Bästa gainern 2020 – för bästa muskelökning/viktuppgång och snabbare återhämtning

bästa gainern på marknaden

En bra gainer är en blandning på vassleprotein och snabba kolhydrater, två av de viktigaste byggstenarna för att återhämta sig men också för att bygga upp muskler. Proteinet är framförallt det viktigaste när det kommer till muskelproduktion och med en bra gainer så får kroppen rätt mängd protein, men också energi för extra snabb återhämtning.

Återhämtningen kan ske under själva träningspasset eller efteråt, detta beror på när du väljer att inta din gainer. Vissa personer föredrar att ta den under sitt långa träningspass och vissa föredrar att ta lite innan och sedan resten efteråt. Eller så tar man hela sin gainer efter sitt träningspass, alla alternativen verkar fungerar bra enligt flera studier.

Vi har gått igenom ett stort antal olika produkter inom gainers och kollat på hur användare upplever produkten. Nu innehåller de flesta gainers ungefär det samma och det skiljer sig väldigt lite emellan alternativen. Därför har vi lagt extra stor vikt på kundrecensioner, pris, smak och proteininnehåll per dosering i jakten på den bästa gainern. Det absolut viktigaste gällande gainers är att varje portion i alla fall innehåller 20 – 30 gram protein.Core Gainer – Bästa gainern 2018 (527 kcal)

core gainer bästa gainern 2018

ButikPris
159:-Besök
399:-Besök

Butiken Svenskt Kosttillskott har verkligen blivit en seriös entreprenör inom kosttillskott i Sverige och de flesta av deras egna produkter kan konkurrera med de stora producenterna inom kosttillskott. Core Gainer är definitivt inget undantag och är enligt oss är detta den bästa gainern på marknaden.

Flera bra smaker som passar alla

Smaken är trots allt en av de viktigaste aspekterna när det gäller gainers och proteinpulver. Om smaken inte är tillräckligt god, så kommer du snabbt tröttna på att behöva dricka det vid varje träningstillfälle. Vårt tips är att varva de olika smakerna och det bästa är så klart att ha två eller tre smaker hemma för ökas variation.

Core Gainer finns just nu i fyra olika smaker så som t.ex. chocolate milkshake, raspberry milkshake, strawberry milkshake, vanilla milkshake. Alla smaker har fått toppbetyg bland alla kundrecensioner som produkten har fått och dessa recensioner hittar du direkt på produktsidan på deras hemsida. Ta en kopp kaffe och läs igenom alla recensioner så får du en bra bild över hur andra uppfattar denna gainer.

Core Gainer finns i tre olika storlekar d.v.s. 4 kg, 8 kg och 12 kg påsar. Ju större påse du köper, desto billigare blir det per portion. Core Gainer är en av marknadens billigaste alternativ, men om du är ny till att dricka gainers eller vill bara prova så rekommenderar vi den lilla påsen. Så länge du inte är fast besluten på vad du vill ha.

Core Gainer innehåller precis det kroppen behöver för att återhämta sig

Det är egentligen inga konstigheter gällande gainers och deras innehåll. Det samma gäller för denna produkt som innehåller precis det kroppen behöver för att kunna återhämta sig snabbt och smidigt.

Gainern innehåller 29 gram vassleprotein (whey-protein) per portion, vilket är också inom den gräns som rekommenderas för att sätta igång kroppens muskelproteinsyntes. Med ett bra vassleprotein så får du även alla de aminosyror och BCAA som kroppen behöver för att bygga upp muskler.

Som vilken annan gainer som helst så innehåller också Core Gainer rikligt med kolhydrater för att fylla på den energi som musklerna förbrukar. Muskler förbrukar nämligen en stor mängd muskelglykogen (kolhydrater/energi) under träningsfasen och denna reserv behöver fyllas på för att göra träningen optimal.

Specifikationer för Bästa gainern 2018 – Core Gainer

 • 29 gram protein per portion.
 • Fyra goda smaker.
 • Tre olika storlekar 4,8 och 12 kg påsar. Ju större påse, desto billigare blir det per portion.
 • En av marknadens billigaste portioner.
 • Innehåller kreatinmonohydrat för att öka på din uthållighet.
 • Endast naturlig kokosolja.

Serious Mass Gainer – Bra gainer

Serious Mass Gainer 5kg

ButikPris
349:-Besök
639:-Besök

De flesta personer som sysslar med styrketräning och som någon gång har kommit i kontakt med proteinpulver eller liknande, har troligtvis sett någon produkt från Optimum Nutrition. Kosttillskott från Optimum Nutrition är några av de mest populära alternativen på marknaden och har flera storsäljande favoriter inom proteinpulver.

Serious Mass gainern är inget undantag och kan troligtvis räknas som en av de mest sålda på marknaden. Detta är också en så kallad hardgainer d.v.s. den innehåller ganska mycket kalorier och för varje portion så får du hela 1250 kcal. Detta är alltså ingen gainer för dig som jagar magrutor, så länge du inte har den där kroppen som bränner i princip allt.

En gainer för de seriösa

Detta är en produkt som är framtagen för riktiga hardgainers och med ett kaloriinnehåll på 1250 per portion så är detta en riktigt seriös gainer. Detta är inte precis en gainer för någon som är känslig för några extra kalorier och det krävs en hård träning för att verkligen göra sig av med dessa kalorier.

Serious Mass innehåller hela 50 gram protein per portion och är en av marknadens tyngsta gainers. Är du seriös med din träning så finns det knappt något bättre än denna produkt. Proteinet är helt vanligt vassleprotein från komjölk, vilket också är det bästa och mest vanliga i denna typ av produkter.

Om du har problem med att lägga på dig ett par kilon, så kan denna produkt vara lösningen på problemet. För dig som inte har några problem med att gå upp i vikt, så kan denna gainer vara lite för mycket. En testperiod är att rekommendera så att vikten inte bara springer iväg.

Samtidigt som du får 50 gram protein per portion så får du även hela 250 gram snabba kolhydrater för snabb återhämtning. Med så mycket extra energi så fyller du snabbt på ditt energilager och du kan träna hårdare. På så sätt kan du utvecklas snabbare.

Gott om smaker att välja mellan

Likt den bästa gainern i detta test så har Optimum Nutrition tagit fram flera väldigt populära smaker och som fungerar bra till både vatten/mjölk. Konsistensen blir något bättre med mjölk och är också det som många rekommenderar. Tyvärr blir det också något dyrare per portion med mjölk, men är definitivt inget måste.

De smaker som finns är banan, choklad, choklad/jordnötssmör, cookies & cream, jordgubbar och vanilj. Smaken är som vi har skrivit förut, något av det viktigaste gällande gainer och proteinpulver. Smaken måste passa ens egna smaklökar och det bästa är också att variera sina smaker. Annars finns risken att man föräter sig på det och då finns risken att man inte längre kan äta det.

Specifikationer för Serious Mass gainer från Optimum Nutrition

 • 50 gram protein per portion.
 • 250 gram kolhydrater per portion.
 • 1250 kcal per portion.
 • Innehåller massa aminosyror, vitaminer med mera.
 • Innehåller endast 5 gram fett.
 • Gott om smaker, allt från choklad till vanilj och jordgubbar.

Mutant Mass – Packad med näring (1060 kcal)

mutant mass gainer

ButikPris
679:-Besök
799:-Besök

Mutant Mass gainer från Mutant har kanske en av marknadens bästa namn på en produkt, men faktum är att Mutant Mass är en väldigt seriös och populär gainer för muskel- viktökning. Denna gainer är framförallt framtagen för personer som tränar hårt och som har svårt att gå upp i vikt. Detta är alltså ingen gainer för någon som har lätt för att går upp i vikt.

Packad med näring, 1060 kcal per portion

För den person som vanligtvis har problem med att gå upp i vikt så är Mutant Mass gainer det perfekta botemedlet och för varje portion du får ner så får du i dig närmare 1060 kcal. Det är nästan ett halvt dagsbehov för en vuxen man som inte tränar regelbundet.

I varje portion så finns det 56 gram protein som är ett av de grundämnen för bästa och optimal muskeluppbyggnad. Med över 50 gram protein så kan du vara 100% säker på att du får i dig tillräckligt mycket protein efter träningen eller under träningspasset.

Med den nya uppdaterade innehållet så innehåller denna gainer 52% mindre socker än tidigare, men ger fortfarande en stor boost av kolhydrater och protein. Detta är något vi stödjer till 100% och är något som kunderna har efterfrågat d.v.s. satsa på bättre kalorier från riktig mat, i stället för bara rent socker.

För varje portion får du också i dig över 12 gram fett, vilket hjälper dig som har stora problem med att gå upp i vikt. Detta är en gainer som är speciellt framtagen för personer som har svårt för att gå upp i vikt eller för dig som kör en riktigt hård träningsperiod.

Precis som ”bästa gainers 2018” så innehåller denna gainer väldigt mycket BCAA och EAA rent naturligt. Med ett stort överskott på vassleprotein, gör också att varje portion innehåller en rad olika aminosyror som är viktigt för muskelbyggande.

Gott om smaker från har fått bra kundbetyg

Likt de flesta andra tillverkare inom gainers och proteinpulver så har Mutant tagit fram några olika smaker. Några av de mer populära smakerna är bland annat choconut cream, triple chocolate, fudge brownie och cookies & cream. Är du en riktig chokladälskare så kommer denna gainer troligtvis fungera riktigt bra och där finns gott om utrymme för att variera smaker.

Om du är ny till att dricka gainers med mycket kalorier så rekommendera tillverkaren att du börjar långsamt. Tillverkaren Mutant rekommenderar att du börjar med en halv dosering och sedan stegar upp till en nivå du gillar eller till 100% dosering över en period. På så sätt får du känna av hur gainern påverkar din kropp och den hinner då också anpassa sig till den energitäta kosttillskottet.

Enligt tillverkaren så är detta ingen måltidsersättare och bör därför endast tas vid träning eller mellanmål.

Specifikationer för populära Mutant Mass gainer

 • 56 gram protein per portion.
 • 12 gram fett per portion.
 • 1060 kcal per portion.
 • Kolhydrater kommer från riktig mat.
 • Gott om smaker, allt från vanilj till tripple choklad eller fudge brownies.
 • Perfekt för dig som har problem med att gå upp i vikt.
 • Detta är ej en måltidsersättare.

Massive Mass – Explosivitet (1040 kcal)

massive mass gainer

ButikPris
749:-Besök

Massive Mass från Swedish Supplements är en annan väldigt populär gainer på svenska marknaden och som klassas till de lite tyngre alternativen. Swedish Supplements har på senare år blivit en väldigt viktig och populär aktör inom kosttillskott i Sverige. De producerar en rad olika produkter inom kosttillskott och håller väldigt hög kvalité, Massive Mass gainer är inget undantag.

Gainer för den som söker efter något med explosivitet

Likt andra riktigt tunga gainers så innehåller Massive Mass en ordentlig sats vassleprotein för maximal muskeltillväxt. För varje portion du konsumerar under eller efter träningen, så får du i dig över 58 gram protein. Vilket nästan är det dubbla proteininnehållet av vad som rekommenderas för att maximera kroppens muskelproteinsyntes. Du behöver alltså inte vara orolig för att du får i dig för lite protein med denna gainer.

Något som skiljer denna gainer från andra alternativ på marknaden, är den höga dosen taurin på 1000 mg per portion. D.v.s. denna gainer ger en hel del explosivitet och fungerar perfekt att konsumera även under själva träningspasset för ökad uthållighet.

Den innehåller dessutom 3000 mg kreatinmonohydrat per portion som har blivit väldigt populärt de senaste åren. Kreatinmonohydrat hjälper för ökad muskelvolym och påskyndar kroppens återhämtning.

Varje dosering innehåller hela 10,7 gram BCAA och är mer eller mindre fullproppad av aminosyror från vassleproteinet, något som är extra viktigt för lyckas muskeluppbyggnad. Detta är en väldigt välbetänkt gainer och för varje ingrediens så finns där en tanke på hur detta ska påverka kroppens återhämtning och muskeltillväxt.

Hög kvalité med flera goda smaker

Speciellt på så här energitäta gainers så är smaken väldigt viktig och från vad vi har kunnat utläsa från alla kundrecensioner så har denna produkt flera väldigt goda smaker. Några av de smaker som finns är banana split, heavenly rich chocolate, kanelbulle, mint chocolate, toffee, vanilj och jordgubbssmak.

Enligt de flesta som dricker gainers regelbundet är överens om att Massive Mass har några av marknadens bästa smaker. Något som vi gärna hade sett hos andra konkurrenter också, speciellt toffee smaken. Konsistensen är något tjock enligt vissa personer, men det kan man lösa snabbt genom att tillsätta lite extra vatten eller mjölk.

Specifikationer för Massive Mass från Swedish Supplements

 • 58 gram protein per portion.
 • Fett 25 gram.
 • Kolhydrater 146 gram per portion.
 • 1040 kcal per servering.
 • 1000 mg taurin per portion, relativt högt.
 • 10,7 gram BCAA per servering.
 • 3000 mg kreatinmonohydrat för uthållighet/muskelvolym och återhämtning.

allt du behöver veta om gainers

Allt du behöver veta om gainers

I denna guiden kommer vi lite snabbt gå igenom vad gainers är bra till och hur du använder dessa på bästa sätt. Gainers är ändå ett av de vanligaste kosttillskotten på marknaden och används de på rätt sätt så är detta en ovärderligt verktyg i ens träningsresa.

Vi kommer bland annat täcka av de vanligaste frågorna kring gainers och förhoppningsvis kommer de flesta frågor besvaras.

Vad är en gainer?

Lite kort så innehåller en gainer snabba kolhydrater och proteiner. I vissa fall kan en gainer även innehålla vitaminer eller andra mineraler och även speciella fettkällor som MCT, som ökar på kaloriinnehållet. Hur innehållet ser ut varierar på märke och vilken typ av gainer man är ute efter.

Men till största del så innehåller gainer-kosttillskottet kolhydrater och protein. Det är nämligen de två största energikällor som kroppen behöver för att återhämta sig efter tung träning. Protein är den viktigaste byggstenen för att bygga muskler och kolhydrater gör att musklerna snabbt fyller på sina energidepåer.

Genom att tillföra gott om både protein och kolhydrater så säkerställer man att kroppen inte bryter ner andra muskler som inte användes vid träningen. Kroppen har nämligen en tendens att bryta ner muskler som inte används för att snabbt fylla på energidepåer i de muskler som används.

Kroppen tar också energi från kroppens egna fettdepåer, men tyvärr är det inte lika snabbt som att bryta ner muskler för energi. Därför bör man även tillsätta extra kolhydrater och proteiner efter träning i form av gainer.

Vem behöver ta en gainer efter träningen?

En vanlig gainer innehåller en hel del kalorier och är man inte försiktig så kan vissa personer snabbt gå upp onödig vikt. Vissa personer kan i princip äta hur mycket som helst innan de går upp i vikt. Det är också därför som gainers även har blivit väldigt populära för personer som har stora svårigheter med att gå upp i vikt.

Är du en person som snabbt går upp i vikt, så kan det vara en bra idé att vara lite försiktig med större doseringar. Detta är något som du själv behöver få känna efter och kanske justera om din kropp är lite känslig för extra kalorier.

Men huvudsyftet med en bra gainer är så klart att det ska ge kroppen/muskler en snabb och effektiv återhämtningsfas utan att behöva ta energi från andra muskler i kroppen. Gainers lämpar sig perfekt för de som sysslar med styrketräning, men också personer som kör någon form av konditionsträning.

Helst bör man endast ta full dosering om man har utfört ett hårt styrketräningspass och ett tufft konditionspass. Annars är risken att man får i sig alldeles för mycket kalorier och går upp onödigt mycket i vikt. Detta är dock något högst personligt och varje person behöver själv känna efter hur gainern påverkar kroppen.

När är det bäst att inta gainern?

Vanligtvis så ska man gärna inta hela sin gainer inom 30 minuter efter träningen, d.v.s. ju snabbare, desto bättre är det. Det är då det är som mest optimalt att inta extra kolhydrater och protein. Det sägs att det är då som musklerna är som mest mottagliga för denna typ av kosttillskott och svarar som bäst på den extra näringen.

Nu finns det lite olika studier och forskningsartiklar som pekar på att det inte alls är lika viktigt när denna extra näring intas efter träningen. Så länge gainern intas någon gång efter träningen eller till och med innan träningen så gör det ingen skillnad på när det intas.

Nu rekommenderar vi inte att man intar en hel gainer precis innan träningen för det är hel del energi/kalorier och att träna på en fullproppad mage är inte speciellt kul. Vad vissa träningseliter däremot gör är att de dricka halva sin gainer innan träningspasset börjar och sedan tar de resten efter träningen.

Vissa väljer att inta gainern under själva styrkepasset och på så sätt kan tillföra energi under hela passet, speciellt bra under längre styrketräningspass. Att tillföra kolhydrater under sitt styrketräningspass kan också motverka de negativa effekter som kommer från att kroppen producerar hormonet kortisol. Kolhydrater frisätter nämligen insulin som tar hand om kortisolet.

Det viktigaste är dock att du tillför de byggstenar som kroppen behöver för att kunna återhämta sig på ett optimalt sätt. Det bästa sättet är att helt enkelt testa sig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Vad är bäst för effektiv muskeluppbyggnad: Gainer eller bara rent proteinpulver?

Detta är faktiskt en ganska vanlig fråga som många träningsintresserade ställer sig och det är inte helt lätt att besvara då det ser olika ut för alla som tränar. Där finns många parametrar som avgör vilket val som är bäst för dig, men om en gainer får dig att inta ett överskott av kalorier/protein så kommer det definitivt ha en positiv effekt på muskeluppbyggnaden.

Där finns studier som visar på att det endast behövs protein för att bygga muskler effektivt och ligger du på 20-30 gram protein efter träningen, så ska det vara tillräckligt. Men det förutsätter att du får i dig tillräckligt med kalorier under hela dagen och har du problem med att ligga på ett positivt kaloriintag så är gainer det perfekt hjälpmedlet.

Det finns som sagt flera parametrar som avgör vad som är bäst för dig och för någon som har problem med att bygga muskler eller gå upp i vikt överhuvudtaget, så är gainer det enda alternativet.

Även för de som sysslar med långa styrketräningspass så är gainern ett grymt verktyg för att ständigt fylla på med energi under själva passet. Annars är risken att man kraschar helt och saknar energi att slutföra sitt tuffa träningspass. Man måste som sagt styrketräna för att bygga muskler.

Om gainern är det bästa valet eller helt vanligt proteinpulver är det troligtvis bara du själv som kan avgöra.

Vilken är den bästa gainern?

Det finns egentligen ingen ”bästa gainer” och de innehåller ungefär detsamma förutom i vissa fall. Däremot finns det bättre alternativ om man börjar jämföra pris, innehåll, smak och så vidare. Om man vill dricka gainer regelbundet så är framförallt priset och smaken två mycket viktiga parametrar i valet av bästa gainer.

En dyr äcklig gainer är inget som kommer fungera i längden och även om man kommer hålla ut ett par veckor, så kommer den där dagen då du nästan spyr av smaken. Enligt oss så är smaken det absolut viktigaste, så länge dosen kommer upp i 20 – 30 gram protein som anses vara minimum.

Den bästa gainern är den som du gillar och klarar av att ta efter varje styrketräningspass. Nu finns det gott om smaker så som t.ex. choklad, milkshake, jordgubb, hallon, banan, vanilj och många fler. Så att hitta en smak som passar en är inte speciellt svårt och det är en bra idé att hitta i alla fall ett par smaker som fungerar. På så sätt kan man öka variationen något och då finns inte risken för att du kommer tröttna på din gainer.

En bra gainer innehåller helt vanligt vassleprotein som framställs genom helt vanlig komjölk och är definitivt det bästa alternativet. Sedan behövs snabba kolhydrater och oftast används t.ex. maltodextrin som är en mycket snabb kolhydrat som enkelt tas upp i muskulaturen.

Priset kan också vara en avgörande faktor för många som sysslar med träning och som vill kunna ta gainer regelbundet. Vanligtvis så ligger en portion kring 10 kronor, men detta kan snabbt öka beroende på produkt och märke. Även om priset är betydligt högre hos vissa produkter, så är de nödvändigtvis inte bättre eller marginellt bättre.

Vår rekommendation är att försöka hitta en gainer med 20 – 30 gram vassleprotein per portion och sedan hitta några smaker som passar dig bra. Det andra innehållet är mest en bonus, men är inte lika viktigt.

Om du jagar efter en gainer som kan hjälpa dig att gå upp i vikt, så rekommenderar vi att du försöker hitta en gainer som innehåller extra mycket fett. Fett är definitivt en av de viktigaste byggstenarna när det kommer till viktökning och är något som många missar.

Kommer jag att gå upp i vikt av att ta gainer efter träningen

Gainer är framförallt gjort för personer som tränar riktigt hårt d.v.s. omsätter stor mängd energi eller för personer som har svårt att lägga på sig vikt. Vi människor fungerar olika och därför är det väldigt svårt att besvara om du kommer gå upp i vikt eller inte.

Per automatik så kommer inte en gainer göra så att du går upp i vikt och även om dessa kosttillskott innehåller en hel del energi, så är det den totalt energin som räknas över hela dygnet.

Gainer är först och främst ett verktyg för att se till så att kroppen får den näring som behövs för att återhämta sig så snabbt som möjligt efter träningspasset. Sen finns det de personer som tar gainer som ett mellanmål och sedan en till igen efter tränings, men har ändå problem med att gå upp i vikt.

Sen finns det också de personer som knappt kan dricka 2-3 gainers per vecka utan att gå upp i vikt. Gör du av med mycket energi på träningspasset så är risken för viktökning mindre, men att kroppen ändå får sin extra energiboost för återhämtning.

Det bästa är att helt enkelt prova under en period och skulle vikten springa iväg onormalt mycket så kan man också prova med en mindre dosering. Alternativet är att helt enkelt gå över till vanligt proteinpulver för muskelbyggning. Genom att ta proteinpulver endast så sparar man en hel del kalorier och risken för viktökning på bara proteinpulver är nästan obefintlig, förutom normal muskeltillväxt så klart.

Varför vill man fylla på med kolhydrater och vad är glykogenlager

När vi pratar om gainers så innehåller dessa en hel del kolhydrater och anledningen till att det är så viktigt är för att dessa snabbt kan fylla på ens glykogenlager. Alla muskler inklusive din lever innehåller ett förråd av energi i form av kolhydrater d.v.s. glykogen.

När du utför din träning så kommer din kropp att ta av detta energiförråd och hur stort detta förråd är beror på hur vältränad du är, samt om det har blivit påfyllt eller inte. Vill man kunna nå sitt mål så fort som möjligt och kunna prestera på topp gällande träningen, så är det extra viktigt att detta förråd fylls på.

För att fylla på detta energiförråd så behöver du äta tillräckligt mycket kolhydrater och gärna snabba kolhydrater återfylla denna reserv snabbare. Du vill alltså fylla på dessa energireserver så snabbt som möjligt så att förrådet är fyllt inför nästa träningspass.

Fyller du inte på detta glykogenlager så kommer du orka betydligt mindre under träningen och då blir den inte heller speciellt optimal. Hård träning ger det absolut bästa resultatet gällande muskeltillväxt, därför är det extra viktigt att denna energireserv blir påfylld regelbundet inför varje träningspass.


Studier & forskning

Med Sci Sports Exerc. 2011

Kolhydrater verkar inte ge någon ökad muskeluppbyggnad med rätt mängd protein d.v.s. 20-30 gram per portion efter träningspasset. Länk.

J Sports Sci 2011

Enligt studien så räcker 20 – 30 gram protein efter träningspasset för att starta kroppens muskelproteinsyntes. Detta kan komma från vanlig mat eller proteinpulver/gainer och vart det kommer ifrån verkar inte påverka resultatet. Länk.