Test av tekokare – Alla de bästa modellerna

Lista över bästa tekokare / tebryggare

Bra tekokare/tebryggare kan vara svåra att hitta och det är inte direkt så att marknaden svämmar över med olika modeller. Majoriten i Sverige är fortfarande kaffedrickare men vi ser att tedrickandet ökar kontinuerligt varje år och så gör även utbudet för tekokare. Att koka kaffe är inget konstigt och det finns ett enormt utbud av kaffebryggare. Varför ska inte teälskare ha samma förutsättningar?

Trots ett ganska magert utbud så finns där faktiskt ett par tekokare/tebryggare som gör ett fantastiskt smidigt jobb med att koka upp te till en önskad temperatur. Dessutom finns där modeller som har värmehållningsfunktion, vilket är perfekt för dig som älskar långa frukostar eller om där är fler som ska dricka te.

I detta bäst i test av tekokare så har vi samlat ihop några modeller som har fått ett högt kundomdöme och Severin är det märke som utmärker sig mest inom tekokare. Tekokare från Severin har flera utmärkta egenskaper som utklassar de flesta tekokare på marknaden.


Severin WK 3479 – Bästa tekokare

Bästa tekokare Severin WK 3479

ButikPris
899:-Besök
899:-Besök
999:-Besök
 • Toppbetyg – 4 av 5 på tyska Amazon efter 40 kundrecensioner.
 • Toppbetyg hos svenska KitchenTime efter några kundrecensioner.

Severin WK 3479 är en fantastisk tekokare som har fått bra omdömen hos butiker som amerikanska Amazon, men också våra svenska butiker som t.ex. KitchenTime. Bäst i test vinnaren från Severin är en utmärkt tekokare som har alla de bästa egenskaperna en tekokare kan ha och det är tydligt att Severin har tänkt till gällande sin produkt.

Tekokaren från Severin har fått topprecensioner hos de flesta butiker som säljer produkten och bara på Amazon så har modellen fått ett toppbetyg på 4 av 5 efter över 40 kundrecensioner.

Värmehållningsfunktion med mera

Severin WK 3479 har flera väldigt smidiga och smarta egenskaper som en tekokare ska ha för att kunna fungera på ett smidigt sätt. Tekokaren har bland annat en värmehållningsfunktion för att hålla värmen under extra långa frukostar, en funktion som fler tekokare borde få.

Bäst i test vinnaren har också en enkel reglering av temperaturer från 40°C till 100°C och det är också inom ramen för de olika typer av te som finns. Teinsatsen i locket är ett utmärkt exempel på hur enkelt ett sådant system kan göras och denna teinsats kan också höjas så att tesilen hamnar ovanför ytan när teet är färdigt.

Snygg design med genomskinligt glas och en konstruktion av rostfritt stål gör att tekokaren blir en snygg och intressant inredningsdetalj i köket. Även själva tesilen/filtret är av rostfritt stål. Severin WK 3479 har också en stor bra kapacitet på 1,5 liter när du gör te och 1,7 l om du bara vill koka upp vatten.

Severin WK 3479 är en vattenkokare i kombination med tekokare och modellen kommer med två olika lock för de två olika ändamålen.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Severin WK 3479

 • Effekt 3000 watt.
 • Kapacitet 1,5 liter för te och 1,7 för bara vattenkokning.
 • Timerfunktion 1-15 min.
 • Värmehållningsfunktion.
 • Temperatur från 40 till 100°C.
 • Automatisk avstängning.
 • Signalton som man kan välja att stänga av eller inte.

Severin WK 3477 – Populär

inställningar i handtaget

ButikPris
635:-Besök
731:-Besök
 • Toppbetyg – 4 av 5 på tyska Amazon efter 14 kundrecensioner.

Severin WK 3477 är en annan väldigt populär tekokare som har flera liknelser med bäst i test vinnaren WK 3479. Även denna modell har fått ta emot toppbetyg från kunder som har betygsatt tebryggaren på Amazon och hos svenska butiker.

Tebryggaren har flera liknelser med bäst i test vinnaren

Bilden på denna tekokare från Severin luras något då vi egentligen inte ser några knappar för inställningar. Men just denna modell har sina knappar på själva handtaget istället för på ”kokplattan” som bäst i test vinnaren har.

Även denna tekokare har en temperaturinställning från 40 till 100°C och kan därför göra alla sorters te du kan önska dig. Även denna modell kommer med två olika lock. Ett lock för endast koka vatten och sedan ett andra för att koka upp te med tesilen.

Med denna produkt får du också värmehållningsfunktion och en ordentlig LED-display i handtaget. Den här tekokaren är också utrustad med en automatisk avstängningsfunktion.

Skillnaden mellan bäst i test vinnaren Severin WK 3479 och 3477 är minimala, egentligen är det bara utseendet som skiljer de åt d.v.s. vart själva kontrollpanelen är placerad. Just denna modell 3477 är däremot något klenare med en effekt på 2200W, men det räcker för att koka upp vatten relativt snabbt.

Specifikationer för populära Severin WK 3477

 • Effekt 2200W.
 • 1,5 liters kapacitet när du gör te och 1,7 liter när du bara kokar upp vatten.
 • Ett tefilter av rostfritt stål.
 • Två olika lock, en för att koka bara vatten och en för att koka te med tefilter.
 • Temperatur från 40 till 100°C.
 • Kontrollpanelen sitter på handtaget.
 • Automatisk avstängning.
 • Värmehållningsfunktion.

Wilfa TM-1500 tebryggare

tekokaren Wilfa TM 1500

ButikPris
799:-Besök
799:-Besök
799:-Besök
1426:-Besök

Wilfa är en annan ganska stor aktör inom köksutrustning och är troligtvis det märke som de flesta svenskar känner till. Wilfa TM-1500 är en relativt populär tekokare som har det mesta du kan önska dig av en modern tebryggare, allt från värmehållningsfunktion till flera olika temperaturgränser för olika te-sorter.

Modern design av glas och rostfritt stål

Det första som verkligen utmärker tekokaren från Wilfa är definitivt den snygga/moderna designen med glas och stål. Men Wilfa TM 1500 tebryggare är så mycket mer än bara en snyggt designad vattenkokare.

Wilfa TM 1500 är fullspäckad med funktioner som möjliggör bryggning av det perfekta teet. Du kan bland annat välja en temperatur från 40 till 100°C beroende på vad du vill göra för te, vilket betyder att du kan göra allt från grönt till vitt te. Möjligheten till att ställa önskad temperatur är framförallt viktigt till särskilda te-sorter som blir bittra när vattnet är för varmt.

Precis som bäst i test vinnaren så har även denna tekokare två olika lock, där det ena locket används för att endast koka upp vatten som i en vattenkokare. Det andra locket är så klart avsett för att användas med tesil/tefilter som medföljer.

Specifikationer för Wilfa TM-1500 tebryggare

 • Kapacitet upp till 1,25 liter.
 • Tesil/tefilter medföljer i rostfritt stål.
 • Värmehållningsfunktion.
 • Skydd mot att koka torrt.
 • Två lock, ett för att endast koka vatten och det andra till tekokning.
 • Justerbar temperatur mellan 40 till 100°C.

OBH Nordica Magic Tea – Cirkulerar automatiskt

tekokare OB Nordica

ButikPris
499:-Besök
499:-Besök
516:-Besök
599:-Besök

Vi var lite osäkra på om vi skulle ta med OBH Nordica Magic Tea överhuvudtaget, men efter ha läst några kundrecensioner så verkar många vara nöjda med sin OBH Nordica tebryggare. Ett varningstecken är dock att många personer verkar vara inne på sin andra enhet, men trots detta så har tekokaren fått ett bra betyg.

Långsamt cirkulerande

OBH Nordica Magic Tea är något unik jämfört andra modeller på marknaden och den funktion som gör just denna modell något unik är dess förmåga att kunna cirkulera vattnet genom tesilen. Genom att sakta cirkulera vattnet genom silen så får du ut mycket aromer från teet och denna process startar så fort du trycker på startknappen.

Tebryggaren från OBH Nordica fungerar perfekt till att göra vitt, grönt, svart eller andra te-sorter som använder sig av liknande temperaturer. Tiden från start till slut är ungefär 5-12 minuter beroende på hur mycket vatten du har i kannan.

OBH Nordica Magic Tea har bara en effekt på 600W, men klarar av att göra upp till 1 liter te på ungefär 12 minuter vid full kanna. Likt de flesta andra modeller i detta test av tekokare så har även denna modell skydd mot torrkokning och har också automatisk avstängning.

Specifikationer för OBH Nordica Magic Tea tebryggare

 • Effekt på 600 W.
 • Bryggtid från 5 till 12 minuter beroende på hur mycket vatten du har i kannan.
 • Kapacitet upp till 1 liter.
 • Vattnet cirkulerar upp i en pump som värmer och sedan sprutar det över själva teet.
 • Skydd mot torrkokning.
 • Automatisk avstängning.
 • Saknar värmehållningsfunktion.

Så väljer du rätt tekokare

Utbudet av tekokare är tyvärr inte det bästa i Sverige, men vi har ändå börjat se en ökning de senaste åren då allt fler svenskar går över till te istället för kaffe. Det finns så klart olika anledningar till varför många går över från kaffe till te, men en stor anledning är att allt fler börjar få upp ögonen för nya smaker och alternativ.

Vissa personer vill också börja dra ner på sitt dagliga koffeinintag och speciellt under kvällar då det kan störa sömnen. Om man väljer rätt typ av te så kan man också få en lugnande effekt som gör en trött på kvällarna, perfekt för dig som har problem för att varva ner på kvällen. Men inte minst så är ju te fantastiskt gott och det finns ett enormt utbud av smaker att välja mellan.

Tekokare som har temperaturinställning och gärna timer

Var noga att välja en tekokare som har en temperaturinställning och som har en bred temperaturgräns. Du vill helst få tag på en tekokare som kan brygga te från 70 till 100°C. beroende på vilket te du vill göra. Här nedan hittar du några av de mest vanliga te-sorterna och vilken temperatur som passar bäst.

 • Grönt te – 70 till 80°C
 • Svart te – 100°C
 • Gult te – 75 till 80°C
 • Oolong te 80 till 90°C
 • Rooibos te – 100°C
 • Yogi te – 100°C
 • Vanligt vitt te – 70-80°C

Vissa te-sorter vill inte ha för hög temperatur och skulle temperaturen nå nivåer som teet inte gillar så kommer smaken bli bitter. Detta gäller speciellt te-sorter som grönt och vitt te.

Sen kan det också skilja sig över hur lång tid som teet ska bada i vattnet och därför kan det vara bra med tekokare som har en fungerande timer. T.ex. ska grönt te endast ligga i ungefär 1 till 3 minuter, medans Yogi te kan ligga i upp till 30 minuter.

TIPS – Om du vet att ditt vatten har mycket kalk så kan det vara en bra idé att införskaffa sig ett vattenfilter eller använda vatten på flaska. Ett mjukare vatten gör att teet smakar bättre.


Källor

Kundrecensioner och hur testet sammanställdes

Den här gången har vi endast använt oss av kundrecensioner på nätet och framförallt har Amazon varit en viktig källa för att ta fram en bäst i test vinnare. Anledningen till varför Amazon är så viktig är för att deras kundomdömen/kundrecensioner är så kallat verifierade. Med verifierade kundrecensioner så innebär det att varje produktrecensioner kommer från en användare som faktiskt har köpt produkten.

Detta är framförallt viktigt då vi har sett/misstänkt att vissa tillverkare faktiskt fuskar genom att skriva egna kundrecensioner hos olika butiker och tjänster. Detta problem är framförallt vanligt inom vissa segment, kanske inte kust tekokare då försäljningen inte är lika stor som andra köksapparater.

Förutom Amazon så har vi även använt oss av butiker som t.ex. KitchenTime som också tillåter kundrecensioner för sina kunder. Något som fler butiker borde ta efter och implementera, på så sätt får vi bort dåliga produkter från utbudet.