elsäkerhetsverket riktlinjer för elektriska värmefiltar och dynor

Detta säger elsäkerhetsverket om elfiltar och värmedynor

För att du ska kunna använda din eluppvärmda filt eller dyna helt tryggt kan det vara bra att ha koll på vad elsäkerhetsverket säger på området. Här har vi sammanfattat elsäkerhetsverkets viktigaste punkter om värmefiltar och värmedynor.


Under de kallare månaderna är det väldigt skönt att kunna slappna av under en skön värmefilt eller värmedyna. Men, lika härligt som det är att värma sig, lika viktigt är det att komma ihåg att du värmer dig på en elektrisk apparat.

Som alla elektriska apparater bör en elektrisk värmefilt eller dyna hanteras med respekt för att inte riskera skador på både dig och ditt hem.

Grundläggande elsäkerhet

Det första man bör göra är att kontrollera att filten eller dynan är CE-märkt. CE-märkningen betyder att tillverkaren garanterar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Om din filt eller dyna är CE-märkt har du tillverkarens garanti för att den är säker, eller åtminstone var det när den lämnade fabriken.

Precis som alla elapparater kan dock en elfilt eller värmedyna förfalla något över tid. Livslängden hos elapparater skiftar beroende på produkt, men man brukar säga att en elfilt eller dyna är helt slut efter tio år, oavsett hur mycket den har använts. Om din filt eller dyna är äldre än så är det alltså dags att återvinna den. Kom också ihåg att värmeslingor, sladdar och isoleringar inne i filten kan vara slitna utan att det syns på utsidan.

Det är också viktigt att veta hur filten eller dynan ska användas. Se därför till att läsa och följa bruksanvisningen. Där kan du enkelt få tips på hur du använder din filt eller dyna på ett säkert sätt, samt på vad du kan göra för att få en så behaglig och varm stund som möjligt.

Även om olika filtar och dynor kan skilja sig åt finns några grundläggande tips som gäller för nästan alla elfiltar och -dynor.

elektrisk värmedyna

Några enkla steg för en tryggare värme

Även om man har en nytillverkad, CE-märkt produkt så finns det alltid vissa risker med att värma sig på en mjuk elektrisk filt eller dyna. Däremot har de flesta tillverkare tagit fram skyddstekniker som motverkar olyckor i form av timerfunktion och överhettningsskydd.

Förr i tiden varnade man för att somna med med värmefilt igång men idag ska både elfiltar och elektriska värmedynor ha en timer som stänger av enheten efter en viss tid. Samma regel gäller även idag då dessa elprodukter endast bör användas under uppsikt men risken har minimerats med automatiskt avstängning.

Kom också ihåg att en elektrisk värmefilt eller värmedyna inte kan vikas hur som helst. Apparaten värms nämligen upp av små strömförande värmetrådar som går igenom hela filten/dynan. Om någon av värmetrådarna skadas eller sticker ut genom tyget kan du få en kraftig stöt av filten. Om två värmetrådar kommer i direkt kontakt med varandra kan filten eller dynan dessutom kortslutas, vilket lätt kan orsaka en brand  i filten.

Vik alltid ut värmefilten eller värmedynan helt och hållet när den ska användas. Om filten eller dynan är det minsta ihopvikt när du slår på strömmen fungerar inte apparatens temperaturreglering som den ska, vilket kan leda till att du antingen inte blir tillräckligt varm eller att du snabbt blir alldeles för varm.

Tips – Läs mer på Elsäkerhetsverket vad som gäller elfiltar och värmedynor.

Nästa tips är att försöka hålla sig till beprövade värmefiltar och värmedynor. Och framför allt modeller som kommer från kända tillverkare så att du kan vara säker på att de följer EUs riktlinjer och lagar. Du kan alltid läsa vår jämförelse över värmefiltar som är bäst i test och som håller hög säkerhetsstandard.

Faran med för gamla elprodukter

Till sist vill både vi och elsäkerhetsverket påminna om att du aldrig ska använda en trasig elprodukt. Detta gäller i synnerhet värmefiltar eller elvärmedynor som du har nära inpå kroppen. Om någonting är trasigt i filten eller dynan är risken stor för kabelbrand, gnistbildning och/eller kraftiga elstötar.

Se därför till att behandla din värmekompis varsamt och enligt instruktionsboken, och släng apparaten om den är tio år gammal eller äldre.

Värmefiltar och -dynor är till för att du ska kunna koppla av. Se därför till att värma dig på ett tryggt och säkert sätt, så att soffmyset blir precis så skönt och brandsäkert som du tänkt dig.

Även om det sker olyckor varje år med elfiltar och värmedynor så är fortfarande risken ganska liten om du tar hand om produkten. Vi vet att många tillverkare skriver att produkten kan tvättas för hand men detta bör undvikas så långt det går då det sliter eller kan skada värmetrådarna. Tvättning av värmefilt eller värmedyna bör alltså vara sista utvägen om den skulle vara smutsig.

För tips på elektriska dynor kan du läsa vår jämförelse av bästa värmedynor. Där lista vi värmedynor som antingen har vunnit bäst i test eller som har presterat bra i olika produktrecensioner.