Bästa Tekokare 2021

Bästa Tekokare 2021

Bra tekokare/tebryggare kan vara svåra att hitta och det är inte direkt så att marknaden svämmar över med olika modeller. Majoriten i Sverige är fortfarande kaffedrickare men vi ser att tedrickandet ökar kontinuerligt varje år och så gör även utbudet av tekokare. Att koka kaffe är inget konstigt och det finns ett enormt utbud av kaffebryggare men varför ska inte teälskare ha samma förutsättningar?

Trots ett ganska magert utbud så finns där faktiskt ett par tekokare som gör ett fantastiskt smidigt jobb med att koka upp te till önskad temperatur. Dessutom finns där modeller som har värmehållningsfunktion vilket är perfekt för dig som älskar långa frukostar.

I vår sammanställning över bästa tekokare så har vi tittat närmare på både egenskaper och funktion. Så som t.ex. kapacitet, värmehållning, temperaturinställningar, kundomdömen, pris med mera.

Senast uppdaterad Juli 2021

Severin WK 3479 - ✅ Bästa tekokare

Bästa valet
Severin WK 3479 bild 1
ButikPris
811:-Besök
811:-Besök
811:-Besök
869:-Besök
 • Toppbetyg – 4,6 av 5 på tyska Amazon efter över 1300 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska KitchenTime efter några kundrecensioner

Severin WK 3479 är en fantastisk tekokare som har fått bra omdömen hos butiker som amerikanska Amazon, men också våra svenska butiker som t.ex. KitchenTime. Vår "testvinnare" från Severin är en utmärkt tekokare som har alla de bästa egenskaperna en tekokare kan ha och det är tydligt att Severin har tänkt till gällande sin produkt.

Tekokaren från Severin har fått topprecensioner hos de flesta butiker som säljer produkten och bara på Amazon så har modellen fått ett toppbetyg på 4,6 av 5 efter över 1300 kundomdömen.

Värmehållningsfunktion med mera

Severin WK 3479 har flera väldigt smidiga och smarta egenskaper som en tekokare ska ha för att kunna fungera på ett smidigt sätt. Tekokaren har bland annat en värmehållningsfunktion för att hålla värmen under extra långa frukostar, en funktion som fler tekokare borde få.

Bästa valet Severin WK 3479 har också en enkel reglering av temperaturer från 40°C till 100°C och det är också inom ramen för de olika typer av te som finns. Teinsatsen i locket är ett utmärkt exempel på hur enkelt ett sådant system kan göras och denna teinsats kan också höjas så att tesilen hamnar ovanför ytan när teet är färdigt.

Snygg design med genomskinligt glas och en konstruktion av rostfritt stål gör att tekokaren blir en snygg och intressant inredningsdetalj i köket. Även själva tesilen/filtret är av rostfritt stål. Severin WK 3479 har också en stor bra kapacitet på 1,5 liter när du gör te och 1,7 l om du bara vill koka upp vatten.

Severin WK 3479 är en vattenkokare i kombination med tekokare och modellen kommer med två olika lock för de två olika ändamålen. Sett till pris, egenskaper, funktioner, kundomdömen så vinner Severin WK 3479 vår utmärkelse "Bästa tekokare".

 • Effekt 3000 watt
 • Kapacitet 1,5 liter för te och 1,7 för bara vattenkokning
 • Timerfunktion 1-15 min
 • Värmehållningsfunktion
 • Temperatur från 40 till 100°C
 • Automatisk avstängning
 • Signalton som man kan välja att stänga av eller inte

Sage The Tea Maker - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Sage The Tea Maker bild 1Sage The Tea Maker bild 2Sage The Tea Maker bild 3Sage The Tea Maker bild 4
ButikPris
2239:-Besök
2799:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon UK efter att över 200 testat tekokaren

Detta är troligtvis en av marknadens mest lyxiga och bästa tekokare just nu. Hade det inte varit för den stora prislappen så hade denna modell varit en given vinnare. I skrivandes stund har modellen ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 200 kundrecensioner.

Tekokaren sänker ned teet automatiskt vid rätt temperatur

Det finns väl ingen som uppskattar te som smakar bittert när väl teet ska avnjutas. Sage The Tea Maker har däremot löst detta problem genom att automatiskt sänka ned behållaren med teet när korrekt vattentemperatur är uppnådd. Efter ett par minuter i vattnet så hissas tebehållaren upp igen och på så sätt uppnås den bästa smaken. Rätt vattentemperatur och tid är något av det viktigaste för att lyckas med teet.

Temaskinen Sage the Tea Maker har flera förprogrammerade alternativ för olika tesorter som t.ex. grönt, vitt, svart, ört och Oolong te. Givetvis kan du också justera både vattentemperatur och tid för att hitta din egna smak. Temperaturintervallet är 5°C mellan 70 till 100°C.

Med en tekokare som automatiskt sänker/höjer ned teet under bryggningen öppnar också upp för nya egenskaper. Bland annat är modellen utrustad med en värmehållningsfunktion som hållet teet varmt upp till en timme. Men det bästa med tekokaren är trots allt timerfunktion som gör det möjligt att brygga färskt te tills att du vaknar på morgonen.

Precis som de flesta andra tekokare i vår lista över bästa tekokare så fungerar denna även som en helt vanlig vattenkokare. Hade det inte varit för prislappen så hade Sage Tea Maker varit en värdig vinnare. Men är du på jakt efter något väldigt unikt och som alltid levererar gott te så är detta rätt tebryggare för dig.

 • Bästa tekokaren i premiumsegmentet
 • Automatisk tekula/behållare som sänks ned och upp
 • Automatiska inställningar för flera tesorter, grönt, vitt, svart, ört och oolong
 • Manuella program för egna önskemål med temperatur och tid
 • Timerfunktion för nybryggt te på morgonen när du vaknar
 • Värmehållningsfunktion upp till 60 minuter
 • Effekt 2000 watt
 • Kapacitet 1,5 liter

OBH Nordica Magic Tea - Bästa budgetval

Bästa budgetval
OBH Nordica Magic Tea bild 1
ButikPris
378:-Besök
485:-Besök
485:-Besök
485:-Besök
521:-Besök
599:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat tekokaren

Vi var lite osäkra på om vi skulle ta med OBH Nordica Magic Tea överhuvudtaget, men efter ha läst många kundrecensioner så är många väldigt nöjda med sin OBH Nordica tebryggare. Ett varningstecken är dock att några personer verkar vara inne på sin andra enhet men trots detta så har tekokaren fått väldigt bra kundomdömen.

Långsam och automatisk cirkulerande

OBH Nordica Magic Tea är något unik jämfört andra modeller på marknaden och den funktion som gör just denna modell något unik är dess förmåga att kunna cirkulera vattnet genom tesilen. Genom att sakta cirkulera vattnet genom silen så får du ut mycket aromer från teet och denna process startar så fort du trycker på startknappen.

Tebryggaren från OBH Nordica fungerar perfekt till att göra vitt, grönt, svart eller andra te-sorter som använder sig av liknande temperaturer. Tiden från start till slut är ungefär 5-12 minuter beroende på hur mycket vatten du har i kannan.

OBH Nordica Magic Tea har bara en effekt på 600W, men klarar av att göra upp till 1 liter te på ungefär 12 minuter vid full kanna. Likt de flesta andra modeller i köpguiden så har även denna modell skydd mot torrkokning och har också automatisk avstängning. Tyvärr är tekokaren inte utrustad med värmehållning vilket några konsumenter klagar över.

OBH Nordica Magic Tea är förvånadsvärt lik den populära modellen Tefal Magic Tea och hur det hänger ihop är vi inte säkra på.

 • Effekt på 600 W
 • Bryggtid från 5 till 12 minuter beroende på hur mycket vatten du har i kannan
 • Kapacitet upp till 1 liter
 • Vattnet cirkulerar upp i en pump som värmer och sedan sprutar det över själva teet
 • Skydd mot torrkokning
 • Automatisk avstängning

WMF Lumero Multi Kettle - Vatten- & tebryggare med vattenbad

WMF Lumero Multi Kettle bild 1WMF Lumero Multi Kettle bild 2WMF Lumero Multi Kettle bild 3WMF Lumero Multi Kettle bild 4
ButikPris
1573:-Besök
1683:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon DE efter över 100 kundomdömen

Det är tydligt att WMF har kommit ut med en intressant produkt som tilltalar många konsumenter. Modellen marknadsförs som en kombinerad vatten-, yoghurt och tebryggare. WMF Lumero har fått väldigt bra kundomdömen utomlands på bland annat tyska Amazon.

Kombinerad vattenkokare, tetokare, yoghurtskapare?

Populära köksmärket WMF har nu äntligen kommit med en kombinerad vatten- och tekokare. Det medföljer även en bägare för vattenbad som bland annat kan användas till att göra yoghurt, värma barnmat, smälta choklad med mera.

För många konsumenter är nog WMF Lumero Multi Kettle väldigt intressant och passande. Har du en bebis eller ofta använder vattenbad så är den ännu mer intressant. Modellen har 5 olika program som hålla värmen, tea, yoghurt, babismat, vattenkokning. Den medföljande glasbägaren är däremot endast anpassad för lägre temperaturer upp till 50 grader.

När du vill göra te så finns där ett enkelt och avtagbart tefilter och fungerar då som en vanlig tekanna. När du inte gör te eller vattenbad så fungerar den som en helt vanlig vattenkokare med en kapacitet på 1,6 liter.

 • Toppbetyg från konsumenter som testat te- & vattenkokaren
 • Glasbägare medföljer som kan användas som vattenbad
 • Fem program, värmehållning, te, yoghurt, bebismat, koka vatten
 • Kapacitet på 1,6 liter
 • Hög effekt på 3000 watt
 • Hög säkerhet med både torrknings- och överhettningsskydd

Severin WK 3477 - Populär modell

Severin WK 3477 bild 1
ButikPris
528:-Besök
1050:-Besök
 • Toppbetyg – 4,5 av 5 på tyska Amazon efter över 600 kundomdömen

Severin WK 3477 är en annan väldigt populär tekokare som har flera liknelser med vinnaren WK 3479. Även denna modell har fått ta emot toppbetyg från kunder som har betygsatt tebryggaren på Amazon och hos svenska butiker.

Tebryggaren har flera liknelser med vinnaren

Bilden på denna tekokare från Severin luras något då vi egentligen inte ser några knappar för inställningar. Men just denna modell har sina knappar på själva handtaget istället för på ”kokplattan”.

Även denna tekokare har en temperaturinställning från 40 till 100°C och kan därför göra alla sorters te du kan önska dig. Även denna modell kommer med två olika lock. Ett lock för endast koka vatten och sedan ett andra för att koka upp te med tesilen.

Med denna produkt får du också värmehållningsfunktion och en ordentlig LED-display i handtaget. Den här tekokaren är också utrustad med en automatisk avstängningsfunktion.

Skillnaden mellan "Bästa valet" Severin WK 3479 och 3477 är minimala, egentligen är det bara utseendet som skiljer de åt d.v.s. vart själva kontrollpanelen är placerad. Just denna modell 3477 är däremot något klenare med en effekt på 2200W, men det räcker för att koka upp vatten relativt snabbt.

Specifikationer för populära Severin WK 3477

 • Effekt 2200W
 • 1,5 liters kapacitet när du gör te och 1,7 liter när du bara kokar upp vatten
 • Ett tefilter av rostfritt stål
 • Två olika lock, en för att koka bara vatten och en för att koka te med tefilter
 • Temperatur från 40 till 100°C
 • Kontrollpanelen sitter på handtaget
 • Automatisk avstängning
 • Värmehållningsfunktion

Wilfa TM-1500 tebryggare - Bra kundomdömen

Wilfa TM-1500 tebryggare bild 1
ButikPris
739:-Besök
799:-Besök
903:-Besök
903:-Besök
1039:-Besök
 • Bra kundomdömen hos svenska butiker

Wilfa är en annan ganska stor aktör inom köksutrustning och är troligtvis det märke som de flesta svenskar känner till. Wilfa TM-1500 är en relativt populär tekokare som har det mesta du kan önska dig av en modern tebryggare, allt från värmehållningsfunktion till flera olika temperaturgränser för olika te-sorter.

Modern design av glas och rostfritt stål

Det första som verkligen utmärker tekokaren från Wilfa är definitivt den snygga/moderna designen med glas och stål. Men Wilfa TM 1500 tebryggare är så mycket mer än bara en snyggt designad vattenkokare.

Wilfa TM 1500 är fullspäckad med funktioner som möjliggör bryggning av det perfekta teet. Du kan bland annat välja en temperatur från 40 till 100°C beroende på vad du vill göra för te, vilket betyder att du kan göra allt från grönt till vitt te. Möjligheten till att ställa önskad temperatur är framförallt viktigt till särskilda te-sorter som blir bittra när vattnet är för varmt.

Precis som "Bästa valet" Severin WK 3479 så har även denna tekokare två olika lock, där det ena locket används för att endast koka upp vatten som i en vattenkokare. Det andra locket är så klart avsett för att användas med tesil/tefilter som medföljer.

 • Kapacitet upp till 1,25 liter
 • Tesil/tefilter medföljer i rostfritt stål
 • Värmehållningsfunktion
 • Skydd mot att koka torrt
 • Två lock, ett för att endast koka vatten och det andra till tekokning
 • Justerbar temperatur mellan 40 till 100°C

Köpguide – Så väljer du den bästa tekokare

köpguide temaskin

Utbudet av tekokare är tyvärr inte det bästa i Sverige, men vi har ändå börjat se en ökning de senaste åren då allt fler svenskar går över till te istället för kaffe. Det finns så klart olika anledningar till varför många går över från kaffe till te, men en stor anledning är att allt fler börjar få upp ögonen för nya smaker och alternativ.

Vissa personer vill också börja dra ner på sitt dagliga koffeinintag och speciellt under kvällar då det kan störa sömnen. Om man väljer rätt typ av te så kan man också få en lugnande effekt som gör en trött på kvällarna, perfekt för dig som har problem för att varva ner på kvällen. Men inte minst så är ju te fantastiskt gott och det finns ett enormt utbud av smaker att välja mellan.

Tekokare med temperaturinställning och gärna timer

Var noga att välja en tekokare som har en temperaturinställning och som har en bred temperaturgräns. Du vill helst få tag på en tekokare som kan brygga te från 70 till 100°C. beroende på vilket te du vill göra. Här nedan hittar du några av de mest vanliga te-sorterna och vilken temperatur som passar bäst.

 • Grönt te – 70 till 80°C
 • Svart te – 100°C
 • Gult te – 75 till 80°C
 • Oolong te 80 till 90°C
 • Rooibos te – 100°C
 • Yogi te – 100°C
 • Vanligt vitt te – 70-80°C

Vissa te-sorter vill inte ha för hög temperatur och skulle temperaturen nå nivåer som teet inte gillar så kommer smaken bli bitter. Detta gäller speciellt te-sorter som grönt och vitt te.

Sen kan det också skilja sig över hur lång tid som teet ska bada i vattnet och därför kan det vara bra med tekokare som har en fungerande timer. T.ex. ska grönt te endast ligga i ungefär 1 till 3 minuter, medans Yogi te kan ligga i upp till 30 minuter.

TIPS – Om du vet att ditt vatten har mycket kalk så kan det vara en bra idé att införskaffa sig ett vattenfilter eller använda vatten på flaska. Ett mjukare vatten gör att teet smakar bättre.

Storlek och kapacitet på tekokaren

Det finns några saker som avgör storleken på tekokaren så som hur mycket te dricker du? Hur många i familjen dricker? Detta är två frågor du bör ställa dig innan du väljer ut en tekokare.

Alla tekokare vi har med i vårt ”test” har en kapacitet över 1 liter där bland annat OBH Nordica Magic Tea hamnar precis på gränsen vid 1 liter. Säg att en kopp rymmer ungefär 250 ml så innebär det att där i alla fall är fyra koppar vid full bryggning.

Flera av de bästa modellerna har däremot högre kapacitet upp emot 1,5 liter färdigt te. Det är en bra nivå om du vill kunna bjuda personer när de kommer på besök. Stor kapacitet betyder inte nödvändigtvis att du måste koka full kanna varje gång utan här väljer du själv mängden te och vatten.

Så valde vi ut bästa tekokaren till vår sammanställning

2021 bästa valTyvärr är inte tedrickandet så stort i Sverige vilket syns tydligt då där helt enkelt inte finns några bra oberoende test av tekokare. Tittar vi på kaffemaskiner så finns där ett stort antal test att använda oss av. Däremot finns det några utländska test vi kan använda oss av, men många tar inte upp de modeller som finns här i Sverige. Förutom Sage The Tea Maker som är en helt fantastiskt modell som vunnit flertalet oberoende test på grund av sin helautomatiska bryggning.

Det finns däremot en hel del kundomdömen vi kan använda oss av hos både butiker och marknadsplatser. Speciellt Amazon har varit en viktig källa då där finns så många verifierade kundrecensioner. Flera tekokare i vår testsammanställning har över 1 000 kundomdömen vilket signalerar ganska bra över hur de presterar.

Förutom kundomdömen har vi vägt in egenskaper och funktioner som värmehållning, pris, kapacitet, temperaturreglering som är något av det viktigaste när det gäller bryggning av te. Sage The Tea Maker har egentligen allt vi kan önska oss av en bra tekokare men priset drar ned modellen ganska mycket och vinner därför vår utmärkelse bästa premiumval. Utmärkelsen ”Testvinnare” hamna tillslut på Severin WK 3479 som är en tekokare med bra egenskaper, funktioner och pris. Den kan också användas som en vanlig vattenkokare när det behövs.


Källor

Kundrecensioner och hur testet sammanställdes

Den här gången har vi endast använt oss av kundrecensioner på nätet och framförallt har Amazon varit en viktig källa för att ta fram en bäst i test vinnare. Anledningen till varför Amazon är så viktig är för att deras kundomdömen/kundrecensioner är så kallat verifierade. Med verifierade kundrecensioner så innebär det att varje produktrecensioner kommer från en användare som faktiskt har köpt produkten.

Detta är framförallt viktigt då vi har sett/misstänkt att vissa tillverkare faktiskt fuskar genom att skriva egna kundrecensioner hos olika butiker och tjänster. Detta problem är framförallt vanligt inom vissa segment, kanske inte kust tekokare då försäljningen inte är lika stor som andra köksapparater.

Förutom Amazon så har vi även använt oss av butiker som t.ex. KitchenTime som också tillåter kundrecensioner för sina kunder. Något som fler butiker borde ta efter och implementera, på så sätt får vi bort dåliga produkter från utbudet.


Utgångna modeller som nämnvärda

Kitchenaid Artisan 1322ESS - Bra premiumval

Kitchenaid Artisan 1322ESS bild 1Kitchenaid Artisan 1322ESS bild 2Kitchenaid Artisan 1322ESS bild 3
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 200 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner

Inget köpguide är komplett utan en tebryggare från kända KitchenAid och just denna modellen har fått ett väldigt bra kundomdöme från teälskare. I skrivandes stund har tebryggaren ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor på amerikanska Amazon efter över 200 kundrecensioner. Men även hos svenska ehandlare har modellen fått ett toppbetyg från kunderna.

Snygg och modern design som skriker kvalitet

Vi vet sen innan att KitchenAids övriga produkter håller väldigt hög kvalitet och så är det även med deras tebryggare. Men är den lika intressant som bästa premiumvalet Sage The Tea Maker?

KitchenAid Artisan 1322 tebryggare är inte helautomatisk så som bästa premiumvalet men för många är det ingen nödvändighet. Däremot har tebryggaren alla temperaturinställningar för att lyckas med flera olika sorters te som grönt, vitt, oolong, svart och örtte. Allt mellan 70 till 100°C.

Att sätta ned själva filtret med teet är enkelt genom att vrida på hatten och sedan sänka ned tebehållaren under önskad tid. Konstruktionen är påkostad med riktigt glas och rostfritt stål som matchar mycket annat i köket.

Kapaciteten ligger på 1,5 liter och är tydligt markerat på kannan så att du får rätt mängd vatten. Givetvis kan tekokaren också användas som en helt vanlig vattenkokare om så önskas.

 • Snygg och modern design som matchar det mesta där hemma
 • Fungerar både som tekokare och vattenkokare
 • Värmehållningsfunktion upp till 30 minuter
 • Temperaturintervall mellan 70 till 100 grader
 • Effekt 2000 watt
 • Kapacitet 1,5 liter