Så fönar du håret

Så fönar du håret på ett skonsamt sätt – Bästa tipsen

Här hittar du de bästa tipsen på hur du fönar håret skonsamt för att få volym och ett snyggt och glansigt svall. Tipsen är indelade i tre kategorier utifrån processens gång. Du kommer få tips på hur du ska tänka innan, under och efter föningen för att du ska få ett så fulländat resultat som möjligt.


Innan du börjar föna håret

De flesta känner till att det är bra att ha värmeskydd när man fönar håret men bortsett från det är det inte många som vet att grunden till en bra föning läggs redan innan du påbörjar den.

Direkt efter att du har gått ut från duschen börjar det, då ska du helst låta håret lufttorka eller använda dig av en mikrofiberhandduk som är skonsam för håret. Vira inte in ditt hår i en bomullshandduk eftersom det orsakar friktion och då är det lättare att håret åsamkar elasticitet, vilket i slutändan kan bryta av håret.

Håret ska lufttorkas tills att det är ungefär 80 % torrt om du har rakt hår och 50 % torrt om du har lockigt hår, och när du uppnått det är det dags att applicera värmeskydd. När du gör det är det bra att dela upp håret i sektioner för att inte missa någon hårtest. Tänk även på att inte föna håret i badrummet eftersom det tar längre tid att få håret torrt i en fuktig miljö.

Tänk på detta medans du fönar

använd hårborste när du fönar håretUnder själva föningen ska du använda dig av en hårborste, men inte vilken som helst, använda en (eller flera borstar) som passar dig och ditt hår och den frisyr du vill uppnå.

En paddelborste är bra om man vill ha volym, en liten rundborste är bra för att fixa formen på lugg och en kort frisyr och en stor rundborste passar utmärkt för dig med längre hår.

Har du lockigt eller frissigt också är borstar med svinhårspiggar bra för dig. Glöm inte bort att använda en diffuser/volymmunstycke om du vill behålla dina fina lockar.

Men som du säkert förstår räcker det inte med en bra borste, du behöver även veta vilken värme du ska föna håret med och hur själva föningen ska gå till. Om det är möjligt, föna alltid med lägsta värmen och det högsta utblåset, har du inte tid med det kan du dock öka värmen allt eftersom, men börja alltid på lägsta nivån.

Föna håret i motsatt riktning till hur det växer, och ligger, för att skapa volym. Vissa rekommenderar också att föna håret uppifrån och ner, vilken visserligen ger volym men kan också göra håret frissigt.

Avsluta gärna föningen med kall luft för då håller resultatet längre. När du fönar med varmluft öppnar sig hårstråna så att det kan formas. Men vid kalluft så sluter de sig igen och då kan man fixera frisyren. Avsluta med att blåsa kallt de sista tre minuterna så bör frisyren fixeras.

Efter föning

Frisyren du ska sova i om du vill ha friskt och vackert hårOm du vill försöka förlänga resultatet från föningen finns det några saker du bör undvika och kan testa för att återuppliva volym och styling.

Först och främst ska du undvika att sova på håret, eftersom det tar bort allt som har med volym att göra. Sätt istället upp en knut på huvudet med hårnålar eller silikonsnoddar.

Tofsen du sätter upp inför läggdags bör vara ganska löst sittande. Annars är risken att det sliter på håret. Om du vill kan du testa att tillföra lite mousse när du sätter upp håret i en bulle. När du val vaknar har du ett vacker svall med perfekta vågor.

Om föningsresultatet ändå är borta kan du testa att återuppliva det genom att spraya lite vatten i håret, beroende på hårkvalitet och styling kan det återaktivera volymen.

Allmänna tips

Här hittar du några allmänna tips som kan förbättra din föning och göra den ett snäpp vassare, både sett till volym och hållbarhet.

  • Satsa på bra värmeskydd som är skonsamma.
  • Om du vill framhäva lockar kan ett hårserum vara lösningen.
  • Köp en hårfön med diffuser om du vill behålla dina fina lockar.
  • Införskaffa en hårfön som har många värme- och utblåsnivåer inklusive kall luft.
  • Satsa på uppklippt hår om du vill ha volym.
  • Ju mer volym du vill ha desto längre ska du vänta med att borsta ut håret.

Det allra bästa tipset när det kommer till att lära sig föna hår är att öva och testa sig fram med olika borstar och hårprodukter och låta det ta tid, till slut kommer du få till ett perfekt välfönat hår!

investera i en bra hårtork

Föna håret med en bra hårfön och med rätt munstycke

Har du köpt en alldeles för billig och dålig hårfön? Då är du inte ensam. Men för att kunna föna håret på ett skonsamt sätt krävs både rätt temperatur och munstycke. Tester har visat att många modeller använder för höga temperaturer och som kan skada håret.

Det är inte nödvändigtvis bara de billigaste alternativen som blir för varma. Även finare märken kan ibland ha för höga temperaturer på luftflödet. För tips på produkter kan du läsa vår köpguide som listar hårfönar som är bäst i test.

Sen gäller det även att använda rätt typ av munstycke på hårfönen. Har du t.ex. fina lockar så bör du använda en så kallad diffuser eller volymmunstycke som det ibland kallas för. Detta munstycke sprider värmen över en större yta och lyfter håret utan att håret blir frissigt.

Har du lockar bör du också föna håret med huvudet neråt och gärna med ett lägre luftflöde än normalt. På så sätt torkar lockarna utan att de blir förstörda.