Tipsen för en perfekt grillning av kött

Guide – Tipsen för en perfekt grillning av kött

Är du en av alla dem som längtar efter att kunna briljera med dina grillkunskaper? Kanske drömmer du om att servera den perfekta köttbiten som får gästerna att himla med ögonen och smacka förnöjt. Men var lugn, när du har läst den här guiden kommer du garanterat att kunna bjuda på en härlig grillupplevelse. Det är faktiskt inte alls så svårt att lyckas med grillningen, bara man följer några enkla tips. Låt oss reda ut begreppen som får dig att bli en mästare vid grillen.

Hur grillar man den perfekta köttbiten?

Det första du ska göra för att bli en grillmästare är att bestämma dig för vad du ska grilla. Olika kött har nämligen vitt skilda egenskaper. Tror du att fläskkotletten ska grillas på samma sätt som en helgrillad oxfilé bör du definitivt läsa vidare för ingenting kunde vara mera fel. Det går egentligen att grilla allt kött men chansen att lyckas är bäst om du väljer bitar med insprängt fett. Fettet gör att köttet blir extra smakrikt och saftigt så det ska absolut inte skäras bort innan grillningen. Entrecôte, fläskkarré, lammrack och ryggbiff är exempel på köttbitar som de flesta lyckas med utan alltför mycket träning.

För ett bra resultat ska du

  • undvika att grilla köttbitar som kommer direkt från kylen. Låt köttet vila i rumstemperatur ett tag innan tillagning.
  • vara generös med saltet. Salta både före och efter så kommer smakerna att förhöjas. Eftersom en del av saltet hamnar på glödbädden är det riskfritt att ta i lite mer än vanligt.
  • inte pensla marinad under tiden som du grillar. Vänta tills slutet så undviker du att köttet bränns.
  • använda termometer. Termometer är nämligen det perfekta hjälpmedlet.

Indirekt eller direkt värme?

Att grilla på direkt värme innebär att köttet placeras på grillgallret direkt över glödbädden. Eftersom det är den varmaste platsen så passar det utmärkt om du ska grilla en tunn köttbit. Det går snabbt att få upp en fin stekyta över direkt värme utan att köttet blir genomstekt.

Indirekt värme å andra sidan har fördelen att det går att grilla långsamt och utan att köttet bränns vid. Har man en kolgrill där kolbädden placeras i mitten av grillen så kommer temperaturen att vara lägre vid kanterna. Vilken typ av grillkol du väljer spelar också roll då de har olika egenskaper. Läs mer om du ska välja grillkol eller briketter.

Marinad eller inte?

En marinad ger köttet en god smak och fin färg. Det är dock inte säkert att allt kött vinner på att marineras. Tvärtom kan en köttbit av riktigt fin kvalitet faktiskt bli godare av att bara kryddas. Är du sent ute kan du gnida in köttet med en kryddblandning innan tillagning.

Hur ska man grilla kött?

så grillar du köttet, fisk, kyckling, gris, ox

Finns det några generella tumregler som man kan följa när man grillar? Ja, det gör det faktiskt. Kött och styckningsdelar måste hanteras på olika sätt för att resultatet ska bli bra.

Mört kött: I denna kategori hittar vi entrecôte och lamm, alltså kött som inte ska bli genomstekt. Dessa köttbitar ska grillas på hög värme under kort tid.

Fläskkött: Kotletter, karré, filé och revbensspjäll är köttbitar som ska grillas under en längre tid och på lägre värme. Det är absolut en fördel att använda en grilltermometer för att vara på den säkra sidan att köttet verkligen är klart. Det är dumt att provskära köttet många gånger, vid varje snitt rinner köttsaft ut och köttet blir torrare.

Efter grillningen ska köttet vila en stund så att alla smaker hinner sätta sig. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att gå upp även när köttet vilar. Ta därför av köttet från grillen ett par grader lägre än önskad sluttemperatur.

Fläskfilé: En mager köttbit som du måste passa för att den inte ska bli torr. Ett tips är att linda in filén i exempelvis bacon så blir den extra saftig.

Flankstek: En populär nykomling på grillen. Flanksteken är ett stort köttstycke som kan klassas som medelmör. Den kan grillas relativt snabbt innan den skärs i skivor.

Lamm: Alla lammsorter är goda att grilla. Racks och kotletter tillreds med fördel under lock och på indirekt värme.

Helgrillad entrecote: Börja med att grilla på direkt värme och låt gå klart på indirekt värme. Ge köttet gärna lite glaze under grillningen så kommer det att få en underbar färg och dofta ljuvligt. Innan köttet skivas ska det vila en liten stund.

Helgrillad oxe: Oxfilé är en magrare del så den ska snabbt ges en stekyta på hög värme och därefter grillas klart på lägre värme.

Högrev, fransyska, rostbiff och märgpipa: Eftersom dessa köttbitar inte är lika möra som exempelvis entrecôte så ska de grillas på indirekt värme under lång tid. Det kan jämföras med ett långkok som behöver flera timmar för att bli mört.

Vildsvin: Påminner en del till sin karaktär om fläskkött men är lite kraftigare i smaken och något magrare. Pensla med glaze eller linda in köttet i något fett som bacon för att det ska bli extra saftigt.

Grundregler vid grillen för att lyckas med maten

Grundregler vid grillen för att lyckas med maten

Finns det några bra tips för att grillningen ska bli en succé? Det enkla svaret är att ja, det gör det. Här nedan kommer vi att presentera några utvalda råd som garanterat kommer att få din grillade mat att nå nya nivåer.

Se till att preparera grillen

Det krävs en del förberedelser innan grillen är klar att användas. Framförallt gäller det om du har en klotgrill. Gasol- och elgrill har en betydligt snabbare uppstartssträcka. Du kanske föredrar att använda tändkuber framför tändvätska. I båda fallen måste du vänta en stund innan du kan tända grillen.

Använder du t.ex. tändvätska till kolgrillen så se till att bränslet helt har förbränts innan du börjar grilla. Risken är annars att tändvätskan sätter smak i maten vilket är en ganska obehaglig smak och som snabbt förstör festen. Köp också en bra kolgrill som håller tätt när du ska stänga av grillen så kan du återanvända kolen till nästa gång du ska grilla.

Smakmässigt är det ingen skillnad på gasol- eller kolgrill. Grillsmaken kommer från fettet som förångas när det droppar ner på glöden eller gasolbrännaren. Testade gasolgrillar har däremot visat sig vara bättre då flamplåten ovanför brännaren varierar från modell till modell.

Ta reda på hur länge maten ska ligga på grillen

Det värsta som kan hända är att du låter maten ligga för länge på grillen så att den blir torr. Motsatsen är inte heller så kul, att ta maten från grillen innan den är färdig. Allt detta kan undvikas lätt. Genom att använda en termometer så har du järnkoll på när maten är klar och redo att plockas av grillen.

Använd rätt temperatur vid grillen

Den som grillar bör vara utrustad med en dos av tålamod. Det gäller nämligen att få upp tillräckligt med värme innan du börjar grilla. Används en kolgrill så ska du invänta en bra glöd och det kan ta en liten stund. Räkna med att det kan ta en halvtimme innan det är dags att börja grilla. Har du en gasol- eller elgrill så går det snabbare. Undvik stress genom att bjuda på en förrätt medan du väntar på den perfekta glöden.

Grilla långsamt på indirekt värme

För att maten ska få en fin yta så börjar du med att grilla på hög värme. Låt sedan tillagningen fortsätta på indirekt värme tills önskad innertemperatur har uppnåtts.

Vänd inte på köttet för ofta

En av de vanligaste fallgroparna när man grillar är att man vänder på köttet för mycket. Varför är det en dålig idé kanske du undrar. Jo, såhär är det. Varje gång du vänder på köttet kläms det åt och onödigt mycket köttsaft sipprar ut. Ju mer vätska som lämnar desto torrare blir köttet.

Skär inte i köttet när du grillar

Det är lockande att prova om köttet ser bra ut på insidan genom att skära ett litet provsnitt. Gör inte det! Av samma anledning som du ska undvika att vända på köttet så ska du inte skära i det. Köttet blir mörare och saftigare ju mer saft som det får behålla. Vill du ta temperaturen på köttet så rekommenderas antingen en bra stektermometer eller grilltermometer.

Använd ett halster när du grillar fisk eller grönsaker

Ett halster är en fiffig sak att ha till hands om du ska grilla fisk eller grönsaker. Ett halster är ett dubbelt grillgaller som gör att alla matens delar hålls på plats och inte faller isär.

Grilla grönsakerna länge

Grönsaker ska ofta ligga längre på grillen än kött och fisk, så här gäller det att ha tid. Undvik att marinera grönsakerna då marinaden gör att grönsakerna fastnar på gallret och blir brända. Pensla istället gallret med olja. Olja gör att grönsakerna inte släpper ifrån sig vätska och blir extra saftiga. Till skillnad från när du grillar kött ska du vända grönsakerna ofta.