lenare
 • Fungerar lite som vanlig kolsyra
 • Kapacitet på 1 liter
 • Tillverkad av högklassigt stål
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Får endast användas till kalla drycker, max 30 grader
 • Kräver nitro-patroner

Exxent Gräddsifon 0.5 l - För varmt och kallt

Exxent Gräddsifon 0.5 l bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra betyg från konsumenter som testat

Exxent gräddsifon är en annan relativt populär produkt och kommer från en av Sveriges ledande leverantörer inom kök- och restaurangprodukter. Kvalitén lever upp till de hårda krav som ställs på produkter för användning inom restaurangbranschen där denna typ av produkter måste kunna tåla en hel del.

Gräddsifon i borstat stål

Gräddsifonen från Exxent är tillverkat av rostfritt stål med en borstad finish och är perfekt för att göra vispad grädde utan någon visp. Häll i grädde, sedan tryck i en gaspatron och du har fluffig grädde på någon sekund. Förvarar du gräddsifonen i kylen så kan du förvara grädden i upp till 10 dagar.

Just denna gräddsifon klarar av högst 75 grader, vilket också gör den perfekt till att användas med såser eller liknande. Konsistensen blir helt annorlunda och känsla samt andra smaker blir allt tydligare. Det blir dessutom ganska unikt då de flesta personer aldrig ha fått uppleva det, vilket gör detta till det perfekta verktyget i köket för att nå nya nivåer.

Det är också en av anledningarna till varför gräddsifoner har blivit så populära de senaste åren och det är för att många hemmakockar gillar att experimentera vid matlagning. Det är framförallt när man experimenterar med matlagning som det blir väldigt kul och intressant.

Stilfull och funktionell design

Exxent gräddsifon har likt "Bästa valet" iSi Gourmet en väldigt snygg och funktionell design som de flesta personer gillar. Det medföljer inga gas- eller gräddpatroner och är något som du behöver köpa till. Storleken på dessa gaspatroner följer den standard som finns vilket innebär att du kan använda t.ex. iSi-gaspatroner även till Exxent gräddsifon.

Specifikationer för Exxent gräddsifon 0,5 liter

 • Skäl att köpa
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Volym på 0,5 liter
 • Klarar av en maxtemperatur på 75 grader
 • Framtagen för att användas i hemmaköket, men också på restauranger
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du den bästa gräddsifonen

köpguide gräddsifoner

Gräddsifoner är väldigt populärt utomlands men även här i Sverige börjar allt fler få upp intresset kring detta fantastiska hjälpmedel. De allra flesta som tänker ”gräddsifon” ser endast möjligheten med att göra fluffig grädde men i själva verket så är gräddsifonen så mycket mer…

Visst, grädde blir tio gånger bättre i en gräddsifon och håller 10 dagar i kylen men där finns så mycket mer att leka med. Vad sägs som en fluffig och varm hollandaise- eller bearnaisesås? Eller kanske hallonskum till din nybakade tårta?

Det som gör gräddsifonen så intressant är att det finns så många nya smaker och konsistenser att upptäcka. Även klassiska såser som t.ex. bearnaisesås smakar helt annorlunda om den görs i en gräddsifon och så även med andra typer av såser.

Välj en gräddsifon på 0,5 liter eller mindre

Vi rekommenderar att du väljer en normalstor gräddsifon på 0,5 liter om det är din första modell. Större modeller på 1 liter eller mer är inget som oftast behövs för den vanliga hemmakocken och dessutom krävs det mer gas för att trycksätta behållen.

Normalstora gräddsifoner på 0,5 liter behöver endast en gaspatron per påfyllning, medans 1,0 liter kräver två. Skulle det sen visa sig att du behöver en större behållare så rekommenderar vi att du köper det när det väl behövs. Det är trots allt inte speciellt vanligt att så pass stora modeller behövs för en hemmakock. De vanligaste storlekarna är 0,25 l, 0,50 l och 1 l.

Sifoner för varmt och kallt

isi sifon med röd silikon ringVisst är det trevligt att kunna göra grädde på några sekunder men sifonen kan användas till så mycket mer än bara grädde om den även är anpassad för värme. Man ska aldrig hälla något varmt i en sifon som inte är anpassad för värme då den helt enkelt kan explodera. Så är du osäker huruvida sifonen fungerar med värme så bör du undvika detta.

Men hur vet man då att sifonen även klarar av varmt innehåll? Tittar vi t.ex. på sifoner från kända märket iSi så har de ett system där sifoner med silikonring indikerar om den klarar värme eller inte. Röd färg indikerar att den klarar av både kallt och varmt. Är du osäker kan du alltid kolla med tillverkaren.

Infundering av varma såser och liknande är något som öppnar upp helt nya dörrar i köket. Varför inte göra en gräddig och fluffig bearnaisesås eller hollandaise. Gästerna kommer garanterat att få uppleva något som de aldrig har testat.

Tillbehör och munstycken

Först på listan är extra munstycken. Olika munstycken tillåter dig att manipulera gräddens textur och form vilket tillhandahåller nya möjligheter för presentation och smak. En bred pip ger en kraftig och fyllig stråle, medan en smal pip kan skapa delikata dekorationer på dina efterrätter. Utöver det finns det munstycken med speciella formar som kan skapa rosetter eller vågor.

Nästa tillbehör att tänka på är rengöringsborsten. Efter en lång session i köket är det sista du vill att kämpa med rengöring. Gräddsifoner kan vara särskilt knepiga att rengöra, särskilt om grädden har torkat inne i munstyckena. En bra borste kommer att lösa problemet och säkerställa att ditt verktyg förblir i bästa skick.

För att hålla din gräddsifon säker och ren när den inte används kan du överväga en förvaringspåse. Dessa påsar kommer att skydda din gräddsifon från damm och smuts samtidigt som de minimerar risken för repor och skador.

Kort sagt, när det gäller gräddsifoner är rätt tillbehör lika viktiga som själva verktyget. De kan göra ditt liv enklare, utöka dina kulinariska möjligheter och se till att din gräddsifon varar så länge som möjligt. Tänk på dina unika behov och preferenser när du väljer och låt din kreativitet flöda.

Patroner till gräddsifonen

lustgaspatron till gräddsifonPatroner till gräddsifoner är oftast enklast att köpa hos nätbutiker då inte vanliga matbutiker har dessa. Kostnaden för en patron ligger ungefär runt 5 kr stycket beroende på vilket märker du väljer att köpa. Det finns även lite lyxigare varianter som sägs innehålla lite mer än andra men de är också avsevärt dyrare. Så hitta ett bra pris per gräddsifonpatron och var nöjd med det. Det är trots allt samma innehåll.

Ska du göra grädde, sås eller mousse så är det vanliga gräddpatroner du ska använda d.v.s. lustgas (N₂O). Det finns nämligen även CO2 och det är för att kolsyra vatten eller liknande drinkar.

Passar då alla luftgaspatroner alla modeller? Vanligtvis gör de det då dessa patroner är standardmodell. Men ibland har vissa tillverkare som t.ex. Kisag en egen typ av patron som endast passar deras modeller. Märken som iSi och Exxent använder samma typ av patroner.

Säkerhet – Undvik gräddsifoner från okända tillverkare

Av säkerhetsskäl ska du alltid köpa en gräddsifon från en känd tillverkare då dessa utsätts för ganska så högt tryck. Okända tillverkare har kanske inte det säkerhetstänk som kända tillverkare har när de tillverkar sina modeller.

Ett exempel är Österrikiska märket iSI som troligtvis är den mest kända tillverkaren i världen av just gräddsifoner. De har allt att förlora om deras gräddsifoner helt plötsligt skulle börja explodera och därför är de speciellt noggranna under tillverkningsprocessen.

Är det vanligt med olyckor? Absolut inte, men det har hänt. Enligt Konsumentverket så finns där ett äldre ärende av en defekt gräddsifon men det var inte speciellt dramatiskt.

Gräddsifonen är endast till för matlagning och inget annat. Tyvärr har gräddsifonen börjat användas av andra skäl bland ungdomar och det kan vara direkt livsfarligt. Det är också därför som många butiker har börjat sätta åldersgräns på patroner med lustgas.


Frågor & svar – Vanliga frågor om gräddsiforner

 1. Hur fungerar en gräddsifon?
 2. Finns det olika gaspatroner till gräddsifoner?
 3. Vad kan jag köpa patroner till min gräddsifon?
 4. Varför ska man undvika billiga gräddsifoner?
 5. Kan jag köra varm sås i en gräddsifon?

Hur fungerar en gräddsifon?

En gräddsifon är precis som en sodastreamer / kolsyremaskin där du utsätter innehållet för ett tryck genom att tillsätta lustgas. Om du vill göra klassisk superfluffig grädde så gör du så här:

1) Fyll du upp gräddsifonen med grädde och skruva åt toppen ordentligt.

2) Sedan skruvar du på en gaspatron och då kommer ett pysande ljud från gaspatronen. Det är gasen som rusar in i grädden under tryck.

3) Sedan sätter du på det önskade munstycket för vilken form du vill ha på det som ska komma ut.

4) Sedan trycker du ner knappen eller handtaget och ut kommer fin fluffig grädde.

Finns det olika gaspatroner till gräddsifoner?

Svaret är ja. Vill du t.ex. göra fluffig grädde, kräm, sås eller liknande så är det en vanlig gaspatron med lustgas som gäller. Dessa patroner kallas också för gräddpatron och denna lustgas löser sig endast i blandningar som innehåller fett. Den andra typen av patron är vanlig kolsyra som ger samma effekt som en soda streamer och det löser sig i andra typer av vätskor.

Men vanligast är helt enkelt vanlig lustgas som de allra flesta butiker säljer. Däremot har många butiker infört åldersgräns på 18 år för att köpa då ungdomar har köpt det av andra anledningar än att göra grädde.

Vad kan jag köpa patroner till min gräddsifon?

De allra flesta butiker som säljer gräddsifoner säljer också patroner. Tyvärr är det inte så vanligt att hitta dessa i vanliga butiker som Coop eller ICA. Se därför till att du beställer patroner samtidigt som du köper gräddsifonen och gärna i ett större parti. Kostnaden för patroner varierar något men du kan räkna ungefär 10 patroner för 40-50 kr. Det går också åt ungefär 1 patron per omgång.

Varför ska man undvika billiga gräddsifoner?

Det finns flera skäl till varför du bör undvika billiga gräddsifoner från okända tillverkare. Anledningen till varför du bör undvika okända modeller är för att säkerheten kring dessa sifoner är ganska stor och med ett okänt märke så vet vi inte hur bra kvalitén är egentligen. Trycket som dessa gräddsifoner utsätts för är ganska högt och är inget man vill leka med.

Kan jag köra varm sås i en gräddsifon?

Du kan endast köra varmt innehåll i de gräddsifoner som är tillverkade för detta ändamål. Alla gräddsifoner är inte konstruerade för att klara av varmt innehåll som t.ex. såser. När du väljer vilken gräddsifon du vill köpa så bör du först fundera över hur du kommer använda sifonen.

Vill du kunna leka med både varmt och kallt innehåll så kommer du behöva välja en som klarar av detta som t.ex. bäst i test vinnaren iSi Gourmet Whip 0,5 l. Är ditt mål att endast göra kalla såser/grädde så rekommenderar vi istället iSi Gräddsifon Easy Whip Plus 0,5l.


Så valde vi ut bästa modeller

Gräddsifoner bäst i test 2023Det finns egentligen två typer av sifoner, sodasifoner och gräddsifoner som vi har inriktat oss på i den här sammanställningen. Sodasifoner ger dig möjligheten att fräscha upp dina drinkar med kolsyra och här är det bara fantasin som sätter stopp.

Gräddsifon är däremot det matlagningsverktyg som öppnar upp helt nya dörrar i matlagningen med både nya smaker och konsistenser. Allt från fluffig soppa, såser, krämer, till härligt hallonskum för dina bakelser. En upplevelse som normalt endast hittas på lyxiga restauranger.

När det gäller uttagningen av produkter så har vi mer eller mindre helt gått på vad vanliga konsumenter tycker om produkten i form av kundrecensioner. Det finns helt enkelt inga bra oberoende tester av gräddsifoner. Givetvis har vi valt ut sifoner som endast har stort antal kundrecensioner och här utmärker sig produkten iSi Gourmet Whip 0,5 l. Det är en av marknadens mest sålda gräddsifoner både i Sverige men också utomlands. Bara på amerikanska Amazon har produkten närmare 2 000 kundrecensioner med ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor.

Andra saker vi har tagit hänsyn till är egenskaper så som t.ex. möjligheten till att snabbinfusera både kallt och varmt. Ska du bara göra fluffig grädde kanske det inte har så stor betydelse men vill du kunna leka med såser med mera så är detta ett krav. Storleken har också varit avgörande och här anser vi att 0,5 liter är den bästa varianten. Modeller upp emot 1 liter är oftast ganska onödigt och kräver betydligt fler lustgaspatroner (2 stycken per gång).

Undvik billiga gräddsifoner! – När det gäller gräddsifoner så jobbar de med högt tryck och därför är det extra viktigt att inte köpa okända märken. Vårt bästa tips är att köpa en modell som är välbeprövad och som kommer från en känd tillverkare som t.ex. iSi. Dessa används av professionella kockar på restauranger samt håller hög kvalitet. Det är tyvärr en stor säkerhetsrisk att bruka gräddsifoner från okända tillverkare.

Källor

 • Kundrecensioner hos butiker – I det här fallet har kundrecensioner varit oerhört viktiga då det helt enkelt inte finns några stora oberoende tester av sifoner. Dessutom har många av de bästa sifonerna funnits ute på marknaden under många år vilket är en viktig indikator för oss. Det är trots allt slutkonsumenten som testar sifonen noggrant och under längre perioder. Traditionella testkällor testar endast produkten ett par gånger medans konsumenten testar den under flera år.
 • Marknadsplatser – Vi har även använt oss av svenska och utländska marknadsplatser för att se vilka sifoner som är mest populära. Detta ger en bra indikation huruvida populära vissa modeller är och att vi kan hitta trendande produkter. Men på dessa marknadsplatser finns det även ett stort antal kundrecensioner som vi kan använda oss av. Framför allt kan vi jämföra betyget med det vi ser hos butikerna.
 • SpruceEats – The Spruce Eats har testat en rad olika sifoner. Modeller som har presterat bra är bland annat iSi Cream Profi Whip och iSi Gourmet Whip. Varav iSi Cream Profi Whip anses vara bästa gräddsifon och för kalla såser. Båda sifoner har fått toppbetyg och enligt deras egna test så är det bara små negativa saker som drar ner betyget. Läs mer här.

Borttagna gräddsifoner

Här väljer vi att lista gräddsifoner som har fått bra betyg men som antingen har utgått hos tillverkaren eller har blivit ersatta av bättre produkter.

Mastrad Siphon 0,5 l - Bra betyg

Mastrad Siphon 0,5 l bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,8 av 5 hos tyska Amazon efter 30 kundrecensioner

Mastrad Siphon 0,5 liters gräddsifon tillverkas av ett företag som gillar modern och fräsch design, vilket också syns på denna modellen. Mastrad har ett brett sortiment inom köksutrustning så som t.ex. Creme brulee brännare och så vidare.

En enkel modell som gör sitt jobb

Mastrad gräddsifon är en väldigt enkel modell som gör sitt jobb, men förutom det så är det inget ut över det normala. Vill du göra fluffig grädde eller förbättra dina såser så fungerar detta minst lika bra i denna som med vinnaren i vår köpguide.

Denna gräddsifon klar både kalla och varma såser, krämer, mousse, grädde med mera och det är egentligen bara din fantasi som sätter stopp kring användningen av dessa sifoner.

Även denna kommer i volymen 0,5 liter vilket oftast är perfekt för upp till 5-8 personer beroende på vad du ska göra. Även om större sifoner som t.ex. 1 liter låter bra så har det sina nackdelar då det går åt mer gas. Att använda en 1 liter gräddsifon för 3-4 personer känns nästan galet och är ganska mycket slöseri med gas. Det är också därför som 0,5 varianten är så populär.

Specifikationer för Mastrad gräddsifon 0,5 liter

 • Skäl att köpa
 • Volym på 0,5 liter
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Klarar av kallt som varmt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt