vilken typ av kol när man grillar

Briketter eller grillkol till grillen?

När det gäller val av briketter eller kol till grillen finns det inget rätt eller fel. Vad är det egentligen för skillnad mellan de olika alternativen? Finns det några för- eller nackdelar med att välja det ena eller andra? Det ska vi försöka bena ut i den här guiden. För att vara på den säkra sidan gör du bäst i att ladda upp med både briketter och grillkol för de passar nämligen bra vid olika tillfällen.

Ibland behöver man få igång grillen snabbt för att göra lite korv eller hamburgare och då passar grillkolen perfekt. Andra gånger kanske du är sugen på ett grilla en större köttbit och fräscha grönsaker som behöver längre tid på grillen. Då är det suveränt att ta fram briketterna.

Briketter

grillbriketterBriketter är små tegel- eller cylinderformade bitar av pulveriserat kol som under hög temperatur har pressats samman med sågspån. För att alla bitarna ska bli jämnstora och få samma form använde man förr ofta någon typ av stärkelse som bindemedel. Nuförtiden utnyttjar man det höga trycket för att pressa ihop briketterna till en hård form. När man pressar ihop kol till briketter så blir det väldigt kompakt och det är just av den anledningen som det tar längre tid att få briketter att tända jämfört med grillkol. Du kan inte heller få samma höga temperatur med briketter som när du använder grillkol.

Å andra sidan är brinntiden mycket längre. Det är lättare att kontrollera värmen när du använder briketter. Det beror på att alla briketter har ungefär samma storlek. När du grillar på briketter får du en jämn stekyta.

Briketter rekommenderas om du ska grilla stora köttbitar som ska ligga länge på grillen. Briketter är också att föredra om du ska grilla en hel kyckling eller lamm. Ett tips är att köpa en bra kolgrill då billiga modeller från lågprisbutiker inte håller tätt när du ska stänga av grillen. Genom att stänga av luftflödet till briketterna så kan du återanvända kolen igen nästa gång du ska grilla. Oberoende tester av kolgrillar har visat att budgetmodeller inte klarar av att släcka glöden vilket i sin tur gör att briketterna förbränns helt och hållet.

Välj briketter om du vill

  • Grilla under lång tid
  • Inte har så bråttom att sätta igång
  • Grilla stora köttbitar
  • Få en jämn stekyta
  • Kunna reglera värmen

Grillkol

vanlig grillkolGrillkol är små träbitar som har upphettats i hög temperatur och med minimal mängd av syre. Grillkol brinner under en kortare tid men med hög värme. De tänds fortare än briketter och når höga temperaturer. Av denna anledning ska du välja grillkol vid grillning på direkt värme och när du vill ha en fin stekyta. Exempel på mat som passar bra med grillkol är tunnare skivor av kött, korv och grönsaker. När man grillar på hög värme så får maten snygga grillränder. Om glöden försvinner går det bra att fylla på med mer grillkol. En fördel med grillkol jämfört med briketter är att det produceras mindre aska.

Välj grillkol om du

  • Ska grilla något på hög värme
  • Ska grilla något som går snabbt
  • Om du vill ha ett naturligt bränsle utan kemiska tillsatser
  • Vill tända grillen fort
  • Inte vill ha så mycket aska

Briketter eller grillkol?

Det finns verkligen inget rätt eller fel när det gäller valet av briketter eller grillkol. En avgörande faktor är grilltiden och om du eftersträvar direkt eller indirekt värme, det vill säga om du ska ha något på grillen i mer än 20 minuter.

Det som styr grilltiden är vad du ska grilla. Eftersom du med största säkerhet kommer att grilla olika råvaror varje gång du tänder grillen är det smart att köpa både grillkol och briketter. Det är fullt möjligt att använda både briketter och grillkol samtidigt i grillen.