grilla vegetariskt

Vegetariska alternativ att laga på grillen

Finns det någonting härligare än doften av grillat i en sommarvarm, grönskande trädgård? Att ordna grillkvällar för vänner eller familj är en aktivitet som ligger många varmt om hjärtat under sommarhalvåret. Är det sant att vegetarianer går miste om detta bara för att de inte äter kött? Absolut inte! Vegetarisk grillmat kan smaka precis lika gott – ibland till och med ännu godare – än grillat kött. Här finns smaskiga tips för alla som vill grilla klimatsmart och vegetariskt!

Underskatta inte de smakrika rotfrukterna

grilla rotfrukterPotatis, morot, sötpotatis, rotselleri, palsternacka, kålrot… Vad har dessa rackare gemensamt? Att de går att variera i all oändlighet förstås! Rotfrukter kan skäras i klyftor, strips eller bakas hela. Du kan smaksätta dem enkelt med olja, salt och peppar eller pensla in dem i en kryddig, hemmagjord glaze. Kombinera med en kall sås, fräsch grönsallad och vitlöksbröd och du är i himmelriket!

Grilla rotfrukterna förkokta eller råa

Rotfrukter kan tillagas på olika sätt på grillen. Du kan givetvis grilla dem råa, men om du kokar rotfrukterna i förväg kan du räkna med betydligt kortare grilltid. En rå bakpotatis kan till exempel ta upp till 4 timmar att grilla, så planera din tid väl för bästa resultat. Ska du tillaga hel potatis? Kom i så fall ihåg att sticka några hål i potatisen för att undvika potatis-explosioner. Se till att gallret är rengjort och inoljat innan du sätter igång, och när briketterna har lite glöd och botten av grillen täcks av en fin, grå aska är det dags att dra på sig grillvantarna.

Smarriga foliepaket med rödbetor och fetaost

Rödbetor har naturligt väldigt mycket smak och är alltså ett riktigt delikat alternativ för dig som vill grilla vegetariskt. Skala och förkoka rödbetorna i mindre bitar och rör runt dem i en blandning av rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Lägg sedan betorna i grillfolie och toppa gärna med smulad fetaost. Stäng foliepaketet och värm upp det på grillen i några minuter. Hur gott och enkelt som helst!

Grilla goda köttsubstitut

tofu på grillenMånga vegetarianer väljer det köttfria livet av miljö- eller hälsoskäl, inte för att de nödvändigtvis tycker att kött smakar illa. Om du vill grilla vegetariskt men ändå få samma känsla som med en fin, grillad köttbit finns det många smaskiga alternativ.

Marinerade tofuspett

Tofu är ett välkänt köttsubstitut som många nyblivna vegetarianer uppskattar eftersom konsistensen och utseendet kan påminna om kyckling. Med rätt kryddor och glaze kan en tofufilé bli riktigt mumsig! Om du vill servera tofun på ett roligare sätt kan du kombinera den med till exempel paprika, rödlök, champinjoner och zucchini på grillspett. Skär upp ingredienserna i jämnstora bitar och marinera dem i rapsolja, vitlök och cayennepeppar i minst 20 minuter. Trä godsakerna på spett och släng upp dem på grillen!

Fyllda portobellosvampar

Den här svamptypen är saftig, tjock och har en allmänt “köttig” textur samtidigt som den är låg i kolesterol och innehåller mycket protein och andra viktiga näringsämnen. Du kan givetvis grilla svamparna precis som de är med lite olja samt salt och peppar, men du kan också välja att fylla undersidan av svampen efter du grillat den med locket upp först. Tomat, olivolja, persilja, lök, vinäger, salt och riven ost är en magisk kombination av ingredienser som du kan fylla portobellosvampen med!

Kotletter av blomkål

Blomkål har en perfekt textur för att skäras upp i kotletter och läggas på grillen. Se till att pensla blomkålskotletterna i förväg med en god glaze av till exempel citron, chili, olja och honung. Servera med rostade rotfrukter, grönsallad och smulad fetaost!

Lyxiga soja- eller halloumiburgare

Idag är utbudet av sojaprodukter stort i butikerna. Om du är sugen på hamburgare men söker efter ett vegetariskt alternativ är sojaburgare ett säkert kort – perfekt för dig som har brist på tid eller ork. Det är dock ganska enkelt att göra egna sojaburgare också! Sojabönor, valfria kryddor, ägg, olivolja och en matberedare är egentligen allt du behöver för att få till en riktigt bra färs att forma till burgare. Även halloumi är ett ypperligt alternativ att lägga i hamburgerbröden!

Festa till det med grillad, vegetarisk pizza

grillad lökOavsett om du har en baksten eller inte är det oerhört enkelt att grilla en smarrig pizza. De viktigaste tumreglerna är hög värme samt att degen får förgrilla i någon minut innan du lägger på toppingen. När det gäller pizza är valmöjligheterna kring vegetariska pålägg i princip oändliga – svamp av olika sorter, chévre, zucchini, fikon, ruccola, fetaost, oliver, paprika och kronärtskocka är bara några få exempel på smaskiga toppings som är helt vegetariska.

Ge lök ett ärligt försök

Vitlök, purjolök, gul lök, rödlök… Alla typer av lök blir fantastiskt smarriga när de tillagas på grillen! Att låta lök samsas på grillspetten tillsammans med tofu och grönsaker är en garanterad succé men du kan också grilla dem direkt på gallret i halvor, eller i kombination med olja och kryddor i foliepaket. Löken får en sötare och mildare smak när den grillas vilket gör den till ett perfekt tillbehör till grillmaten.

Låt grillens eftervärme stå för efterrätten

Grillen är inte bara ett verktyg för att tillaga delikata middagar, den kan också användas för att skapa magiska efterrätter! Bananer med mjölkchoklad i foliepaket är en klassiker som aldrig går fel. Om du däremot vill testa något nytt rekommenderar vi att du gör fruktspett med till exempel ananas, persika och jordgubbar som du låter mysa på grillens eftervärme. Pressa över lite syrlig lime, toppa härligheten med lönnsirap och kokosflingor och servera med gammaldags vaniljglass. Sommarens godaste och enklaste dessert!

För fler bra tips på hur du lyckas med grillning kan du hitta i våra grillguider. Söker du ny grill kan du hitta våra bäst i test under kategorin grillning där vi lista allt från olika grillar till olika tillbehör som är ett måste för grillen.