tips kring val av löparvästar

Tips kring val av löparvästar

Gillar du att löpträna, åka skidor eller vandra? Är du ofta ute länge, kanske i flera timmar? Ja, då behöver du en löparväst eller en löparryggsäck med vätskesystem så att du enkelt kan bära med dig vätska utan att det stör din rörlighet och utan att det känns tungt och otympligt. Det finns också löparvästar utan vätskesystem som används som ett flexibelt och värmande träningsplagg.

Här kommer vi att guida dig genom olika löparvästar och löparryggsäckar. Vi skickar även med våra fyra bästa tips vid köp av löparväst utan vätskesystem, alltså värmande västar, och våra fyra bästa tips vid köp av löparväst eller löparryggsäck med vätskesystem.

Löparryggsäck eller löparväst med vätskesystem

Löparväst med vätskesystem

För längre löpturer, traillöpning eller vandringar är det egentligen ett måste att på något sätt få med sig vätska och då är en löparryggsäck eller en löparväst med ett inbyggt vätskesystem ett mycket bra alternativ. Vilket som passar dig bäst, en löparväst eller en löparryggsäck, beror helt enkelt på dina behov och preferenser.

En löparryggsäck, eller vätskeryggsäck som den också kallas, är anpassad så att du kan röra dig fritt men ändå få med dig vätska och alla nödvändigheter, till exempel mobiltelefon och energibars, som du vill ha med dig på turen. Den passar bra till långa vandringar och löpturer. Nackdelen med en löparryggsäck är att den kan kännas lite otymplig och klumpig.

En löparväst, eller en vätskeväst, liknar löparryggsäcken men ser mer ut som en kroppsnära väst. Den sitter mer omslutande och är ofta något nättare än löparryggsäcken. Perfekt när du vill kunna röra dig snabbt och smidigt! Löparvästen har förvaringsmöjligheter på ryggen, på framsidan och även på sidorna. Packmöjligheterna är mer begränsade och därför blir också vätskesystemet lite mindre i löparvästen jämfört med en löparryggsäck. Läs också fördjupningen med vilka skillnader som finns med löparvästar och löparryggsäckar.

Våra bästa tips vid köp av en löparryggsäck eller löparväst med vätskesystem

 • Passform
  Det finns många olika modeller av löparryggsäckar och löparvästar. En del kommer i unisex-modeller men det finns även varianter särskilt anpassade för damer. Det är viktigt att hitta en väst eller ryggsäck som sitter skönt och där du kan få med dig tillräckligt med vätska. En löparväst ska sitta tajt och följa din kropp. Det ska inte kännas klumpigt och skvalpigt när du springer. Välj därför noga ut en väst med en passform som passar just dig
 • Vätska
  Det viktigaste att få med sig på vandringen eller löpturen, särskilt om du planerar att vara ute i flera timmar, är vätska. Att bära med sig en vattenflaska kan kännas otympligt och därför är det smart att satsa på en löparväst eller löparryggsäck där du smidigt kan få med dig vätska utan att det stör dig i dina rörelser. En löparryggsäck har ofta en vattenblåsa på ryggen och via en slang, ett sugrör, kan användaren få i sig vätska i farten. På löparvästen kan det till exempel finnas bröstfickor med vätskeblåsor och ibland även en vätskeblåsa på ryggen. Många upplever att löparvästen skumpar mindre och därför är mer bekväm att bära. Hur mycket vätska du måste ha med dig det beror på hur länge du ska vara ute, hur mycket du svettas och utetemperaturen.
 • Fack för förvaring
  Många som är ute på längre turer vill också kunna få med sig sin mobiltelefon, nycklar och lite extra energi i form av till exempel proteinbars. Välj en väst eller ryggsäck med fickor där du enkelt kan förvara dina personliga saker.
 • Första förband
  Det är också bra om det finns möjlighet att bära med sig ett enkelt första förband-kit. Det kan till exempel innehålla plåster, en visselpipa och en nödfoliefilt.

En värmande löparväst

Värmande löparväst
Värmande löparväst

Det finns löparvästar utan vätskesystem som används som ett värmande plagg och kompletterar dina övriga träningskläder på ett bra sätt. En löparväst är ett suveränt alternativ på hösten och våren när du behöver något mer än en långärmad tröja men du upplever att en funktionsjacka blir för varm.

Den stora fördelen med en löparväst är att den är lätt och smidig. Blir det för varmt viker du enkelt ihop den och bär den med dig i löparryggsäcken. Vissa löparvästar blir faktiskt så små när de är hopvikta att du kan bära dem i handen eller stoppa ner dem i linningen på dina träningsbyxor utan att löpningen påverkas negativt. Det finns också löparjackor med avtagbara ärmar.

Detta är bara några få exempel på alla de hjälpmedel som finns inom träningsutrustning för löpning och ju bättre prylar man använder, desto roligare blir också aktiviteten.

Våra bästa tips vid köp av en värmande löparväst

 • Passform
  Den här typen av löparväst ska, precis som löparvästar med vätskesystem, ha en åtsittande och kroppsnära passform. Många löparvästar har en dragsko där du enkelt kan reglera storleken runt livet. Många löparvästar har också ett något längre ryggparti som skyddar och värmer.
 • Material
  Löparvästar kan vara tillverkade av olika typer av material. Det viktigaste är att västen ger skydd mot kall vind och att den har god ventilation. Nylon är ett lätt och smidigt material med bra vindtäthet men med något sämre ventilation. Softshell är mjukare, varmare och har bättre ventilation. Det finns också löparvästar tillverkade av till exempel dun eller fleece.
 • Dragkedjan
  För att undvika att dragkedjan skaver och gör ont vid hakan och halsen är det bra om den är försedd med en dragkedjeflik. Se gärna också till att västen har en hög krage som fungerar som ett vindskydd för halsen och nacken. Är det varmt ute kan du alltid dra ner dragkedjan.
 • Ärmöppningarna
  Det är också viktigt att se till att ärmöppningarna är lagom stora. Är de för stora kan kall vind tränga in och är de för små kan de skava mot armhålan. Många löparvästar har också praktiska fickor där du kan förvara din mobiltelefon och en nyckelknippa.