bästa perkolatorn för lyckat kaffe

Bästa perkolator för smakrikt kaffe

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Många hävdar att kaffet som bryggs i en perkolator har en speciell smak och är mycket godare än kaffe som bryggs i en vanlig kaffebryggare. Detta beror på att bryggprocessen i en perkolator skiljer sig något från den i en vanlig kaffebryggare. Istället för att vattnet bara rinner igenom kaffet en gång så cirkulerar vattnet i en perkolator flera gånger genom kaffet.

Bryggprocessen i en perkolator är enkel och liknar den i en vanlig kaffebryggare. Kaffet placeras i ett filter och vattnet cirkulerar genom ett rör. Ett fördelaktigt drag hos perkolatorn är att den har ett återanvändbart filter av aluminium eller rostfritt stål vilket sparar kostnader för att köpa kaffefilter.

För 2023 har vi sammanställt en lista över marknadens mest populära och bästa perkolatorer. Listan är baserad på kundomdömen, popularitet, egenskaper, funktioner samt pris.

C3 Design 6 Cups Eco - Bästa val

Bästa valet
C3 Design 6 Cups Eco bild
ButikPris
698:-Besök
698:-Besök
756:-Besök
769:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat perkolatorn
 • 4,5 av 5 på Amazon

Detta är troligtvis en av Sveriges mest populära perkolatorer och C3 Design 6 Cups Eco är en lagom stor bryggare för de allra flesta. Ungefär 6 koppar kaffe är där de flesta ligger kring när de gör kaffe på morgonen eller när de kommer hem från jobbet. Oftast är det bara två vuxna i hushållet som dricker kaffe regelbundet och då passar denna storlek bra.

För de som vill bjuda på starkt gott kaffe när personer kommer över på besök så rekommenderar vi de större perkolatorerna som t.ex. alternativet under denna perkolator.

94°C bryggtemperatur med automatisk avstängning

Det bästa kaffet bryggs när vattnet når ungefär 90°C och det har med att kaffet frigör sina goda smaker / aromer när vattnet når en tillräckligt hög temperatur. Med en bryggtemperatur på 94°C så nås korrekt temperatur och kaffet blir smakrikt med C3 Design. 

C3 Design 6 Cups Eco indikerar också när själva bryggprocessen är färdig genom att tända en indikatorlampa och om du skulle råka glömma perkolatorbryggaren så stängs den av helt automatiskt efter 40 minuter.

För den som verkligen gillar starkt kaffe

Perkolatorbryggare är ett väldigt bra alternativ för de som gillar starkt kaffe och som gillar när kaffet har en betydligt djupare ton med fantastiska aromer. Helst bör man använda pressokaffe för att få en bättre smak då vattnet cirkulerar igenom kaffet flera gånger innan processen är färdig. Detta finns att köpa i vilken butik som helst och det finns pressokaffe från t.ex. Löfbergs Lila, Zoegas, Arvid Nordquist med mera.

Designen på kannan är så skandinavisk som den kan blir och de flesta personer kan nog snabbt relatera till designen. Många gillar designen för att den påminner om barndomen då dessa verkligen var heta kring 70 – 80-talet. Men som nu har kommit tillbaka och färgerna på dessa C3 Design 6 Cups Eco varierar. Vi valde däremot att visa den mest klassiska rostfritt stål. Det finns även färger som turkos, rosa och koppar med mera.

 • Skäl att köpa
 • 500 watt effekt
 • Lagom storlek till 1 – 3 personer. 6 koppar
 • Påminner om termoskanna och håller därför värmen upp till 1 timme efter bryggningen
 • Volym på 0,9 liter
 • Väldigt populär modell och storlek
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Petromax Te och kaffe perkolator - För friluftsliv & sällskap

Särskilt rekommenderad
Petromax Te och kaffe perkolator bild Petromax Te och kaffe perkolator bild
ButikPris
495:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter närmare 1 000 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos Outnorth från svenska kunder som testat perkolatorn

Överlag har Petromax te och kaffe perkolator fått riktigt bra kundomdömen både hos svenska och utländska butiker. Den hade kunnat få högre omdömen om beskrivningen var tydligare med mängden vatten som behövs för att bryggaren ska fungera. Mer om det längre ner. I skrivandes stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter närmare 1000 kundomdömen på Amazon USA.

Stor perkolator för hela sällskapet vid brasan

Är du på jakt efter en perkolator för härliga stunder runt brasan i vildmarken? Då ska du definitivt spana in denna produkt som räcker till hela sällskapet. Petromax Tea And Coffee Percolator är definitivt ingen perkolator för ensamma stunder och helst bör ni vara några stycken då den tillreder upp till 9 koppar.

Det är viktigt att påpeka att kannan inte brygger mindre antalet koppar och du måste minst koka 7-8 dl för att bryggningen ska starta. Något som många konsumenter tyvärr har fått upptäcka själva och som har påverkat betyget.

Petromax perkolator är tillverkad av stål med en snygg emaljerad utsida men den finns även som rostfritt alternativ. Petromax är kända för sina fantastiska matlagningsprodukter som fungerar både inomhus och utomhus. Petromax är heller inget undantag och är avsedd för att kunna användas antingen på spishällen eller ovanför lägerelden. Den emaljerade utsidan gör den enkel att rengöra och riskerar inte missfärgningar eller liknande.

Vem bör köpa Petromax Te och kaffe perkolator? Om du är på jakt efter en stor perkolator för hela sällskapet när ni fiskar eller vandrar så är Petromax perkolator ett utmärkt val. Är ni ett mindre sällskap på 2-3 personer som ska använda den regelbundet så kan vi inte rekommendera bryggkannan.

 • Skäl att köpa
 • Brygger 9 koppar kaffe åt gången
 • Speciellt anpassad för spishäll och direkt ovanför eldstaden
 • Emaljerad utsida som underlättar rengöring och förhindrar missfärgningar
 • Finns både som vit och svart utsida
 • Vikt 870 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Måste minst brygga 7-9 dl åt gången för den ska fungera

Nordwik Induktion Perkulator 8 koppar - Prisvärt alternativ

Särskilt rekommenderad
Nordwik Induktion Perkulator 8 koppar bild Nordwik Induktion Perkulator 8 koppar bild
ButikPris
349:-Besök
349:-Besök
 • Bra betyg hos Kitchentime från kunder som testat Nordwik perkulator

Vi har noga granskat Nordwik Induktion Perkulator som är en populär produkt bland kaffeälskare. Den har uppskattats av kunder hos Kitchentime och har mottagit bra betyg överlag.

Den här perkulatorn är en riktig mångsysslare. Vare sig du har en spis, öppen eld, induktionshäll eller gasolspis står den redo att leverera. Dess mångsidighet gör den perfekt för både hemmabruk och äventyr utomhus, kanske i stugan eller på campingresan. Många konsumenter använder den i husbilen. Den har en kapacitet på omkring 8 koppar, vilket också gör den idealisk för sällskap.

Nordwik perkulator pryder dessutom ditt kök med sin tidlösa design. Tillverkad av rostfritt stål gör den är hållbar och tål regelbunden användning. Vi kan däremot se att någon kund har haft problem med skarpa kanter på handtaget. Detta kan vara något att tänka på, men generellt verkar de flesta vara mycket nöjda med perkulatorn.

Perkulatorer kan vara lite knepiga att använda första gången, men Nordwiks manual gör det enkelt att få till det perfekta kaffet. Fyll bara med vatten, lägg i ditt valda kaffepulver och låt perkulatorn göra resten.

Men, glöm inte att för att uppnå bästa resultat, ska du använda grovmalet kaffe. Ett tips: var noggrann med värmen. En bubbla per sekund i lockknoppen ger bästa resultat.

En unik aspekt av Nordwik induktions perkulator som vi vill lyfta fram är dess fantastiska pris. Det är få modeller på marknaden som erbjuder samma egenskaper till liknande pris. 

Med tanke på alla fördelar, och det faktum att Nordwik Induktion Perkulator kostar endast 399 kr, anser vi att det är en utmärkt investering för alla kaffeälskare.

 • Skäl att köpa
 • Passar alla värmekällor och även induktion
 • Rymmer 120 cl som ska räcka till ungefär 8 koppar
 • Enkel bryggning när man väl läst manualen
 • Gedigen kanna i rostfritt stål
 • Skäl att inte köpa
 • Handtaget kan upplevas som vasst

GSI Outdoors Glacier rostfritt 6 koppar - För friluftsturen

GSI Outdoors Glacier rostfritt 6 koppar bild
ButikPris
599:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 3000 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos Outnorth från vanliga kundomdömen

Vi har tittat närmare på GSI Outdoors Glacier som är en perkulatorbryggare av rostfritt stål som gör den till en robust och hållbar partner för ditt friluftsäventyr. Den har fått höga betyg från kunder både på Amazon och Outnorth vilket visar att den är en favorit bland kaffedrickare.

En sak vi vill betona är dess mångsidighet. Den kan användas både på gasolkök och induktionshäll, vilket gör den idealisk för både camping och hemmabruk. Den är smidig och enkel att använda, vilket reflekteras i kundernas omdömen.

Glacier har en kapacitet på 6 koppar vilket är perfekt för en liten grupp. Men för de som söker större kapacitet, finns det andra storlekar tillgängliga. En unik egenskap är att du kan se kaffet förändras i färg genom det transparenta locket vilket vi tycker är en härlig detalj.

Priset är också något att beakta. Med ett rekommenderat pris på 599 kronor ligger den i en högre prisklassen. Men med tanke på dess robusthet och hållbarhet anser vi att det kan vara en värd investering. Det finns dock vissa nackdelar att nämna. Enligt vissa användare har plastknoppen på locket en tendens att lossna efter en tids användning. 

I slutändan beror valet på vad du värderar mest. Om du letar efter en hållbar, högkvalitativ perkulatorbryggare som ger ett gott kaffe och kan skapa en mysig morgonstämning, då kan GSI Outdoors Glacier vara ett utmärkt val. Men om du är mer budgetmedveten eller behöver något mer lättviktigt och kompakt kan du behöva leta vidare.

 • Skäl att köpa
 • Brygger riktigt bra kaffe och startar upp snabbt på gasollåga
 • Bra vikt om du väljer 6 koppar-modellen (570 g)
 • Värmetåliga handtag med silikon
 • Passar lika bra till gasköket som induktionshäll
 • Skäl att inte köpa
 • Plastknoppen har visat sig kunna lossna hos vissa användare

C3 Design 10 Cup Eco - Större perkolator

C3 Design 10 Cup Eco bild
ButikPris
779:-Besök
795:-Besök
799:-Besök
 • Höga kundomdömen hos svenska butiker
 • 4,5 av 5 på Amazon

C3 Design 10 Cup Eco är också en väldigt populär modell från C3 och är en av de mest populära när det kommer till storlek. En storlek på 10 koppar gör att denna perkolatorbryggare kan brygga gott kaffe till ett större sällskap eller till de som gillar att dricka mycket kaffe under en lång tid. En bryggare som är perfekt inför ett kalas eller bara någon enklare bjudning.

Traditionell kaffebryggare med skandinavisk design

Designen är så skandinavisk som den kan bli och finns i flera färger som t.ex. rosa, koppar och rostfritt stål som är polerat. Förhoppningsvis så kommer vi se ytterligare färger i framtiden och med det ökade intresset kring perkolatorer så kommer vi troligtvis få se ytterligare märken i framtiden.

C3 är det märke som säljer bäst i Sverige när det kommer till perkolatorer och det är tydligt att C3 har hittat något som har saknats på marknaden. Intresset för att brygga kaffe med perkolatorer ökar hela tiden och kanske får vi se det stora intresset som dessa bryggare hade på 80-talet.

C3 Design 10 Cup Eco har en enkel indikatorlampa som lyser när bryggaren är färdig och har också automatisk avstängning efter 40 minuter om man skulle glömma bort bryggare.

10 koppars varianten har en volym på 1,5 liter vilket är perfekt för ett lite större sällskap eller till bjudningar hemma. På grund av hur dessa perkolatorer fungerar så är det viktigt att välja en kanna som har en bra storlek anpassad efter hur mycket som dricks.

Dessa perkolatorer fungera bäst om måtten / filtret fylls på till fullt för annars är risken stor att resultatet inte blir så bra. Så om ni endast är två i hushållet som dricker kaffe regelbundet så rekommenderar vi att du provar 6 koppar alternativet ovan. Just denna modellen ger ungefär 10 koppar, vilket är lite mycket om det endast är två personer som kommer dricka regelbundet. Den passar däremot perfekt att ha som ett komplement i fall det är kalas eller någon form av enklare bjudning hemma.

 • Skäl att köpa
 • Stor volym på 1,5 liter, vilket ger upp till 10 koppar kaffe
 • Bra storlek för t.ex. kalas eller när någon kommer på besök
 • Stängs av automatiskt efter 40 min om någon glömmer bort bryggaren
 • En lampa indikerar när bryggaren är färdig
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

C3 Professional Perkolator 25 koppar - Bästa till bjudningar

C3 Professional Perkolator 25 koppar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg i kundrecensioner från kunder som testa perkolatorn

C3 Professional perkolator har fått väldigt bra kundomdömen hos svenska butiker och hos bland annat KitchenTime har den ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor. 

Stor perkolator för många gäster

Perkolatorn C3 Professional är något ut över det vanliga på grund av sin stora kapacitet. Driver du en egen bokklubb eller vill bjuda stora familjen på kaffe så är detta definitivt rätt val. Med en kapacitet på 4,85 liter eller 25-35 koppar kaffe så klarar den av en del gäster. Perfekt till fest eller andra evenemang.

Men det är tydligt att C3 Scandinavian Liftestyle har plockat fram en perkolator som är avsedd för bjudningar. Den smidiga tappkranen på sidan gör det extra enkelt för gäster att tappa upp kaffet. 

För att hålla kaffet varmt efter bryggning så är den även utrustad med automatisk värmehållning. Den har också så kallat permanentfilter så du slipper krångla eller lägga pengar på engångsfilter.

C3 Professional perkolator är enkel att använda och brygga med. Den har två kontrollampor som indikerar bryggning samt värmehållning. Givetvis är denna perkolator inte för alla. Men gillar du att bjuda familj och vänner på perkolatorkaffe så kan C3 Professional vara ett utmärkt val.

 • Skäl att köpa
 • Extra stor kapacitet på 25 till 35 koppar åt gången
 • Perkolator för fest och bjudningar med tappkran
 • Permanentfilter (slipper engångsfilter)
 • Automatisk värmehållning
 • Indikationslampor för bryggning och värmehållning
 • Effekt 950 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa perkolator

köpguide - val av perkolator

Om det är din första perkolatorbryggare du är på jakt efter så kan det finns några saker du bör funderar över. Som t.ex. hur storleken kan vara avgörande beroende på hur många i hemmet som dricker kaffe regelbundet.

Det finns också två olika perkolatorer att välja mellan där ena modellen har en egen strömkälla likt en vanligt vattenkokare. Den andra typen värms upp av en extern värmekälla så som värmeplattan på spisen. Den elektriska varianten är däremot det de flesta väljer att köpa då det är smidigare och ger samma goda kaffe.

Elektrisk eller klassisk perkolatorbryggare för spishäll

Båda typer av perkolatorbryggare har sina fördelar och nackdelar. Idag väljer däremot de allra flesta en elektrisk perkolator då bryggaren ska användas regelbundet. De är dessutom mer energisparande och brygger snabbare än de som ställs direkt på spishällen. Dessutom är flera av de bästa modellerna utrustade med varmhållningsfunktion som slås på automatiskt.

Men perkolator för spishällar har också sin charm och många föredrar dessa av flera anledningar. Bland annat kan de användas på olika värmekällor så om strömmen försvinner så går det fortfarande göra kaffe om du har tillgång till annan värmekälla.

Det finns även specialanpassade perkolatorer som är avsedd för både spishällar och öppen eld i vildmarken som t.ex. Petromax Te och kaffe perkolator. Är du en glad friluftsmänniska så finns det bra tillfällen att göra nybryggt kaffe även när du sitter vid lägerelden i vildmarken.

Olika storlekar av perkolatorer

Anledningen till att det finns så många storlekar är för att dessa bryggare fungerar bäst när de är fyllda till max när det gäller vatten och kaffe. Så om du bara vill ha 1 – 2 koppar så bör du ändå göra max och då kanske man inte vill använda en perkolatorbryggare som har 10 koppar.

De flesta säger dock att det går bra att fylla bryggaren till 60 – 80 % för att ändå få ett väldigt bra resultat. Det finns de tillverkare som hävdar att det räcker med 30 – 40%, men efter att vi har undersökt detta så verkar det som att tillverkarna är väldigt överoptimistiska.

Däremot så verkar de flesta personer vara överens om att man fortfarande kan få ett fantastiskt resultat med bara 70% av max.

Så fungerar en perkolator

Många blir lite rädda när det kommer till dessa traditionella kaffebryggare, men faktum är att dessa är väldigt enkla att använda. Lite kort kan man säga att vattnet cirkulerar i kannan genom ett rör och ett filter där kaffet finns. Vattnet rinner inte igenom kaffet bara en gång som på en vanlig kaffebryggare, utan i stället så cirkulerar vattnet igenom kaffet flera gånger tills att kaffet är färdigt.

Här är en väldigt bra och kort film som visar hur en perkolator fungerar:

Det finns både perkolatorbryggare som sätts direkt på spisen samt den mer vanliga varianten som är elektrisk. Dagens elektriska perkolatorer påminner om en helt vanlig vattenkokare där det finns en elektrisk nedre del där kannan placeras.

Klarar du av att koka vatten i en vattenkokare så klarar du enkelt av att göra perkolatorkaffe. Processen är nästan densamma.


Frågor & svar – Vanliga frågor om perkolatorer

 1. Varför får jag kaffepartiklar i perkolatorkaffet?
 2. Vilket kaffe ska användas i en perkolator?
 3. Behövs en kaffekvarn för att brygga perkolatorkaffe?
 4. Är perkolatorkaffe farligt?
 5. Elektrisk eller vanlig perkolator för spisen?

Varför får jag kaffepartiklar i perkolatorkaffet?

Om du upplever att det hamnar kaffesump i kaffet så beror det oftast på att kaffet inte är tillräckligt grovmalet. Använder du vanligt bryggkaffe i en perkolatorbryggaren så kommer kaffet att leta sig igenom filtret. Perkolatorkaffe behöver malas (medium) lite grövre så att filtret inte släpper igenom partiklar.

Är du osäker kring grovheten så finns det färdigmalet perkolatorkaffe i butik och säljs oftast som pressokaffe. Allt från klassiska Zoegas till Arvid Nordquist har pressokaffe.

Vilket kaffe ska användas i en perkolator?

Grovmalet kaffe är vad du är ute efter när du ska brygga kaffe i en perkolator. Det finns flera olika märken att välja mellan men oftast står det på paketet prezzokaffe eller liknande. Ibland står det även grovmalet eller liknande som är speciellt anpassat för perkolatorer och presskannor.

Behövs en kaffekvarn för att brygga perkolatorkaffe?

Vårt svar är nej men kaffekvarnen öppnar upp nya möjligheter. Det finns redan bra med alternativ i svenska butiker med grovmalda kaffesorter. Vill du däremot köpa hem lite mer unika kaffebönor så kommer du behöva införskaffa dig en kaffekvarn.

Är perkolatorkaffe farligt?

Det har kommit forskningsartiklar som visar att kokkaffe och bryggkaffe kan vara både bra och dåligt. En artikel påvisa att man löper större risk för cancer med bryggkaffe än med kokkaffe. En annan studie från Chalmers visa på att bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2 men inte kokkaffe.

Elektrisk eller vanlig perkolator för spisen?

En elektrisk perkolator är för de allra flesta det mest smidiga alternativet. Har den dessutom varmhållningsfunktion så är det något som kommer uppskattas ganska snabbt. Men samtidigt finns det tillfällen då perkolatorer för externa värmekällor är intressant. Är du friluftsmänniska så finns det modeller för både spishäll och öppen eld.


Utgångna perkolatorer

Det finns olika skäl till varför produkter hamnar här men oftast har de utgått från tillverkaren eller så har de blivit ersatta av bättre produkter på marknaden. Däremot väljer vi att lista modeller som fått bra betyg och som fortfarande kan vara av intresse.

Champion CHPK110 10 koppar - Prisvärd

Champion CHPK110 10 koppar bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

Champion är kända för att tillverka prisvärda alternativ och Champion perkolator är inget undantag. Champion CHPK110 är en relativt populär och billig perkolator som gör bra perkolatorkaffe.

En enkel och billig perkolator med stor kapacitet

Designen på Champion perkolator är både stilfull och enkel, samt att designen påminner om de gamla traditionella bryggarna från 70 – 80-talet. Designen känns modern, men behåller känslan från den gamla stilen.

Även denna perkolator har automatisk avstängning efter 40 minuter och det är för att där finns nya direktiv eller krav från EU. Alla moderna kaffebryggare måste ha en automatisk avstängning för att spara på energi.

Något de flesta gillar med Champion perkolator är att den automatisk går över till värmehållning efter att bryggaren blir färdig. Värmehållning fungerar endast under 40 minuter på grund av de nya ECO-direktiven, men för de flesta så räcker detta långt.

Volymen på denna perkolator är 1,5 liter vilket är ungefär 10 koppar kaffe så om du är intresserad av att köpa en perkolator för större kapacitet så är detta ett bra val. Denna perkolator passar personer som dricker mycket kaffe eller för de som är ute efter en bryggare som kan brygga kaffe åt ett litet sällskap som är t.ex. på besök.

 • Skäl att köpa
 • Stor volym på 1,5 liter, ungefär 10 koppar
 • Automatisk värmehållning i 40 minuter
 • Rostfritt stål som är polerat
 • Sladdlös på så sätt att kannan kan tas av från den elektriska bottenplattan
 • Snygg och enkel design
 • Billig modell för 10 koppar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Andersson Perkulator PEO 2.0 - Bästa budgetval

Andersson Perkulator PEO 2.0 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor hos NetOnNet med över 25 kundrecensioner

Märket Andersson är NetOnNet egna märke och tittar vi på deras perkolator Andersson PEO 2.0 så har den mer eller mindre fått toppbetyg. Fördelar som nämns är bland annat den snabba bryggtiden, priset, storleken samt varmhållningsfunktionen. Däremot klagar några på att knoppen på locket kan trilla av.

Stor perkolator med en kapacitet på 12 koppar

Andersson PEO 2.0 är kanske inte den bästa perkolatorn på marknaden men den verkar trots allt brygga väldigt bra kaffe. Det som utmärker sig mest med modellen är kapaciteten på 12 koppar samt priset. Det är få perkolatorer som erbjuder samma kapacitet och pris.

Tittar vi på egenskaper så har perkolatorn en effekt på 1100 watt vilket förklarar den snabba bryggtiden. Detta kan t.ex. jämföras med vårt val av "bästa perkolator" C3 Design som endast har 500 watt. Andra saker vi gillar är varmhållningsfunktionen samt den automatiska avstängningsfunktionen efter 30 minuter.

Rent generellt så är Andersson Perkolator PEO 2.0 som vilken annan modell på marknaden och designen liknar det vi ser hos andra tillverkare. Kannan är också av rostfritt stål med en strömplatta av plast.

Sett till både pris och prestanda så är detta en prisvärd perkolator som utmanar.

 • Skäl att köpa
 • Snabb bryggtid med 1100 watt
 • Stor kapacitet på 12 koppar (1,8 liter)
 • Värmehållningsfunktion
 • Automatisk avstängning 30 minuter
 • Klassisk design med rostfritt stål
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt