Perkolator Bäst i Test 2020 – Fixa perfekt kaffe varje dag


Kaffesmaken från en perkolator är lite speciell och många som har provat hävdar att kaffet smakar mycket bättre då bryggprocessen är bättre. Bryggprocessen i en perkolator är lite annorlunda jämfört med en vanlig kaffebryggare. I en perkolatorbryggare så rinner vattnet igenom kaffet flera gånger tills vattnet börjar koka, i stället för bara en gång som i en vanlig kaffebryggare.

För många verkar en perkolator vara svår att använda, men så är inte fallet. Precis som en vanlig kaffebryggare så har perkolatorn ett filter där kaffet placeras och sedan finns det ett rör där vattnet ska cirkulera genom. Detta är allt som behövs för att brygga riktigt gott kaffe i en perkolator. Ett stort plus är att man slipper köpa hem kaffefilter, då filtret i dessa maskiner är av aluminium eller rostfritt stål.

I detta bäst i test av perkolatorer så har vi gått igenom enskilda test och även kundrecensioner för att hitta de bästa perkolatorerna på marknaden. Utbudet av bra perkolatorer har blivit betydligt bättre de senaste åren på grund av det ökade intresset för kaffebryggning.


C3 Design 6 Cups Eco – Bäst i Test

ButikPris
599:-Besök
660:-Besök
723:-Besök
775:-Besök
 • Bra kundrecensioner på diverse olika svenska butikssidor.
 • 4,5 av 5 på Amazon

Detta är troligtvis en av Sveriges mest populära perkolatorer och C3 Design 6 Cups Eco är en lagom stor bryggare för de flesta personer. Ungefär 6 koppar kaffe är där de flesta ligger kring när de gör kaffe på morgnarna eller när de kommer hem från jobbet. Oftast är det bara två vuxna i hushållet som dricker kaffe regelbundet och då passar denna storleken väldigt bra.

För de som vill bjuda på starkt gott kaffe när personer kommer över på besök så rekommenderar vi de större perkolatorerna som t.ex. alternativet under denna perkolator.

94°C bryggtemperatur med automatisk avstängning

Det bästa kaffet uppkommer eller bryggs när vattnet når ungefär 90°C och det har med att kaffet frigör sina goda smaker / aromer när vattnet når en tillräckligt hög temperatur. Med en bryggtemperatur på 94°C så nås den korrekta värmen och kaffet blir smakrikt, vilket också bevisas i de test och kundrecensioner kring denna perkolator.

C3 Design 6 Cups Eco indikerar också när själva bryggprocessen är färdig genom att tända en indikatorlampa och om du skulle råka glömma perkolatorbryggaren så stängs den av helt automatiskt efter 40 minuter.

För den som verkligen gillar starkt kaffe

Perkolatorbryggare är ett väldigt bra alternativ för de som gillar starkt kaffe och som gillar när kaffet har en betydligt djupare ton med fantastiska aromer. Helst bör man använda pressokaffe för att få en bättre smak då vattnet cirkulerar igenom kaffet flera gånger innan processen är färdig. Detta finns att köpa i vilken butik som helst och det finns pressokaffe från t.ex. Löfbergs Lila, Zoegas, Arvid Nordquist med mera.

Designen på kannan är så skandinavisk som den kan blir och de flesta personer kan nog snabbt relatera till designen. Många gillar designen för att den påminner om barndomen då dessa verkligen var heta kring 70 – 80-talet. Men som nu har kommit tillbaka och färgerna på dessa C3 Design 6 Cups Eco varierar. Vi valde däremot att visa den mest klassiska rostfritt stål. Det finns även färger som turkos, rosa och koppar med mera.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren C3 Design 6 Cups Eco

 • 500 watt.
 • Lagom storlek till 1 – 3 personer. 6 koppar.
 • Påminner om termoskanna och håller därför värmen upp till 1 timme efter bryggningen.
 • Volym på 0,9 liter.
 • Väldigt populär modell och storlek.

C3 Design 10 Cup Eco

ButikPris
599:-Besök
739:-Besök
779:-Besök
799:-Besök
837:-Besök
 • Bra kundrecensioner på diverse olika svenska butikssidor.
 • 4,5 av 5 på Amazon

C3 Design 10 Cup Eco är också en väldigt populär modell från C3 och är en av de mest populära när det kommer till storlek. En storlek på 10 koppar gör att denna perkolatorbryggare kan brygga gott kaffe till ett större sällskap eller till de som gillar att dricka mycket kaffe under en lång tid. En bryggare som är perfekt inför ett kalas eller bara någon enklare bjudning.

Traditionell kaffebryggare med skandinavisk design

Designen är så skandinavisk som den kan bli och finns i flera färger som t.ex. rosa, koppar och rostfritt stål som är polerat. Förhoppningsvis så kommer vi se ytterligare färger i framtiden och med det ökade intresset kring perkolatorer så kommer vi troligtvis få se ytterligare märken i framtiden.

C3 är det märke som säljer bäst i Sverige när det kommer till perkolatorer och det är tydligt att C3 har hittat något som har saknats på marknaden. Intresset för att brygga kaffe med perkolatorer ökar hela tiden och kanske får vi se det stora intresset som dessa bryggare hade på 80-talet.

C3 Design 10 Cup Eco har en enkel indikatorlampa som lyser när bryggaren är färdig och har också automatisk avstängning efter 40 minuter om man skulle glömma bort bryggare.

10 koppars varianten har en volym på 1,5 liter vilket är perfekt för ett lite större sällskap eller till bjudningar hemma. På grund av hur dessa perkolatorer fungerar så är det viktigt att välja en kanna som har en bra storlek anpassad efter hur mycket som dricks.

Dessa perkolatorer fungera bäst om måtten / filtret fylls på till fullt för annars är risken stor att resultatet inte blir så bra. Så om ni endast är två i hushållet som dricker kaffe regelbundet så rekommenderar vi att du provar 6 koppar alternativet ovan. Just denna modellen ger ungefär 10 koppar, vilket är lite mycket om det endast är två personer som kommer dricka regelbundet. Den passar däremot perfekt att ha som ett komplement i fall det är kalas eller någon form av enklare bjudning hemma.

Specifikationer och fördelar med bäst i test vinnaren C3 Design 10 Cups Eco

 • Stor volym på 1,5 liter, vilket ger upp till 10 koppar kaffe.
 • Bra storlek för t.ex. kalas eller när någon kommer på besök.
 • Stängs av automatiskt efter 40 min om någon glömmer bort bryggaren.
 • En lampa indikerar när bryggaren är färdig.

Champion CHPK110 10 koppar

ButikPris
599:-Besök

Champion är kända för att tillverka prisvärda alternativ och Champion perkolator är inget undantag. Champion CHPK110 är en relativt populär och billig perkolator som gör bra perkolatorkaffe.

En enkel och billig perkolator med stor kapacitet

Designen på Champion perkolator är både stilfull och enkel, samt att designen påminner om de gamla traditionella bryggarna från 70 – 80-talet. Designen känns modern, men behåller känslan från den gamla stilen.

Även denna perkolator har automatisk avstängning efter 40 minuter och det är för att där finns nya direktiv eller krav från EU. Alla moderna kaffebryggare måste ha en automatisk avstängning för att spara på energi.

Något de flesta gillar med Champion perkolator är att den automatisk går över till värmehållning efter att bryggaren blir färdig. Värmehållning fungerar endast under 40 minuter på grund av de nya ECO-direktiven, men för de flesta så räcker detta långt.

Volymen på denna perkolator är 1,5 liter vilket är ungefär 10 koppar kaffe så om du är intresserad av att köpa en perkolator för större kapacitet så är detta ett bra val. Denna perkolator passar personer som dricker mycket kaffe eller för de som är ute efter en bryggare som kan brygga kaffe åt ett litet sällskap som är t.ex. på besök.

Specifikationer och fördelar med Champion Perkolator 10 koppar

 • Stor volym på 1,5 liter, ungefär 10 koppar.
 • Automatisk värmehållning i 40 minuter.
 • Rostfritt stål som är polerat.
 • Sladdlös på så sätt att kannan kan tas av från den elektriska bottenplattan. Enklare vid servering.
 • Snygg och enkel design.
 • Billig modell för 10 koppar.

Vanliga frågor kring perkolatorer

Varför finns det så många olika storlekar av perkolatorer?

Anledningen till att det finns så många storlekar är för att dessa bryggare fungerar bäst när de är fyllda till max när det gäller vatten och kaffe. Så om du bara vill ha 1 – 2 koppar så bör du ändå göra max och då kanske man inte vill använda en perkolatorbryggare som har 10 koppar.

De flesta säger dock att det går bra att fylla bryggaren till 60 – 80 % för att ändå få ett väldigt bra resultat. Det finns de tillverkare som hävdar att det räcker med 30 – 40%, men efter att vi har undersökt detta så verkar det som att tillverkarna är väldigt överoptimistiska.

Däremot så verkar de flesta personer vara överens om att man fortfarande kan få ett fantastiskt resultat med bara 70% av max.

Hur fungerar en perkolator?

Många blir lite rädda när det kommer till dessa traditionella kaffebryggare, men faktum är att dessa är väldigt enkla att använda. Lite kort kan man säga att vattnet cirkulerar i kannan genom ett rör och ett filter där kaffet finns. Vattnet rinner inte igenom kaffet bara en gång som på en vanlig kaffebryggare, utan i stället så cirkulerar vattnet igenom kaffet flera gånger tills att kaffet är färdigt.

Här är en väldigt bra och kort film som visar hur en perkolator fungerar:

Nu har vi endast valt att skapa en bäst i test lista över de bästa elektriska perkolatorerna, men det finns även de bryggare som man sätter direkt på spisen eller direkt över eldstaden. Men dessa perkolatorer är ganska omständliga att använda och därför har vi valt att endast lista elektriska varianter.

Dagens elektriska perkolatorer påminner idag om en vattenkokare där det finns en elektrisk nedre del där kannan placeras. Klarar du av att koka vatten i en vattenkokare så klarar du enkelt av att göra bra perkolatorkaffe, processen är nästan den samma.