Mandolin Bäst i test 2021

Mandolin Bäst i test 2021

Är du trött på att skiva och hacka grönsaker med en vanlig kökskniv? Då kan det vara värt att investera i en bra mandolin för att snabba upp och förenkla processen. Det finns allt från enkla modeller som endast skivar till modeller som klarar av både skiva och strimla.

Det finns gott om olika mandoliner ute på marknaden, men tyvärr är de flesta mandoliner relativt dåliga och det är egentligen bara några få som är smidiga att använda regelbundet. För att en mandolin ska komma till användning regelbundet så finns det ett par egenskaper som den måste uppfylla. En mandolin behöver bland annat vara enkel, smidig, vass och enkel att rengöra.

I detta bäst i test så sammanställer vi de bästa mandoliner och guiden är baserat på resultat från oberoende test. Men också betyg från kundrecensioner som finns tillgängligt hos butiker och marknadsplatser.

Senast uppdaterad Augusti 2021

Kyocera mandolin - Bäst i test - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Kyocera mandolin - Bäst i test bild 1
 • Original
 • XL version
ButikPris
235:-Besök
235:-Besök
235:-Besök
235:-Besök
399:-Besök
ButikPris
365:-Besök
369:-Besök
432:-Besök
432:-Besök
480:-Besök
 • 5 av 5 – ICA Kuriren sätter Kyocera mandolinen som testvinnare
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

En viktig egenskap med mandoliner är så klart skärpan och här briljerar Kyoceras mandolin som kan skiva det mesta inom frukt/grönsaker utan några större problem. Kyocera mandolin är vansinnigt vass och är känd för sitt extremt vassa keramiska knivblad som håller sin skärpa under lång tid.

Kyocera mandolin har bland annat fått toppbetyg hos Icakurien som testa flera olika mandoliner. Dessutom har modellen nära högsta betyg när vi kollar kundomdömen hos olika butiker och marknadsplatser.

Perfekt ergonomi

En mandolin ska också ha bra ergonomi som är säker och som gör den smidig d.v.s. ett ordentligt handtag som är stabilt att hålla i. Kyocera har båda dessa saker och är den mest bekväma mandolinen i testet. Kyocera mandolinen är framförallt smidig att använda och den tar inte heller någon större plats vid förvaring.

Bäst i test vinnaren Kyocera är också väldigt enkel att justera då tjockleken på skivorna är justerbart. Det finns fyra lägen att justera bladet mellan och du kan enkelt välja mellan att skiva från 0,5 till 3,0 mm. På många mandoliner så kan detta vara lite problematiskt men på Kyocera är det enkelt åtgärdat.

Japanska knivblad

I de flesta test av mandoliner har det visat sig att keramiska blad är att föredra då de skivar enklast. Vilket också är den typ av knivblad som Kyocera använder. Japanska blad verkar också vara de bästa vilket kanske inte är så konstigt då japanerna är kända för sina knivblad.

Mandolinen går också att diskas direkt i diskmaskinen vilket så klart är ett plus för de som använder mandolinen dagligen. Den är också väldigt enkel att handdiska under kranen vilket kanske är att föredra då grönsaksrester lossnar direkt med lite vatten från kranen innan det har hunnit torka in.

Det kan vara värt att poängtera att just denna modell endast kan skiva och inte t.ex. strimla. Anledningen till att Kyocera har delat upp dessa två tekniker är för att mandoliner som gör för mycket oftast blir krångliga att använda och diska. Enkelhet är i det här fallet den stora styrkan. Vill du också kunna strimla så finns där en Kyocera Julienne för det ändamålet och dessa två olika mandoliner går också att köpas i ett färdigt paket.

 • Bäst i test vinnare hos bland annat ICA Kuriren
 • Väldigt enkel mandolin att använda
 • Ligger bra i handen och är ergonomisk
 • Kan diskas i maskin eller direkt under kran
 • Sylvassa keramiska knivblad
 • Tar liten förvaringsplats
 • Relativt billig mandolin köksredskap

GEFU Violi 2.0 - Strimla och skiva

Särskilt rekommenderad
GEFU Violi 2.0 bild 1GEFU Violi 2.0 bild 2
ButikPris
520:-Besök
531:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor efter att över 300 kunder testat modellen på Amazon USA
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter hos svenska butiker

GEFU Violi 2.0 är en intressant mandolin från tyska tillverkaren GEFU som producerat köksredskap i över 70 år. Mandolinen har bland annat fått toppbetyg på amerikanska Amazon och hos svenska butiker som säljer modellen.

Smidig mandolin som både skivar och strimlar grönsaker

Violi 2.0 konkurrerar med bäst i test vinnaren Kyocera på flera plan. Storleken är för många hemmakockar en avgörande faktor och här erbjuder GEFU något alldeles perfekt. Med sin smala formfaktor blir modellen både  smidig och enkel att förvara nära till hands.

Mandolinen GEFU Violi 2.0 kan som sagt både skiva och strimla grönsaker. Du har också möjligheten till att justera tjockleken med fem nivåer genom att snurra på reglaget nära handtaget. Längst ut på mandolinen så finns det också ett hack så att enheten fästs/håller sig på plats vid kanten av en gryta eller liknande. Modellen är också utrustad med silikonfötter.

Likt flera andra modeller så har även denna ett praktiskt fingerskydd som håller grönsakerna på plats. Något unikt är att grönsakerna kan matas igenom själva fingerskyddet ungefär som på en matberedare. 

 • Smidig mandolin som både skivar och strimlar
 • Justerbart reglage för att ställa in tjocklek med 5 nivåer
 • Smart fingerskydd där du matar genom skyddet likt en matberedare
 • Glidsäker skåra för grytor och silikonfötter
 • Kan diskas i diskmaskin

Benriner mandolin 95 mm - Japansk kvalitet

Benriner mandolin 95 mm bild 1Benriner mandolin 95 mm bild 2Benriner mandolin 95 mm bild 3
ButikPris
749:-Besök
999:-Besök
 • 4,6 av 5 på Amazon USA efter att över 600 kunder testat mandolinen

Benriner mandolin är en mycket populär modell i både Sverige och utomlands. Den japanska mandolinen har ett fantastiskt toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter att över 600 kunder har testat modellen på amerikanska Amazon.

Mandolin med flera olika storlek och som håller extra hög kvalitet

Benriner mandolin finns i ett par olika storlekar och vi har valt att ta med den mest vanliga storleken på 95 mm. Det finns också en lite mindre mandolin på 64 mm men också en extra stor jumbo-modell på 120 mm. Vi skulle säga att modellen på 95 mm är den mest vanliga och passar bra för de allra flesta hemmakockar.

Japanska Benriner handslipar också alla sina knivblad för att säkerställa skärpan på varje produkt. Knivbladet har också steglös inställning från 0,5 till 10 mm för att du enklare ska kunna få önskad tjocklek. Det bästa med mandolinen är trots allt de 3 extra utbytbara knivbladen som medföljer för att vidga användningen av mandolinen. Med dessa utbytbara julienne-knivblad kan du strimla i tre olika storlekar.

Modellen är också utrustad med ordentliga antiglidfötter så att mandolinen håller sig på plats. Där finns också en lite läpp så att mandolinen kan användas till en skål eller liknande. Givetvis medföljer där även ett fingerskydd som du håller dina grönsaker med.

 • Fantastiskt kundbetyg från över 600 kundrecensioner
 • Finns i 3 olika storlekar varav modellen på 95 mm är den vanligaste
 • Handslipade knivblad för bättre skärpa
 • 3 medföljande knivblad i olika storlekar för att strimla
 • Antiglidfötter och en liten läpp så att mandolinen kan användas på skålar

Kyocera Julienne - Testvinnare

Kyocera Julienne bild 1
ButikPris
235:-Besök
300:-Besök
336:-Besök
399:-Besök
 • 5 av 5 – ICA Kuriren sätter Kyocera mandolinen som testvinnare
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

Detta är exakt samma modell som testades i ICA Kuriren, fast denna modell har blad för att strimla. Perfekt för dig som vill kunna strimla t.ex. pommes eller andra grönsaker/rotfrukter för ökad variation.

Anledningen till att det finns två olika mandoliner för egentligen snarlika resultat är för att behålla mandolinens enkelhet. Det finns många mandoliner på marknaden som vill göra alldeles för mycket och då blir produkterna oftast alldeles för krångliga och man tröttnar fort på att använda dem.

En mandolin måste vara extremt enkel att använda och även vara enkel att diska. Den får inte heller ta upp för mycket plats när den förvaras, något som många stora mandoliner gör.

Anledningen till varför Kyocera mandolinen har fått bäst i test i de flesta oberoende test är för att den har den där enkelheten. Det ska gå snabbt när du plockar fram den och det ska snabbt när du diskar av den.

Fördelar med en Julienne mandolin från Kyocera

Detta är samma mandolin som bäst i test vinnaren ovan, fast denna strimlar i stället för att skiva. Det bästa är så klart att ha båda två då man gärna vill kunna varva med att skiva och strimla.

Det är dyrare att köpa de två mandolinerna separat så därför så säljs Kyocera mandolinerna numera i ett set för den som vill ha båda delar. Mer om detta set hittar du här under.

 • Toppbetyg i oberoende test
 • Strimlar istället för skivar
 • Smidigt jack på undersidan som enkelt fästs på kanten av en skål
 • Rakbladsvassa keramiska knivar

Kyocera Mandolinset - Bra paketpris

Särskilt rekommenderad
Kyocera Mandolinset bild 1
ButikPris
463:-Besök
499:-Besök
499:-Besök

Det bästa är så klart att ha båda modeller för att kunna strimla och skiva. Förutom en mandolin för att skiva och strimla så medföljer där även ett rivjärn som du enkelt kan använda för att göra t.ex. riven ost.

Det är billigare att köpa detta paket direkt och förvaringslådan som hänger med har också sin egna funktioner. Lådan är så klart inget krav för att mandolinerna ska fungera, men lådan fungerar som en behållare när du skivar eller strimlar grönsaker. En ganska så trevlig funktion då lådan passar perfekt för mandolinen, men är inget krav för att produkten ska fungera.

Kyocera mandolinen har egentligen redan denna funktion då det finns två hack framtill där du kan haka på t.ex. en plastskål, för att sedan skiva / strimla ner i skålen utan att mandolinen glider omkring. Se bilden.

Vill du har ett komplett mandolinset av den bästa mandolinen på marknaden så ska du helt klart överväga att köpa hela utrustningen på en gång. Om inte annars så kan du komplettera vid ett senare tillfälle då de även säljs separat.

 • Oftast ett lägre pris om du vill ha alla delar från Kyocera
 • Mandolin, Julienne, Ostrivare, behållare och förvaringslåda
 • Testvinnare (Mandolin) ICA Kuriren
 • Tål att diskas i diskmaskin

OXO Good Grips Chef’s 2.0 - Toppbetyg från konsumenter

OXO Good Grips Chef’s 2.0 bild 1
ButikPris
715:-Besök
769:-Besök
899:-Besök
999:-Besök
 • Väldigt bra betyg från svenska konsumenter
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 150 kundrecensioner

Märket OXO är kanske inte det mest vanliga märket i Sverige men i hemlandet USA är det ett väldigt populärt märke inom köksutrustning. OXO mandolinen är väldigt populär på den amerikanska marknadsplatsen Amazon där den har fått ett samlat kundomdöme på 4,4 av 5 efter 150 recensioner.

Mandolin med stadig konstruktion

Oxo Good Grips Chef’s 2.0 är en mandolin för dig som vill ha något stadigt när du t.ex. skivar grönsaker, rotfrukter, potatis, lök eller liknande. Bäst i test vinnaren Kyocera mandolin är fantastisk på många sätt men ibland är det enklare att använda en mandolin med inbyggd ställning.

Enligt butiker som KitchenTime så är detta en toppsäljare och har fått högsta betyg med 5 av 5 stjärnor enligt deras kundomdöme. Mandolinen är tillverkad av rostfritt stål och har ett ordentligt non-slip handtag. Modellen kan både strimla och skiva grönsaker upp till 21 olika sätt.

Modellen sägs också vara väldigt enkel att rengöra enligt kundrecensioner. Däremot är den lite större än mindre varianter och kräver lite extra förvaringsplats. Men för någon som använder mandoliner regelbundet så kan detta vara ett av de bästa alternativen.

 • Toppbetyg från kundrecensioner i både Sverige och utomlands
 • En lite större mandolin jämfört med många andra konkurrenter
 • Ordentligt handtag med non-slip material
 • Smidig och smart konstruktion som kan fällas ihop för bättre förvaring
 • Kan skära upp till 21 olika sätt, både mandolin och julienne

de Buyer Mandolin Swing - Professionell

de Buyer Mandolin Swing bild 1
ButikPris
1495:-Besök
 • 3,9 av 5 hos amerikanska Amazon efter 30 kundrecensioner.

De flesta personer som jobbar i kök eller som har ett enormt intresse av köksutrustning känner troligtvis igen märket de Buyer. de Buyer är idag en proffsmärke som säljer köksutrustning till restauranger eller andra större kök.

Nu kan även du som vanlig konsument komma över proffsutrustning från de Buyer, som t.ex. köksmandolinen Swing. Det är inget snacka om att de Buyer tillverkar några av de bästa köksprylarna i världen.

Stadig mandolin för professionellt bruk

Franska de Buyer har tagit fram en väldigt professionell mandolin som ger ordentlig stadga för du enkelt ska kunna skiva eller strimla olika grönsaker. Skivornas tjocklek kan justeras mellan 0 till 10 mm och du kan också vända så att du strimlar grönsakerna.

de Buyer Swing mandolin sitter på en stark och stadig ställning som också är nedfällbar när mandolinen ska förvaras. Benen på ställningen har så kallat non-slip gummi som motverkat att mandolinen glider runt vid användning. D.v.s. den sitter där den sitter.

Mandolinen är som sagt för professionellt bruk men som nu också säljs till vanliga konsumenter på grund av ökad efterfrågan av proffsutrustning. Mandolinen är av väldigt hög kvalité som också klarar av användning i storkök eller i restaurangmiljöer.

 • Skivar grönsaker från 0 - 10 mm
 • Kan också strimla genom att rotera på ett stag
 • Non-slip fötter på själva stället
 • Mandolinen tål också diskmaskin

Köpguide – Så väljer du den bästa mandolinen

En bra mandolin förenklar matlagningen avsevärt och det kvittar egentligen om du använder den endast till sallad eller om du bara gör en god potatisgratäng. Processen med att skiva eller strimla t.ex. grönsaker blir både enklare och snabbare, vilket i sin tur gör att matlagningen blir roligare och effektivare.

Men för att en mandolin ska vara smidig att använda regelbundet så krävs det att den i alla fall uppfyller ett par enkla krav. Det finns nämligen gott om mandoliner ute på marknaden som är väldigt omständliga att använda och är dessutom svåra att rengöra. När en mandolin inte fungerar på ett smidigt sätt så slutar vi helt enkelt att använda den och då hamnar den antingen på skroten eller längst ner i förvaringslådan.

Nedan har vi skrivit ihop ett par punkter som en mandolin bör uppfylla för att du ska kunna vara säker på att du köper en bra mandolin.

Enkelt och smidigt användande

liten smidig mandolinEnkelhet är första kravet för att en mandolin ska vara en hjälpreda i köket istället för bara ta upp plats eller vara helt obrukbar. En mandolin måste vara enkel att använda och enkel att sätta igång med. Du vill inte ha en mandolin som kräver hopsättning på ett par minuter för att du ska skiva lite grönsaker till salladen.

Något du också bör funderar över är hur du kommer använda mandolinen regelbundet d.v.s. kommer du endast göra små sallader dagligen, eller kommer du även använda den till att göra större satser av surkål eller liknande saker. Då kan det faktiskt vara en bra idé att införskaffa två modeller, en för det vardagligt bruk och en för när det är dags att skiva upp en större mängd grönsaker.

De mandoliner som har en rad olika tillbehör och egen ställning kan ju så klart vara bra när du t.ex. vill göra större  satser, eller när du ska skiva upp en stor mängd potatis eller liknande. Men oftast är dessa större alternativ inte så effektiva vid vardagligt användande och bör endast användas när det är dags att göra större satser.

Mandolin som är enkel att rengöra

rengöring diskmaskinEtt väldigt vanligt problem med mandoliner är att de är alldeles för svåra att rengöra, speciellt modeller som har flera delar och tillbehör. En mandolin måste kunna diskas på ett enkelt sätt och det bästa är ju om man snabbt kan diska av den under kranen direkt efter användandet, utan att behöva lossa på några delar.

En bra mandolin måste också kunna tåla maskindisk och helst bör man även slippa lossa på några delar när den ska sättas in i diskmaskinen. De flesta personer vill så klart ha en mandolin som går att sätta ner i diskmaskinen så att den är redo att användas dagen därpå eller till nästa gång.

För att en mandolin ska vara enkel att rengöra så ställs där en hel del krav på själva konstruktionen och om den är för avancerad så kommer den vara svårare att rengöra. Därför är det viktigt att välja en mandolin som är väldigt enkel i sitt utförande/konstruktion för att den snabbt ska kunna diskas.

Om en mandolin är svår att diska så kommer du snabbt att tröttna på att använda den regelbundet, därför är detta en väldigt viktig punkt.

En vasst knivblad som håller länge

Knivbladet måste vara vasst och det måste också hålla sig vasst under många år. De japanska knivbladen som är keramiska och som finns på bland annat Kyocera-mandoliner håller väldigt länge. Vissa personer skulle till och med hävda att de aldrig blir slöa, så länge de används på ett korrekt sätt. De är också vansinnigt vassa så var noga med vart du håller fingrarna!

Men för att ett knivblad ska kunna hålla länge så måste man tänka på hur man använder mandolinen. Om du t.ex. ska skiva eller strimla potatis så måste du vara noga med att rengöra potatisen ordentligt. Annars är risken att där finns lite jord kvar på potatisen som sakta men säkert kommer förstöra knivbladet efter en del användning.

Vad vi vet så finns där inga ersättningsblad att köpa löst, men ett byte ska inte vara aktuellt överhuvudtaget så länge du är noga med att tvätta av allt som ska skivas eller stavas.

FAQ – Vanliga frågor om mandoliner

 1. Är en mandolin ett måste i köket?
 2. Hur stor mandolin behöver jag?
 3. Vilken mandolin är bäst egentligen?
 4. En mandolin med ställning eller handhållen?

Är en mandolin ett måste i köket?

Absolut inte men det går oftast snabbare att använda mandolinen än att stå och skära upp grönsakerna. Dessutom får du en jämn tjocklek på alla skivor och att du kan skiva väldigt tunt. Det är oftast inte så lätt att skriva gurka i 0,5 mm tjocka bitar som det går med flera mandoliner i vårt bäst i test. Äter du inte några grönsaker överhuvudtaget så är mandolinen helt bortkastad.

Hur stor mandolin behöver jag?

Tyvärr köper många en alldeles för stor mandolin direkt och oftast behövs inte dessa. Dessutom tar de mer förvaringsplats och är mer otympliga att använda i vissa fall. Storleken på 7 till 10 cm är en bra storlek som passar till det allra mesta inom grönsaksvärlden.

Vilken mandolin är bäst egentligen?

Kyocera mandolin är fortfarande bäst enligt oss men vi skulle säga att Benriner mandoliner ligger i samma klass. Det enda negativa med Benriner mandolinen är att du måste hålla koll på tre små knivblad som används för att strimla grönsakerna. Det är ytterligare smådelar i köket som är lätt att bli av med.

En mandolin med ställning eller handhållen?

En handhållen mandolin är smidigare att använda om du bara ska göra lite grönsaker åt gången. Vill du t.ex. hyvla ett par morötter eller potatis till din lilla potatisgratäng så fungerar en handhållen bra. Mandoliner med ställning kan vara bra för äldre eller personer som inte har så mycket styrka i händerna. Även när du ska göra väldigt mycket grönsaker så är det rätt skönt med en mandolin med en stabil ställning.


En liten varning angående knivbladet på mandoliner

Vi vill så klart också passa på att varna om knivarna på dessa mandoliner då det inte krävs speciellt mycket för att hyvla av topparna på fingrarna. Använd alltid handtaget som följer med mandolinen och var noga med att läsa manualen innan du börjar använda redskapet.

Det händer då och då att det sker olyckor med dessa verktyg i köket, oftast på grund av att man stressar. 99% av olyckorna kommer när någon försöker skiva utan handtaget som medföljer mandolinen. Dessa handtag behövs då knivbladet på dessa mandoliner är sylvassa, de är precis som ett rakblad och i kombination med den styrkan som du använder när du skivar t.ex. grönsaker så är det inget problem med att hyvla av fingertopparna.

Du hinner helt enkelt inte reagera innan det är försent, så vara noga med att använda handtaget under alla omständigheter. Det är en väldigt hemsk upplevelse och för de personer som råkar ut för detta slutar använda mandoliner omgående.

Så tänk på dina ömtåliga fingrar!


Källor

Som vanligt listar vi alltid våra källor för våra bäst i test sammanställningar så du har möjligheten till att läsa testen själv. Det kan även finnas en hel del matnyttig information i dessa test som är värda att läsa. Nedan listar vi alla källor till vårt bäst i test.

ICA Kuriren

ICA Kuriren har nog varit en av våra viktigaste källor i de flesta köksrelaterade test och det är alltid uppskattat att läsa deras test. Kyocera mandolinen är en solklar favorit i detta bäst i test och det är tack vare de skarpa kniven. Men också enkelheten med mandolinen och själva ergonomin med produkten.

Det finns inget värre än köksprodukter som vill mer än vad som är bäst och ingen vill ha 20 olika delar att hålla reda på när endast 2 – 3 stycken används regelbundet.

Utgångna modeller

Nedan listas mandoliner som har utgått men som ändå kan vara av intresse.

KitchenAid mandolinset - Populärt alternativ

KitchenAid mandolinset bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 200 kundrecensioner

Där finns däremot ett mandolin-set som vi vill passa på att rekommendera, men vi har inte riktigt kunnat hitta några tester på produkten. Men där finns en hel del positiva kundrecensioner hos bland annat amerikanska Amazon där den har fått ett toppbetyg och den har även fått toppbetyg hos de butiker som säljer produkten.

Ett stort plus med KitchenAid mandolinset är att där finns en större variation av alternativ genom extra tillbehör och vi vet sen innan att KitchenAid gör produkter av toppkvalité.

En stabil mandolin

De flesta är överens om att denna mandolin passar bättre till personer som skivar eller strimlar mycket åt gången. T.ex. när det är dags att lägga in större mängd surkål eller vid liknande tillfällen då en ordentlig mandolin krävs. Den passar också bra till större kök då det är enklare att skiva ut mer åt gången.

Det kan tyckas att denna mandolin är något omständlig att rengöra, men faktum är att den är relativt enkel att diska. Däremot så tar den ju betydligt mer plats än t.ex. bäst i test vinnaren från Kyocera, så fundera ordentligt om du är i behov av en större mandolin eller inte.

KitchenAids mandolinset levereras med 4 st plastskålar, 2 st olika julienne-tillbehör, 1 rivjärn och sen dessutom möjligheten till att välja en rad olika tjocklekar på det man vill skiva. Detta är helt klart en av de bästa mandolinerna på marknaden, som passar bra till personer som behöver en större mandolin till olika tillfällen.

Här finns bland annat en kortare video där de packar upp och testar mandolinen lite snabbt.

 • Bra betyg från kunder som testat mandolinen
 • Särskilt stabil mandolin med ställning
 • Flera medföljande tillbehör som skålar med mera
 • Mandolin som både hyvlar och strimlar
 • Hög kvalitet från kända KitchenAid