Mandolin Test – Hitta bästa mandolinen

Bästa mandolin
Är du trött på att skiva grönsakerna med en vanlig kniv? kanske gör du sallad varje dag och vill bara snabba upp processen. Allt fler svenskar har börjat dra ner på sin köttkonsumtion och i stället börjat gå över till att äta lite mer grönsaker i sin dagliga kost. Med ett större fokus på grönsaker så inser man ganska snabbt hur tråkigt det är att hacka / skiva grönsaker dagligen.

I detta test så sammanställer vi alla bäst i test tester för mandoliner, så vi kan hitta den bästa mandolinen till köket. Ett köksverktyg som de flesta salladsälskare borde ha i köket som en del av sin arsenal.

Nu är en mandolin inte bara gjord för att skiva grönsaker till en sallad utan den kan också användas till att göra t.ex. chips, natchos, pajer med mera.


Kyocera mandolin – Bäst i test

Kyocera mandolin testvinnare

Butik Pris
249:- Besök
399:- Besök
  • 5 av 5 – ICA Kuriren sätter Kyocera mandolinen som testvinnare.

Något som är extra viktigt med mandoliner är att de ska kunna skära igenom de flesta frukter / grönsaker utan några större problem. Det finns inget värre än en köksmandolin som hela tiden krånglar när man försöker skiva någon grönsak.

Ergonomi

En mandolin måste också vara behändig på det sättet att den är smidig, men också ha ett ordentligt handtag som är stabilt att hålla i. Kyocera har båda dessa saker och är den mest bekväma mandolinen i testet.

Framförallt är den smidig att använda och det tar inte någon större plats vid förvaring. Den är definitivt inte klumpig.

Enkel

Testvinnaren Kyocera är också väldigt enkel att justera då tjockleken är justerbar. Där finns 4 lägen att justera bladet mellan och du kan enkelt välja mellan 0,5 till 3,0 mm. På många mandoliner så kan detta vara lite problematiskt, men på Kyocera mandolinen är det enkelt fixat. Man snurrar helt enkelt på en stav på undersidan för att justera tjockleken.

Övrigt

I de flesta test så har det visat sig att keramiska blad är att föredra, då de skivar bäst och enklast. Japanska blad / produkter verkar också vara de bästa, vilket kanske inte är så konstigt. Japanerna är kända för att göra riktigt bra knivblad.

Kyocera mandolin är helt diskmaskinssäker, vilket är ett stort plus för de som använder mandolinen ofta eller dagligen. Den är också väldigt enkelt att handdiska, vilket kanske är att föredra då rester lossnar direkt med lite vatten från kranen innan det har hunnit torka in.

Fördelar med bäst i test vinnaren Kyocera Mandolin

  • Framförallt är den enkel.
  • Ergonomisk.
  • Kan diskas i maskin.
  • Sylvassa knivblad. Använd handtaget som följer med…
  • Tar liten förvaringsplats.
  • Keramiska knivar.

Det kan vara värt att poängtera att just denna modellen endast kan skiva. Anledningen till detta är att mandoliner som kan göra för mycket oftast blir krångliga och därför slutar man använda dem. Att dessa är enkla i sitt sätt är också deras stora styrka.

Vill du kunna strimla också så finns där en Kyocera mandolin för det i produkten nedan.


Kyocera Julienne mandolin – testvinnare

Kyocera Julienne mandolin - testvinnare

Butik Pris
279:- Besök
  • 5 av 5 – ICA Kuriren sätter Kyocera mandolinen som testvinnare.

Detta är exakt samma mandolin som testades i ICA Kuriren, fast denna modell har blad för att strimla också. Perfekt för dig som vill kunna strimla t.ex. pommes eller andra grönsaker / rotfrukter.

Anledningen till att det finns två olika mandoliner för egentligen snarlika resultat är för att hålla mandolinen så enkel som möjligt. Det finns många mandoliner på marknaden som vill göra alldeles för mycket och då blir produkterna oftast alldeles för krångliga och man tröttnar fort på att använda dem.

En mandolin måste vara extremt enkel att använda och även vara enkel att diska. Den får inte heller ta upp för mycket plats när den förvaras, något som många stora mandoliner gör.

Anledningen till varför Kyocera mandolinen har fått bäst i test i de flesta tester är för att den har den där enkelheten. Det ska gå snabbt när man plockar fram den och det ska snabbt när man diskar av den.

Fördelarna med en Julienne mandolin från Kyocera

Detta är samma mandolin som bäst i test vinnaren ovan, fast denna strimlar i stället för att skiva. Det bästa är så klart att ha båda två då man gärna vill kunna varva med att skiva och strimla.

Det är dyrare att köpa de två mandolinerna separat så därför så säljs Kyocera mandolinerna i ett set numera för den som vill ha båda. Du hittar men om setet precis här under.


Kyocera Mandolinset

Kyocera Mandolin testvinnare set

Butik Pris
549:- Besök
549:- Besök

Det bästa är så klart att ha båda för att kunna strimla samt skiva och det finns att köpa ett Kyocera mandolin set där det följer med både mandolin för att strimla men också skiva. De hänger också med ett rivjärn för t.ex. ost eller liknande.

Det är billigare att köpa det kompletta setet direkt och förvaringslådan som hänger med har också sina egna funktioner. Lådan är så klart inget krav för att mandolinen ska fungera bra, men lådan fungerar som en behållare när du skivar eller strimlar. En ganska så trevlig funktion då lådan passar perfekt för mandolinen, men är inget krav för att produkten ska fungera.

Kyocera mandolinen har redan funktionen där det finns två hack framtill där du kan haka på t.ex. en glasskål, för att sedan skiva / strimla ner i skålen utan att mandolinen glider omkring. Se bilden.

Vill du har ett komplett set av den bästa mandolinen på marknaden så kan du helt överväga att löpa hela utrustningen på en gång. Om inte annars så kan du komplettera vid ett senare tillfälle då de även säljes som lösa delar.


KitchenAid mandolinset

KitchenAid mandolin set rött

Butik Pris
1199:- Besök
1199:- Besök

Där finns däremot ett mandolin-set som vi vill passa på att rekommendera och vi har inte kunnat hitta riktiga tester på produkten. Men har funnit en del recensioner på YouTube bland annat men också kundrecensioner hos butiker som tycker att detta är en riktigt bra mandolin.

Ett stort plus med KitchenAid mandolinset är att där finns en större variation av alternativ genom extra prylar och vi vet sen innan att KitchenAid gör bra bra för köpet.

Här finns bland annat en kortare video där de packar upp och testar mandolinen lite snabbt.

Vi skulle vilja säga att denna mandolinen passar bättre till personer som skivar eller strimlar mycket åt gången. Framförallt till större kök så passar en sådan här mandolin bättre då det är enklare att skiva ut mer åt gången. Det krävs också lite mer diskande jämfört med de lite enklare mandolinerna som vi har skrivit om i denna artikeln.

 


Övriga tankar om Mandoliner

En ordentlig mandolin förenklar matlagningen avsevärt och det kvittar egentligen om du använder den endast till salladen eller om du bara gör en potatisgratäng. Det underlättar arbetet enormt vilket också gör det roligare.

Där finns ett par enkla krav som måste uppfyllas för att en mandolin ska vara ett verktyg i köket som används regelbundet.

Krav nummer #1

Först kravet för att en mandolin ska vara en hjälpreda i köket i stället för bara ta upp plats är dess enkelhet. En mandolin måste vara enkel att använda och enkel att sätta igång med. Du vill inte ha en mandolin som kräver hopsättning på ett par minuter för att du ska skiva lite grönsaker till salladen.

Krav nummer #2

En mandolin måste tåla maskindisk eller vara väldigt enkel att diska av. De flesta vill nog ha en mandolin som går att sätta ner i diskmaskinen så att den är redo att användas dagen därpå eller till nästa gång. De bästa mandolinerna idag klarar av maskindisk.

Krav nummer #3

Knivbladet måste vara väldigt vasst och det måste hålla sig vasst under flera år. De japanska knivblad som är keramiska och som finns på Kyocera mandoliner bland annat, håller väldigt länge. Dessa är också vansinnigt vassa så var noga med vart du håller fingrarna.


En liten varning angående knivbladet på mandoliner

Vi vill så klart också passa på att varna om knivarna på dessa mandoliner och det krävs inte mycket för att hyvla av topparna på fingrarna. Använd alltid handtaget som följer med mandolinen och var noga med att läsa manualen innan du börjar använda redskapet.

Det händer då och då att det sker olyckor med dessa verktyg i köket, oftast på grund av att man stressar. 99% av olyckorna kommer när något försöker skiva utan det handtaget som följer med, en sorts övertro att det inte behövs. Det behövs för att knivbladet på dessa mandoliner är vassa som rakblad och med den styrkan som man använder så hyvlar man av fingertopparna direkt med ett par millimeter. Utan några större besvär.

Du hinner helt enkelt inte reagera innan det är försent så vara noga med att använda handtaget som följer med under alla omständigheter.


Källor

Som vanligt listar vi alltid våra källor för våra bäst i test sammanställningar så du har möjligheten till att läsa testen själv. Det kan även finnas en hel del matnyttig information i dessa test som är värda att läsa så här nedan listar vi alla mandolin bäst i test artiklar vi har hittat.

ICA Kuriren

ICA Kuriren har nog varit en av våra viktigaste källor i de flesta köksrelaterade test och det är alltid uppskattat att läsa deras test. Kyocera mandolinen är en solklar favorit i detta bäst i test och det är tack vare de skarpa kniven. Men också enkelheten med mandolinen och själva ergonomin med produkten.

Det finns inget värre än köksprodukter som vill mer än vad som är bäst och ingen vill ha 20 olika delar att hålla reda på när endast 2 – 3 stycken används regelbundet.