Test av Riskokare

riskokare bäst i test

Vill du också kunna göra ris med restaurangkvalité? Då är det troligtvis en riskokare du behöver. Men en riskokare har så mycket mer att erbjuda än bara ett fantastiskt ris till middagen. Du slipper också hålla koll på kokande vatten och du får dessutom alltid ett perfekt resultat utan att behöva göra något.

Den största fördelen med att använda en bra riskokare är ju att man alltid får ett perfekt ris till maten. Processen är också helt automatisk så du slipper ha uppsikt under kokning och även efteråt då riskokare oftast har automatisk varmhållning.

Vårt bäst i test av riskokare är baserat på resultat från oberoende test, kundrecensioner, produktrecensioner, pris, funktioner och egenskaper.

Senast uppdaterad Januari 2021

Hamilton Beach 37541 - Bäst i test

Bäst i test
Hamilton Beach 37541 bild 1
ButikPris
613:-Besök
613:-Besök
649:-Besök
649:-Besök
664:-Besök
 • 4,2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 400 kundrecensioner
 • Bästa budgetval av TheWireCutter.com

Hamilton Beach 37541 är en riskokare som är väldigt populär på den amerikanska marknaden, men också här i Sverige. Riskokaren har bland annat blivit utsedd till bästa budgetval och har också fått toppbetyg när vi tittar på kundrecensioner.

Riskokare och ångkokare i en maskin

Bäst i test vinnaren är egentligen ingen renodlad riskokare, utan fungerar även som en ångkokare där du kan ångkoka grönsaker, dumplings eller liknande. Men som riskokare är detta en perfekt köksmaskin som hjälper dig att få till ett fantastiskt ris. Hamilton riskokare kan enkelt tillaga ris i dess olika sorter och har du bråttom så finns där även en funktion för snabbkokning.

En av de bästa sakerna med riskokaren Hamilton Beach 37541 är definitivt storleken. Jämfört med andra riskokare på marknaden så rymmer denna betydligt mer än vanligt, vilket är 4,75 liter. Tittar vi på andra testvinnare och populära modeller så har dessa oftast ungefär hälften bara. Vad som passar dig och din familj bäst hänger på hur många som äter regelbundet givetvis.

Riskokare med flera väldigt bra funktioner

Hamilton riskokare har en rad olika funktioner som förenklar processen med att koka ris. Ett stort plus är funktionen som möjliggör snabbkokning av riset när det är bråttom. Vi gillar också att tillverkaren har lagt in en timer-funktion för att förbereda kokningen upp till 15 timmar.

Om du inte riktigt skulle hinna bli färdig med den övriga maten så har denna riskokare även värmehållning. När riset väl är färdigt så går riskokaren automatiskt över till värmehållning.

 • Riskokare med toppbetyg från kunder som testat produkten
 • Stor riskokare som rymmer 4,75 liter, mer än de flesta andra modeller
 • 5 års tillverkningsgaranti från Hamilton
 • Riskokare som även kan ångkoka grönsaker, dumplings med mera
 • Timerfunktion för start, upp till 15 timmar
 • Automatisk övergång till varmhållning när riset är färdigt
 • Bunken har non-stick-beläggning, kan diskas i maskin
 • Både sked och mätkopp ingår i paketet

OBH Nordica 6322 Rice Cooker Inox - Bästa budgetval

Bästa budgetval
OBH Nordica 6322 Rice Cooker Inox bild 1
ButikPris
381:-Besök
389:-Besök
396:-Besök
405:-Besök
415:-Besök
 • Andraplats i Smartsons test av riskokare

OBH Nordica 6322 Inox riskokare är en annan modell som också fick genomgå Smartsons test 2011 och som faktiskt hamnade på en andraplats. I deras test av riskokare så fick modellen utmärkelsen ”prisvärd” och ett stort plus var att den inte tog speciellt mycket förvaringsplats.

Prisvärd riskokare som tar lite förvaringsplats

Det är inte bara Smartson som har testat OBH Nordica riskokare, även profilen Matgeek gjorde sitt egna lilla test på riskokaren. Däremot så fick riskokaren gå en match emot en Zojirushi-riskokare som kostar ungefär 3 000 kronor, d.v.s. helt olika prisnivåer. Så hur presterade OBH Nordica riskokare? Över förväntan. Videon hittar du lite längre ner.

Detta är kanske inte en high-end riskokare. Utan riktar sig mer till personer som bara vill ha en billig riskokare som gör ett schysst jobb och det är precis som vad som erbjuds med denna riskokare.

Precis som bäst i test vinnaren så är denna modell automatisk från att du har laddat enheten med ris och vatten. När riset är färdigt så går den automatiskt över till varmhållning tills att du är redo med tillbehören. Varmhållningsfunktionen fungerar upp till 5 timmar.

Riskokaren kanske ser lite liten ut men faktum är att den räcker till ungefär 10 personer på en fulladdning. D.v.s. 8 till 10 portioner och borde därför passa de flesta familjer.

 • Andraplats i Smartsons test av riskokare under 2011
 • Räcker till ungefär 10 personer, 8-10 portioner
 • Slår automatiskt över till värmehållning när riset är färdigt, max 5 timmar
 • Både mätkopp och sked medföljer
 • Passar alla sorters ris
 • Bra kundomdöme hos butikerna
 • Ett recepthäfte medföljer

Tefal Classic 2 RK1011 - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
Tefal Classic 2 RK1011 bild 1
ButikPris
468:-Besök
488:-Besök
488:-Besök
488:-Besök
549:-Besök
 • Bäst i test av Smartson i deras test av riskokare
 • 3,4 av 5 hos tyska Amazon efter 100 kundrecensioner

Tefal Classic 2 RK1011 är en väldigt populär riskokare som har sålts under många år och är också den modell som fick bäst i test av Smartson. Tefal riskokaren fick ingå i ett test med åtta andra riskokare och i slutändan vann denna modell med ett betyg på 22 av 25.

Billig och bra riskokare

Nu är det några år sen Smartson utförde sitt stora test av riskokare och även om det har gått snart 8 år så är denna modell högst aktuell. Om du är en person som bara vill ha en bra riskokare till en relativt billig peng så är detta ett självklart val.

Tefal Classic 2 RK1011 är en riktig storsäljare som har fått ett bra omdöme när vi kikar på kundrecensioner hos butikerna. Riskokaren från Tefal är precis som bäst i test vinnaren väldigt enkelt att använda och har alla de funktioner som du behöver för att göra ett perfekt ris.

Riskokaren är helt automatisk från att du väljer ett program, till att riskokaren automatiskt går över till varmhållning när riset är färdigt. På framsidan hittar du enkel statuslampa som indikerar när riset är färdigt och att när riskokaren har gått över till varmhållning.

Storleken då?

Storleken är nog precis lagom för de allra flesta familjer och med en kapacitet på 1,8 liter (10 koppar) så räcker riset till hela familjen. En portion räknas som 2,4 dl färdigkort ris.

I grytan hittar du nivåmarkeringar så att du får rätt mängd ris och vatten. Grytan har också non-stick-beläggning för enklare hantering. Ångkokningskorg ingår också om du vill ångkoka grönsaker eller liknande.

 • Bäst i test vinnare i Smartsons test av riskokare 2011
 • Bra kundomdöme hos butiker som säljer modellen
 • Kapacitet på 1,8 liter (10 koppar)
 • Bunke med non-stick-beläggning
 • Både sked och mätkopp medföljer
 • Automatiskt kokningsprogram
 • Automatisk övergång till varmhållningsfunktionen

Cuisinart CRC-400 - Populär i USA

Cuisinart CRC-400 bild 1
 • CRC-400
 • CRC-800
ButikPris
816:-Besök
999:-Besök
ButikPris
1199:-Besök
1199:-Besök
 • 3,8 av 5 hos amerikanska Amazon efter 900 kundrecensioner

Cuisinart är ett amerikanskt märke som har tillverkat köksutrustning sen 70-talet och är också kända för sin höga produktkvalité. Cuisinart CRC-400 riskokare är en lagom modell för en normalstor familj som äter ungefär 6 portioner färdigt ris. Det finns också en större modell CRC-800 som ger 12 portioner, men oftast räcker det med 6 portioner (400 gram ris).

Smidig helautomatisk riskokare

Precis som de flesta andra modeller i vårt bäst i test så är denna riskokare mer eller mindre automatisk. Du matar riskokaren med ris och vatten, sen sköts resten utan att du behöver göra något. Detta innebär också att riskokaren själv går över till varmhållningsläge efter att riset är färdigt och är enligt oss en funktion som alla riskokare ska ha.

Även denna modell fungerar som en ångkokare d.v.s. du kan ångkoka grönsaker, soppa, dumpling med mera. Risbytta, korg och glaslocket kan diskas direkt i diskmaskin. Enligt tillverkaren ska det inte ta längre än 20 minuter för att få till det där fluffiga riset. 20 minuter gäller för vanligt vitt ris, brunt ris kan behöva lite längre tid.

Definitivt en bra riskokare du bör spana in om du uppskattar den klassiska designen. Däremot är tillverkaren noga med att poängtera att du måste använda mätkoppen som medföljer för att undvika överkokning.

 • Bra riskokare med ett bra kundomdöme
 • CRC-400 ger en kapacitet på 6 portioner (400 gram ris)
 • Alla löstagbara delar kan diskas direkt i diskmaskinen
 • Vitt ris tar ungefär 20 minuter att tillaga
 • Något unik design
 • Fungerar även som ångkokare för grönsaker, soppa med mera

Generellt om riskokare i vårt bäst i test

köpguide - val av bästa riskokare

Som vi har skrivit tidigare så har intresset för riskokare ökat den senaste tiden och även om riskokaren är galet populär utomlands så har det inte riktigt blivit så i Sverige. Kanske blir det en ändring på detta nu när allt fler medieprofiler börjar ta upp ämnet kring dessa köksapparater.

Förhoppningsvis kommer vi också få se värstingmodellerna som kommer från Asien så som t.ex. Zojirushi. Riskokare från märket Zojirushi är troligtvis det märke som många risälskare skulle vilja lägga sina händer på om de bara kunde. Tyvärr finns inte det märket tillgängligt i Sverige än och även om det skulle finnas så är det nog inte många som är beredda att lägga 3 000 kronor på en riskokare.

Riskokare passar alla som äter ris regelbundet

perfekt ris varje gång

Det är trots allt en köksapparat som de flesta familjer nog skulle vilja använda regelbundet om de bara förstod vilka fördelar det finns. Koka ris är faktiskt inte speciellt svårt, men en bra riskokare ger alltid ett perfekt resultat utan att du ens behöver fundera på kokande vatten och så vidare.

Äter du ris relativt ofta så är en bra riskokare väldigt smidigt och även de billigare alternativen fungerar väldigt bra. Äter du bara ris någon gång i månaden så skulle vi nog inte kunna rekommendera en riskokare, de tar trots allt lite utrymme i köksskåpet.

Riskokaren har ju kommit av en anledning, speciellt i länder där de äter ris i princip varje dag. Den största fördelen med riskokaren är ju att den sköter sig själv och du kan istället koncentrera dig på att göra den andra delen av matlagningen. Dessutom slipper du fastbränt ris i grytan och så vidare.

Största fördelarna med en riskokare

 • Det sköter sig själv.
 • Ett perfekt resultat varje gång.
 • Du slipper fastbränt ris i kastrullen.
 • Enkelt att rengöra då inget ris bränner fast.
 • Automatisk övergång till varmhållning (nästan alla modeller).
 • Energisnålt jämfört med spisen.
 • Du behöver inte hålla uppsikt under tillagning.

Vanliga frågor om riskokare

 1. Vilken riskokare är bäst?
 2. Hur kokar man ris i riskokare?
 3. Hur mycket vatten i en riskokare?
 4. Vad kan man koka i en riskokare?
 5. Hur bra är riskokare för mikrovågsugn?
 6. Varför köpa en riskokare?

Vilken riskokare är bäst?

En riskokare från t.ex. japanska Zojirushi är kanske något av det bästa som går att hitta för konsumenter. Det är verkligen en premiumprodukt som många risfantaster skulle vilja äga någon gång. Problemet med just riskokare från Zojirushi är att de inte säljs i Sverige och då är det i så fall import som gäller. Men det är också värt att nämna att dessa kostar ungefär 3 000 kr + importavgifter.

Men vi tycker inte att Zojirushi riskokare är ett måste för att kunna få fram ett väldigt bra ris. Modeller som t.ex. Hamilton Beach 37541 "vinnare av bästa riskokare" ska enligt oberoende test och kundomdömen göra riktigt bra pris till en fjärdedel av priset. Även billigare modeller sägs kunna göra godkänt ris som räcker för de allra flesta personer.

Hur kokar man ris i riskokare?

Att koka ris i en riskokare är väldigt enkelt. Insidan av riskokaren finns där oftast en bytta med ingraverad mätsticka där du enkelt ser hur mycket vatten och ris du ska hälla på. Efter det är det bara att slå på riskokaren och låta den göra jobbet. När riskokaren väl är färdig så har de flesta modeller så kallad automatisk underhållsvärme som ser till att riset håller sig varmt och fräscht. Vilket så klart innebär att du inte behöver vara färdig med den övriga maten direkt när riset är färdigt.

Hur mycket vatten i en riskokare?

Hur mycket vatten som ska hällas på varierar lite beroende på modell och hur mycket ris du ska koka. Vanligtvis finns där en mätsticka på den behållaren som placeras i riskokaren där du tydligt ska kunna se både mängden rid samt vatten. Har du blivit av med manualen så går det oftast att hitta dessa på tillverkarens hemsida.

Vad kan man koka i en riskokare?

Förutom ris så kan du även göra risgrynsgröt eller liknande. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad riskokaren kan hjälpa dig med.

Hur bra är riskokare för mikrovågsugn?

Förut fanns det en hel del riskokare som fungerar i mikrovågsugnen d.v.s. en plastbytta som kan värmas i mikrovågsugn. Men från vad vi har kunnat läsa oss till så är dessa relativt dåliga och resultatet blir inte vad man hade velat önska. Riset kanske blir okej men man blir av med funktioner som t.ex. varmhållning och så vidare.

Så vårt svar blir att det istället är bättre att investera i en elektrisk riskokare. Priset för vårt bästa budgetval OBH Nordica riskokare är inte mycket högre än de enstaka mikrovågsmodeller som finns på marknaden. Därför kan vi inte riktigt rekommendera dessa även om du är student och bor i en studentlägenhet.

Varför köpa en riskokare?

Detta är kanske den mest vanliga frågan när det gäller riskokare och som svensk är riskokare något ganska udda då vi mer eller mindre är uppväxta med ris på kastrull. Givetvis fungerar vanligt kokt ris men riskokare gör resultatet ganska mycket bättre med både bättre konsistens och smak. Dessutom slipper du bränna fast riset i kastrullen. 

Många tror att vattnet ska kokas bort, men i själva verket så är det ju riset som ska ta upp vattnet. Största fördelarna med riskokare är att det sköter sig själv. Den slår över till värmehållning automatiskt och kräver ingen direkt tajming med den övriga maten. Det bränner inte fast med mera.

Slutord: Så utsåg vi bästa riskokaren

inspekto bäst i test logoDet har inte varit helt lätt att hitta test av riskokare och tyvärr så finns där inte allt för många att välja mellan. Egentligen har vi bara Smartsons riskokare test från 2011 att använda och sedan får vi helt enkelt använda oss av andra källor så som t.ex. kundrecensioner, enskilda produktrecensioner med mera.

Riskokare i Sverige är inget stort fenomen och det är egentligen bara de senaste åren som den har blivit lite extra populär. Profiler som MatGeek och andra medieprofiler har på senare tid velat lyfta fram fördelarna med att använda en riskokare. Men annars är riskokaren ganska bortglömd i Sverige. Tittar vi däremot utomlands så är riskokare närmare en självklarhet i köket och speciellt i Asien så finns det många familjer med riskokare.

För att kunna plocka fram den bästa riskokaren i vårt test så har vi tagit stor hänsyn till kundrecensioner. I detta fallet har vi kunnat använda oss av flera hundra kundrecensioner från bland annat Amazon och därför blir resultatet mer pålitligt än om det bara skulle vara några få recensioner. Dessa kundrecensioner är dessutom från verifierade köpare d.v.s. användare som har köpt produkten.

Priset har inte varit en avgörande faktor i detta bäst i test då kostnaden för denna typ av köksutrustning inte är speciellt dyrt. Hade vi däremot haft med modeller från Zojirushi som kostar 3000 kronor och uppåt, så hade vi gjort det lite annorlunda. Men dessa modeller finns inte i Sverige tyvärr.

Vi är däremot säkra på att vår bäst i test vinnare Hamilton Beach riskokare är en värdig vinnare. Hamilton är en av USAs mest älskade märken inom köksmaskiner och är kända för sin kvalité.

Källor

Smartson

Smartsons test av olika riskokare är egentligen det enda oberoende test vi har kunnat hitta på den svenska marknaden. Men trots att testet utfördes 2011 så är det högst aktuellt än idag då de flesta modeller som är med i testet säljs än idag.

I deras riskokare test hittar du åtta olika modeller som fick genomgå ett litet test, varav Tefal Multikokare Classic vann testet på flera punkter. På andraplats hittar vi också OBH Nordica riskokare som blev vårt bästa budgetval.

Vi rekommenderar att du tittar och läser deras test här om du vill veta mer om hur hela testet utfördes.

TheWireCutter

Denna hemsida har också skrivit ihop en väldigt intressant artikel om bästa riskokare. Tyvärr så finns inte alla modeller här i Sverige men det är trots allt en väldigt intressant artikel. Speciellt om du funderar på att beställa hem en Zojirushi riskokare från utlandet.

Det är också här som vi hittar populära Hamilton Beach Rice Cooker som är vår bäst i test vinnare. Mer om vilka modeller som testades hittar du här.